Cobot’lar Kaynak ve Makine Beslemede Öncü Bir Misyon Üstleniyor
Tüm dünyada kaynak uygulamalarında robot teknolojisi kullanımı otomotiv ve yan sanayi, metal-makine sektörü gibi birçok sektörde artarak devam ediyor
Cobot’lar Kaynak ve Makine Beslemede Öncü Bir Misyon Üstleniyor
Kaynak uygulaması, en fazla robotlu uygulama alanlarından birini oluşturuyor. Tüm dünyada kaynak uygulamalarında robot teknolojisi kullanımı otomotiv ve yan sanayi, metal-makine sektörü başta olmak üzere birçok sektörde artarak devam ediyor. Universal Robots cobot’ları hafifliği, kapladığı alanın küçük ve tüm eksenlerinin 360 derece dönüş kabiliyetinde olması, kompakt yapısı, kolay programlanması, 220 V tek faz enerji ihtiyacı özellikleriyle öne çıkıyor. Mobil olarak otonom araçlar veya manuel hareket ettirilebilen taşıyıcı arabalarla konumlandırılabiliyor. Farklı istasyonlardaki kaynak ve makine besleme gibi birçok uygulama cobot’lar ile gerçekleştirilebiliyor.
Kaynak işlemleri güvenle gerçekleşiyor
Çok yönlü olan ve kolayca uyarlamalarla çok çeşitli uygulamaların üstesinden gelebilen Universal Robots kolaboratif robotları, kaynak uygulamalarında şirketlere artan kalite ve verimlilik ile esneklik sunuyor. Ark, TIG, lazer, MIG, ultrason, plazma ve punta kaynaklama ile lehimleme uygulamalarında kullanılabilen kolaboratif robotlar, kaynak süreçlerinde verimlilik artışı sağlayarak kısa zamanda daha fazla iş yapma esnek üretim imkânı sunmasının yanında iş yeri ve çalışan güvenliğini artırıyor. Cobot ile kaynak uygulama örnekleri de dünyada giderek benimseniyor ve üretim süreçlerinde yer buluyor. Herhangi bir özel yetenek ya da uzmanlık gerektirmeyecek şekilde hızlı kurulum ve entegrasyon, elle hareketle ya da kontrol kumandasıyla kolay programlama sayesinde güvenle kullanılmaya başlanan cobot’lar ile otomasyon süreci herkes için çok daha kolay ve ulaşılabilir hale geliyor. Universal Robots, Mobil Kaynak Sistemi cobot’u istenildiğinde farklı istasyonlara konumlanıp mevcut olan bir programın kullanılması ya da yeni bir iş parçasının üretimi için elle öğretilerek veya kontrol kumandasıyla programlanarak farklı çeşitlilikte parçaların kaynak işlemlerini güvenle gerçekleştirebiliyor.
Cobot’lar üretime hız kazandırıyor
Üretimin birçok farklı biriminde yer alabilen cobot’lar, kaynak sürecini de üstlenerek; verimlilik artışı ve sarf malzeme tasarrufuna yardımcı oluyor. Yeni ürünlerin üretimine de hızla adapte olabilen cobot’lar, üretime hız kazandırıyor. Mobil Kaynak Sistemi ‘CobotMobil’ konsepti ile cobot’u elle öğreterek ya da kontrol kumandasıyla programlayarak farklı çeşitlilikte düşük ya da yüksek adetlerdeki parçaların kaynak işlemlerinin güvenle gerçekleştirilmesi sağlanıyor. CobotMobil esnek konumlandırılarak farklı istasyonlarda sürdürülebilir, kaliteli üretim imkânıyla geliyor. Üretim süreçleri arasında kolayca taşınan ve uç elemanları değiştirilerek kaynak ya da faklı birimlere hızla adapte olabilen cobot’lar, yeni bir yatırım gerektirmeksizin, değişen ihtiyaçlara cevap verebiliyor. Akıllı telefon kullanabilen birisi tarafından kolayca programlanabilen cobot’lar, işletmeyi yeni yazılımcı ya da yeni yazılım ihtiyacından da kurtarıyor. Doğru alanda doğru miktarda kaynak malzemesi/ham madde kullanarak da üretimde hammadde tasarrufu sağlıyor.
Makine beslemede ihtiyaca özel etkili çözüm
CNC, enjeksiyon kalıplama, abkant presler, markalama gibi çalışanları zorlayan, dikkat isteyen riskli ve bıktıran tekrarlayan görevler makine besleme uygulamalarında tutarsız kalite ya da zamanında teslim edilemeyen işler ya da yüksek fire oranları gibi üreticileri istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya bırakabiliyor. İşletmelerin bu tarz sorunları kolayca çözmelerini destekleyen Universal Robots CNC ve makine besleme uygulamaları ile birçok avantaj sunuyor.
Hızlı entegrasyon, kolay kullanım ve programlama, dar alanda çalışabilme, esnek üretim imkânı gibi sayısız çözümüyle şirketler için ihtiyaca özel hızlı ve etkili bir çözüm olarak vazgeçilmez bir teknoloji haline geliyor. Sektörün ekipmanlarına entegre edilmiş kolaboratif robot en az üç nedenden dolayı geçerli bir çözüm olarak öne çıkıyor. Genel üretkenliği artırarak döngü sürelerini daha verimli hale getiriyor, kesin ve düzenli bir hız ayarlayarak makine performansını optimize ediyor. Operasyonların otomatik olarak yürütülmesine ve bunun sonucunda iş gücünün daha fazla katma değeri olan görevlere yönlendirilmesine izin veriyor.