Çetin Cıvata, İhracat Pazarlarını Artırıyor
Çetin Cıvata İthalat- İhracat Sorumlusu Görkem Eryılmaz, ihracat faaliyetleri ve global-endüstriyel bağlantı elemanları sektörünün genel bir değerlendirmesini yaparak şu bilgileri verdi.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Görkem Eryılmaz: Sakarya Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden 2009 yılında mezun oldum. Benim için verimli geçen bir askerlik sürecinden sonra Amerika’nın Los Angeles şehrinde 1 sene dil eğitimi için kaldım. Daha sonra Türkiye’ye döndüm ve Çetin Cıvata da çalışmaya başladım. İthalat ihracat sorumlusu olarak görev yapıyorum.
Çetin Cıvata’nın ihracat faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Görkem Eryılmaz: Çetin Cıvata yaklaşık 35 ülkeye ihracatı olan, 15 yıldır ihracat yapan bir firmadır. Öncelikle ihracat konusunda tecrübeli olduğumuzu belirtmek isterim. Bölge olarak Avrupa ile yoğunluklu çalışıyoruz. En yüksek miktarda ihracatçımızı Almanya’ya gerçekleştiriyoruz. Diğer Avrupa ülkeleri olan Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Fransa, Macaristan, İsveç ve Bulgaristan gibi ülkelere de ihracatımız var. Doğu’da ise İran Irak ve Azerbaycan’a ihracatımız bulunmakta. Her geçen gün çalışmalarımızı daha fazla ülkeye ulaşmak için hızlandırıyoruz, hem Avrupa’ya hem de orta doğuya hizmet vermeye çalışıyoruz. Yeni bir ürünümüz var kapı kilitleri, bu ürünümüzün de ihracatını yapmak için çalışmalarımız var.
İhracat hacmimizi artırıyoruz
Malatya’daki vida fabrikası ithalat ihracat oranlarınızı nasıl etkileyecektir?
Görkem Eryılmaz: Malatya’daki vida fabrikası her geçen gün potansiyelimizi artırıyor. Artan potansiyeli biz de kendi satışlarımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Özellikle ülkemizdeki vida ve cıvata ürünlerine uygulanan anti dampingden sonra kendi fabrikamızın üretim kapasitesini hızla artırmak istiyoruz. Böylece ihracatımızı artırıp, ithalatı azaltacak ülkemize daha çok katma değer katacağız.
2013 yılından umutluyuz. Daha yüksek üretim adetleri ve daha yüksek satış adetlerine ulaşmayı hedefliyoruz.
Global endüstriyel bağlantı elemanlarının genel durumu ile bilgi verir misiniz?
Görkem Eryılmaz: Global-Endüstriyel Bağlantı Elemanları sektörü ekonomik krizden dramatik bir geri dönüş gerçekleştirmiştir. Dayanıklı tüketim mallarına hızlı gelişen talep ve motorlu araçların üretimindeki artış bağlantı elemanları sektörünün hızlı kalkınmasını sağladı. Bu kalkınmayı özellikle Asya-Pasifik ülkelerine ve tabii olarak Çin’e bağlayabiliriz. Motorlu araç üretimindeki sürekli artış, 2009 yıllı en çok motorlu araç üretimini gerçekleştiren Çin’e bu sektörle beraber her yapının temel taşı bağlantı elemanlar içinde yeni pazarlar açtı.
2009 yılı verilerine göre ABD daha fazla bağlantı elemanı üretmesine rağmen, Çin’de ki üretiminde birkaç yıl içerisinde daha yüksek seviyelere çıkacağı ve sektörde lider konuma geleceği ön görülüyor. Fakat özellikle yüksek mühendislik gerektiren ürünlerde üretim temelli gelişen ülkeler, örneğin; Japonya, Batı Avrupa ve ABD halen sektörün üretim senaryolarına liderlik etmekte. Çinli üreticiler aradaki teknoloji farkını rekabetçi fiyatlarını koruyarak kapatmakta ve üretimde daha uzman hale gelmekteler.
Yıllık yüzde 10.5’lik büyüme oranıyla Asya-Pasifik ülkeleri dünya genelinde en hızlı büyüyen market oldu. Bu büyük gelişmeye en büyük katkıyı Çin yaptı. Motorlu araç üretimindeki artış, elektrik ve elektronik parçalar, endüstriyel makineler ve alt yapı çalışmalarının hızlanması endüstriyel bağlantı elemanları sektörünün Çin’de gelişmesini sağladı. Ek olarak, uzay araçları, uçaklar, güneş enerjisi çalışmaları ve yenilenebilir uydu için yapılan hükümet destekleri gelişmenin hızını daha da arttırdı. Çin’e uygulanan popüler ithalat kısıtlamaları bazen Tayvan üzerinden aşılabiliyor.
Ekonomik süper güç olma yönünde yapılan üretim faaliyetlerinin, yatırımların ve gelişmelerin artması ile Çin en çok kazanan ulusal market. Ek olarak, Rusya, Hindistan, Taylan ve Tayvan da ki ılıman ekonomik şartlar ve artan gelir düzeyi dayanıklı tüketim malzemelerine olan talebi arttırabilir. Gelişen ülkeler hızlı adımlarla büyüyebilir, fakat gelişmiş ülkeler kuvvetli, endüstriyel ve teknolojik bakımdan daha ileri görünen üreticileri sebebiyle sektöre liderlik etmeye devam ediyor.
Sürekli sabit yatırım ve artan sanayileşme gelişmekte olan ülkelerdeki bağlantı elemanları talebini artırdı. Bu durumdan sonra, satış miktarlarındaki hızlı artış ile Asya-Pasifik ülkeleri, Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Doğu Avrupa’daki talebin Çin, Japonya, Avrupa ve ABD’den hızlı gelişmesi bekleniyor.
Bağlantı elemanları sektöründe ki en geniş bölümü cıvata oluşturuyor. Bu ürün kategorisindeki talebi; özelleştirilmiş havacılık ürünleri ve geliştirilmeye çalışılan modelleri, apartman kompleksleri ve diğer yapı-inşaat faktörleri oluşturmakta. Birkaç yıl içerisinde, diş açılmamış ve yüksek performans bağlantı elemanları en çok talebi görecek. Yüksek performans bağlantı elemanlarının otomotiv sektörünün talepleri doğrultusunda çeşitlenmesi bekleniyor. Bunun yanında elektronik ürünler için kullanılacak ve plastik bağlantı elemanları gibi özel ürünlerin gelecekte en hızlı gelişen ürün grubu olması bekleniyor.
Başka eklemek istedikleriniz var mı?
Görkem Eryılmaz: Ülkemizde Ekonomi Bakanlığının ihracat için teşvikleri mevcut. Bu teşvikler bizim cesaretimizi artırmakta. Çetin Cıvata olarak Ekonomi bakanlığının teşviklerinden yararlanıyoruz. Örnek olarak; uluslararası rekabetçi gücümüzü artırmak için BAKİEL – (Bağlantı Elemanları, Kilit ve El Aletleri)projesine dahiliz. BAKİ-EL projesi dahilinde devletimizden teşvik alacağız. Bu teşvik tabiî ki bizim için büyük bir artı. Fakat bunun yanında; 19 firmanın bağlantı elemanları, kilit ve el aletleri başlıkları altında toplandığı dinamik bir grup ve bu grup içerisinde firmaların tecrübelerini ve fikirlerini paylaştığı bir yapı var. Bu yapıdan da yararlanıyoruz. Yurt dışı gezileri, fuarlar ve markalaşmaya verilen teşvikleri de unutmamak gerek. Teşvikler ortalama olarak yapılan harcamaların %50’sini karşılıyor. Bu ciddi bir rakam.
Bunun yanında diğer ülkelerle de sıcak bağlar kurup vergilendirme konusunda avantaj sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Şuan üzerinde çalıştığım Afrika bölgesinde bazı ülkelerin Avrupa birliği ülkelerine yüzde 0 gümrük vergisi uygularken bizim ülkemize ürün çeşidine göre yüzde 10-20 gibi vergilendirmeler mevcut. Vergiler barajını aşabilirsek 2023 yılı hedeflerine daha kolay ulaşabileceğimizi düşünüyorum.
Son olarak belirtmek isterim ki endüstriyel bağlantı elemanları sektörü, agresif rekabetin sürdüğü yüksek hacimli, her gün yeni çeşitlerin üretildiği sağlam adımlarla sürekli gelişmeyi gerektiren bir sektör. Bizde bu sektörde ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
18.03.2013