Cobot’lar Enerji Tasarrufu ile Fark Yaratıyor
Enerji verimliliği cobot’larla sağlanacak
Cobot’lar Enerji Tasarrufu ile Fark Yaratıyor
Enerji verimliliği cobot’larla sağlanacak
Enerji verimliliğinin öne çıkacağı yeni yılda işletmeler, enerji tasarrufu için yeni yollar arıyorlar. Universal Robots’un Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, 10-16 Ocak 2022 Enerji Verimliliği Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, iş verimliliğinde yüzde 500’e kadar artıran cobot’ların düşük enerji tüketimiyle üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.
Avrupa'da başlayan enerji krizinin etkileri dünyanın farklı yerlerinde de görülmeye devam ediyor. Elektrik fiyatları Avrupa’nın genelinde 2020 Ocak döneminden itibaren 1 yıllık süre zarfında yüzde 250’nin üzerinde artış gösterdi. Uzmanlar, artan enerji fiyatlarının etkisiyle Türkiye'nin enerji ithalat faturasının da artacağını belirtirken; enerjinin verimli kullanmasının oldukça önemli olduğunu kaydediyor.
Türkiye'nin 2019 yılında 306,1 milyar kilovatsaat olan elektrik tüketiminin 2021 yıl sonu itibarıyla 322,5 milyar kwh2022 sonunda ise 334,2 milyar kwh yükseleceği tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmelerin ışığında ülkede enerji tüketiminin büyük çoğunluğunu sağlayan sanayide enerji tasarrufu beklentileri merak ediliyor. Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, 10-16 Ocak 2022 Enerji Verimliliği Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, enerji verimliliğinin ön planda olacağı 2022 yılında, üretimde iş verimliliğini yüzde 500’e kadar artıran cobot’ların tüm işletmelere destek olacağını ifade etti.
Cobot’lar düşük enerji tüketimi sağlıyor
Cobot’ların hızlı kurulumu, kolay programlaması, esnek ve güvenli kullanımıyla endüstriyel robotlara göre çok düşük enerji tüketimi sağladığını söyleyen Gök, “Firmanın büyüklüğü ya da ürünün özelliği ne olursa olsun her türlü üretim tesisine kolayca entegre edilebilen Cobot’lar, hafif ve kompakt yapısı ile üretimin her alanında çalışabiliyor. Klasik anlamda, alışılagelen bakım gerektirmeyen, 220 Volt ile çalışabilen Cobot’lar işletmeye kullanım öncesi ya da kullanım sırasında yeni bir maliyet gerektirmiyor. Geçmişte farklı görevler için yazılmış olan program, ihtiyaç halinde yeniden kullanılabiliyor, ya da yenileri oluşturulabiliyor. Böylece hem yazılım maliyetleri hem de zaman açısından tasarruf sağlanıyor. 360 derece dönüş kabiliyeti, Türkçe’nin standart olarak dâhil olduğu 20’den fazla dil seçeneğiyle kullanım imkânı ve hızlı yatırım geri dönüşü gibi avantajlar sağlıyor. Cobot’lar yeni yılda işletmelere enerji verimliliğini sağlayacak” dedi.
Cobot’ların sağladığı toplam verimlilikle; düşük enerji tüketimi, tüm eksenlerde ±360 derece dönüş kabiliyeti, hızlı kurulum, kolay programlama, esnek konumlandırma ve kullanım, güvenli kullanım, az alan kaplama, risk analizlerine göre güvenlik ekipmanlarına ihtiyaç duymaması gibi özellikleriyle tüm enerji kaynaklarının verimli kullanımına imkân tanıdığını belirten Gök, cobot’ların üretimde sayısız avantajla dijital dönüşümde anahtar olma rolünü üstlendiğini de sözlerine ekledi.
KOBİ’lerin ve tüm üreticilerin verimliliğini artırıyor
“Tak- çalıştır ve üretime başla” konseptiyle cobot’ların her süreç için hızla üretime geçtiklerini belirten Kandan Özgür Gök, “Cobot’lar, üretim süreçlerini tümüyle dijitalleştirmek isteyen tüm üreticilere çözüm oluyor. Tek başına otomasyonla çalışan sistemlere göre insanla yan yana çalışabilen kolaboratif robotların verimliliği yüzde 85 daha fazla oluyor. Kamera, sensör ve özel yazılımlarla da donatılabilen cobot’lar, işletmenin otomasyon temelinin de atılmasını hızlandırıyor. Universal Robots’un cobot’unu paketinden çıkarmak, monte etmek ve ilk göreve programlamak için sadece 60 dakika yeterli oluyor ve aynı cobot ihtiyaç halinde farklı görevleri de yerine getirebiliyor” ifadelerini kullandı.