CIPAD Dünya Plastik Dernekleri Direktörler Konseyi Milano’da Toplandı
Barbaros Demirci: Avrupa İkincisi OlabilirizMilano’da toplanan CIPAD (Council of International Plastics Associations Directors – Dünya Plastik Dernekleri Direktörleri Konseyi) başta Avrupa ülkeleri olmak üzere
Her yıl toplanan ve Türkiye’den PLASFED’in de üyesi olduğu “CIPAD 2012 Direktörler Toplantısı”, 11 – 12 Ekimde İtalya’nın Milano – Stresa kasabasında gerçekleştirildi. Her yıl bir ülke derneğinin ev sahipliğinde yapılan ve tüm dünya ülkelerinin plastik derneklerinin üye olduğu CIPAD’in toplantısında, ülke sunumları yanında, sektörün küresel krizinden nasıl etkilendiğine ilişkin gündem de tartışıldı. Sektörün, hemen hemen bütün ülkelerde 2011’den bu yana olumsuz etkilendiği, ülkelerde duraklama ya da gerileme gözlendiği belirtildi.
PLASFED’i temsilen toplantıya katılan Genel Sekreter Barbaros Demirci, Türkiye plastik sektörüne yönelik yaptığı sunumda, genel eğilimin aksine Türkiye’de sektörün büyüme sürecinde olduğunu, hali hazırda AB ülkelerinde Almanya ve İtalya’dan sonra proses kapasitesi ile 3’ncü sırada bulunduğunu, kısa bir süre sonra ikinciliğe yükselebileceğini anlattı. Türkiye’nin yeni bir teşvik sistemini yürürlüğe koyduğunu belirten Demirci, avantajlı bir yatırım imkanı bulunduğunu, gerileme sürecindeki ülkelerin büyüyen ve konum olarak avantajlı bir yere sahip Türkiye’de yatırım yapabileceklerini vurguladı.
PAGDER’in öncülüğünde, yatırımlar ve sektör yönetimi açısından bir başarı hikayesinin sergilendiğini belirten Barbaros Demirci, 2005 yılında sektör platformu şeklinde başlayan ortak çalışmanın, 2011’de beş önemli derneğin Plastik Sanayicileri Federasyonu PLASFED’in kurulmasıyla önemli bir hamleye dönüştüğünü anlattı. PAGDER’in PAGDERAslan Özel Organize Sanayi bölgesi ile birlikte dağınık üretim tesislerini biraraya toplayacak bir organize sanayi bölgesi girişimine öncülük etmesinin de güçlü bir adım olduğunu belirten Demirci, bunu Türkiye’nin plastik üretim ve ihracat merkezi oluşturulması ve PAGDER tarafından başlatılan ortak hammadde tedariği projesi ile de rekabet avantajı sağlanmasına yönelik adımların takip ettiğini kaydetti.
Türkiye plastik sektörünün 150 ülkeye ihracat yaptığını ve ihracatın artış trendinde olduğunu vurgulayan Barbaros Demirci, PAGDER’in tüm önemli plastik fuarlarının Türkiye temsilciliğini alması girişiminin önemine değindi. PLASFED’in CIPAD, PAGDER’in de EuPC Plastics Europe ve Euromap üyeliğinin iletişim gücünü artırdığını, diğer ülkelerdeki üretici dernekleriyle işbirliği anlaşmaları yaptıklarını belirten Barbaros Demirci, gelecek dönemde daha yakın işbirliği imkanları araştırdıklarını kaydetti.
Barbaros Demirci’nin sunumu sonrasında, bazı üyeler “Bugün herkes sadece Çin tehdidini konuşuyor, acaba Türkiye Çin’den sonra kendileri için yeni bir tehdit oluşturabilir mi? “ yorumunu yaptı.
Küresel Kriz Dışında da Riskler Var
Toplantıda, sektörü ilgilendiren kısa vadeli risklere ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. Buna göre, 2013 yılının ortalarında Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılma ihtimalinin Avrupa Birliği ülkelerinde önemli bir soruna neden olabileceği değerlendirildi. Küresel krizin geri dönüşünde önemli unsurlardan biri olan ABD ekonomisindeki toparlanmanın 2013 yılı sonunda- 2014 yılı başında başlayabileceği belirtilirken, bir diğer önemli unsur olan Çin’in ihracata dayalı büyüme stratejisinin limitleri zorladığı görüşü paylaşıldı. Çin’in iç pazar talebinin artması nedeniyle, üretiminin de iç pazara dönmesinin muhtemel olduğu, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler, Asya bölgesi ve Latin Amerika ülkelerinde ise gelişmenin devam edeceği tahmininde bulunuldu
Toplantıda, tüm ülkelerin plastik sektörleri için en önemli riskler; Euro Bölgesi borç krizi, Çin’de ekonomik yavaşlamanın sert inişe dönüşmesi, İran’ın yaşadığı siyasi ve diplomatik sorunlarla ortaya çıkabilecek petrol fi yatı şoku ve Ocak 2013 yılında ABD mali sorunları olarak belirtildi.
Plastik sektörünün sorunlarının birbirine benzediği ve bu nedenle işbirliğinin artırılması önerilen toplantıda, ABD Plastik Sektörü (SPI) Genel sekreteri tekrar CIPAD Başkanı olarak seçildi. İngiltere, Almanya, İtalya ve Hindistan Genel Sekreterleri de CIPAD’in icra kuruluna seçildiler. Sonraki toplantıların 17-18 Haziran’da Brüksel’de ve Ekim 2013’de K Fuarı sırasında Düsseldorf’da yapılması kararlaştırıldı.
İtalyan plastik ve kauçuk işleme makineleri birliği Assocomaplast’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; ABD, Japonya, Hindistan, Almanya İngiltere, İspanya, Finlandiya, Mısır, İsrail, Nepal , Türkiye ve Güney Afrika plastik derneklerinin yanı sıra, EuPC, Plastics Europe, VDMA, Assocomaplast, ABD’den Danışman şirketi IHS ve Society of Plastics Engineers temsilcileri katıldı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
08.01.2014