Çorap Sanayicileri Derneği ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı olan İHKİB Başkan Adayı Hüseyin Öztürk:
4 Yılda Sektör İhracatını 35 Milyar Dolara Çıkaracağız Teşvikli Bölgede 1 Milyon Kişiye İstihdam Sağlayacağız.
Çorap Sanayicileri Derneği ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 21 Nisan’da gerçekleşecek seçimlerinde aday oldu.
Mevcut yönetimin sektördeki sanayicilerin başarısından beslendiğini söyleyen Hüseyin Öztürk, “Biz ortaya koyduğumuz somut projelerle 17,5 milyar dolar olan sektör ihracatımızı da 4 yılda 35 milyar dolara çıkartacağız. Ayrıca teşvikli bölgelerde alt sektörler ve ürün türünü belirleyerek hareket edeceğiz. 1 milyar dolarlık yatırımla 1 milyon kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, başkanlık seçimine hazırlanıyor. Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, çorap sektöründe 32 yıllık sanayicilik geçmişi ve STK’larda sektöre bugüne dek kazandırdıkları ile 21 Nisan’da gerçekleşecek seçim için en dikkat çekici aday.
İHKİB’in çalışkan bir yönetime ihtiyaç duyduğunu dile getiren Hüseyin Öztürk, hazır giyimin çok başarılı bir sektör olduğunu, şu andaki yönetimin de bu başarılardan beslenerek üzerine bir şey koyamadığını söyledi.
İHKİB için motivasyon, oryantasyon, konsantrasyon, eğitim, istihdam, üretim, sosyal barış, fuarlar ve tasarım gibi başlıklar altında projeleri olduğunu kaydeden Öztürk, “Bu projeler gerçekleştiğinde 17,5 milyar dolar olan sektör ihracatımızı da 4 yılda iki katına çıkararak 35 milyar dolara ulaştıracağız” dedi.
Teşvikli bölgede alt sektörler ve ürün türünü belirleyerek sosyal barışa katkı sunacağız
Türkiye’de bugüne dek sektörün vitrinine odaklanan çalışmalar yürütüldüğünü belirten Öztürk, vitrinin yanı sıra o vitrinin arka planındaki üretime de odaklanılması gerektiğini, teşvikli bölgeler çalışmasının bu nedenle önemli olduğunu bildirdi. Bu bölgede öncelikle standart ürün üretimine yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, zamanla bölgede katma değeri yüksek ürünlere odaklanılacağını, bu sırada eş zamanlı olarak tasarım odaklı çalışmaların artarak ve daha somut uygulamalarla devam etmesi gerektiğini ifade etti.Teşvikli bölgelerde alt sektörler ve ürün türünü belirleyerek hareket edeceklerini belirten Öztürk, teşvikli bölgelerde standart, volümlü ürünlerle konfeksiyon yatırımına odaklanacaklarını kaydetti. Bu konuda bir ön hazırlık çalışması da yaptıklarını dile getiren Hüseyin Öztürk, konfeksiyon yatırımında bir kişinin istihdamının 1000 dolara, 50 makinelik bir yatırımın da 100 bin dolara mal olduğunu ifade etti. Öztürk, “Bu demek oluyor ki 1 milyar dolarlık bir yatırımla 1 milyon kişi istihdam edilebilir. Standart üründe sektörel ürünler belirlediğimizde bu çalışmayı hayata geçirmek mümkün. Burada KOBİ niteliğinde firmalarımız var. Bu firmalara yönelik mevcut desteğin yanı sıra finansman destekleri çıkartacağız. Teşvikli bölgelerde barış sürecini destekleyen önemli sektörlerden biriyiz. Böylece barış sürecinin yaşandığı günlerde, o bölgenin insanına da iş imkânı götürerek hazır giyim sektörünün barışa somut bir katkı sunmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Her ay İhracatçı Günü düzenleyeceğiz
İhracatçıların oryantasyonunun da önemli bir diğer konu olduğunu anlatan Hüseyin Öztürk, “Bunun için her ay İhracatçı Günü düzenleyeceğiz. Burada ihracatçıların tanışacağı, hammadde ve tedarikçinin bir araya geleceği, sorun ve önerileri bildireceği bir ortam oluşturacağız. Sorun ve öneriler masası kuracağız. Sorun ve öneriler 3 hafta içinde ilgili kurumlarla görüşülerek, sektörel derneklerden de görüş alınarak 4. hafta öneri ya da sorun sahibine bilgi verilecek. Ayrıca İHKİB’in internet sayfası üzerinden konuyla ilgili sürecin takip edilmesini sağlayacağız ‘Önerinizin durumunu şu referans numarası ile sistemimizden takip edebilirsiniz’ diyeceğiz. Biz ÇSD’de 5 yıldır her ay sektör buluşması yaptık ve çok güzel sonuçlar aldık. Üyelerimiz çok memnun. Ortak kapasite kullanımı, ortak ham madde ve makine satın alınmasının gerçekleşmesini sağladık. Ortak kapasite kullanımı ile ihracat fazlası denilen ürünü ortadan kaldırarak, iç pazardaki çorabın psikolojik fiyatını değiştirdik. Bu da 680 milyon dolar olan çorap sektörü ihracatını 1 milyar 163 milyon dolara çıkardı” şeklinde konuştu.
Alo İhracat Hattı kuracağız
Üyelerin spontane gelişen sorunlarını ve önerilerini Alo İhracatçı Hattı çağrı merkezine ileteceklerini belirten Öztürk, sorunlara çözüm getirip önerileri hayata geçireceklerini aktardı. Hüseyin Öztürk, bu uygulamanın çok gerekli olduğunu, bu sayede bir telefonla sorunlarını ileten kişinin yine verilecek referans numarası ile sistemden konunun takibini yapabileceğini aktardı. Bu çalışma için Birlikte 3 çağrı merkezi çalışanının istihdam edileceğini belirten Öztürk, bu sayede sanayicinin sorunlarına kısa sürede çözüm getirebileceklerini dile getirdi.
Sanayi ile üniversite ilişkisini somutlaştıracağız
Sektörü ilgilendiren tekstil, hazır giyim ve modayla ilgili Türkiye genelinde meslek yüksek okullarında 67 ön lisans programı, üniversitelerde ise 28 fakülte bulunduğunu açıklayan Öztürk, şunları söyledi: “Bu programların mezun sayısı 3000 civarındadır. 10 yılda 30 bin öğrenci yapar. Bu çok ciddi bir sayı. Sektörün gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar. Hazır giyim modüler bir sektör. Bu nedenle sanayici-öğrenci tanışma günleri düzenleyeceğiz. Okullara işadamlarını götüreceğiz. Öğrenciye sektörle uyumlu bir müfredat uygulanmasını sağlayacağız. Okullarımızda YÖK’ün uyguladığı gibi bir eğitim müfredatı uygulayacağız. Ayın belli dönemlerinde işadamları söyleşi için okullara gidecek. Yine ayın belli günlerinde öğrenciler için sektör gezileri düzenleyeceğiz. Ayrıca fuar dahil tüm etkinliklerimizde bütün öğrencilerimizin olmasını sağlayacağız. ÇSD’de ve TMHF’de bunların tamamını yaptık ve çok başarılı olduk. Biz eğitim alanında sektöre dair tüm okulları kapsayacak çalışmalar yapma taraftarıyız”.
Sektörel iş arama portalı
Eğitimin yanı sıra istihdama katkı sağlamak için sektörel iş arama portalı kuracaklarına değinen Hüseyin Öztürk, bu portal sayesinde bu sektörde iş ve eleman arayan herkesi tek bir çatı altında buluşturacaklarını kaydetti.
Giysi Tarihi Müzesi kuracağız
Mevcut yönetimin tasarım konusunda çalışmalara imza attığından bahseden Hüseyin Öztürk, “Ancak bu çalışmaların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Biz genç tasarımcıların önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Tasarım Günleri düzenleyeceğiz. Ayrıca tasarım öğrencilerini destekleyen çalışmalar yapılmasını sağlayacağız. Tasarım yarışmalarına da destek vereceğiz. Tüm bunların yanı sıra bir Giysi Tarihi Müzesi projemiz var. Bununla ilgili tüm hazırlıklarımız tamam. Cumhuriyet’in kurulduğu günden bu yana değişen ve gelişen modayı anlatmak adına tamamı orijinal tasarım olan kıyafetlerden oluşan bir müze oluşturacağız” diye konuştu.
1 yıl içinde tüm sektörü kapsayan bir fuar düzenleyeceğiz
Bu sektörün, Türkiye’nin 76 milyonunun hemen her sektörünü harekete geçirebildiğini kaydeden Öztürk, bu nedenle kaynak sorunu olmadığını dile getirdi. Kurumun yaklaşık 8 -10 yıldır Türkiye’yi kapsayan bir fuarı olmadığına dikkat çeken Hüseyin Öztürk, “Dernekler kendi olanaklarıyla küçük çapta ve sürdürülebilir olmayan fuarlar yapmaktadır. Bu da Türkiye’ye enerji kaybı, firmalara ise ciddi anlamda maddi kayıp ve zaman kaybı olarak geri dönmektedir. Biz 1 yıl içerisinde tüm sektörü kapsayan bir fuar organize edeceğiz” diye konuştu.
Sanal fuar için hazırlıklar tamam, 1 yılda hayata geçecek
İHKİB’in üyeleriyle ilgili ciddi bir sanal fuar yapacaklarını da anlatan Öztürk, bunu 1 yıl içinde hayata geçirebileceklerini ve tüm hazırlıkların çok uzun süre önce yapıldığını aktardı.
Sanal fuarın Türkiye’yi dünya pazarında bütün firmalara açacağını anlatan Öztürk, bütün firmaların ürünlerini, referanslarını; vitrine koymak istedikleri ne varsa İHKİB çatısı altında dünyaya açmış olacaklarını açıkladı. Yurt dışından bir alıcının Türkiye’ye geldiğinde öncelikle resmi kurumların kapısını çaldığını ve bu kurumlardan birinin de İHKİB olduğunu belirten Öztürk, bu alışverişi dünyanın her yerinden ‘bir tık’ ile hayata geçireceklerini dile getirdi.
Dış ticaret müşavirlikleri aktif olacak
Türkiye’nin dış ticaret müşavirliklerinin, bulunduğu ülkenin sektörel bazda tehdit ve fırsatlarını İHKİB gibi birliklerle paylaşması gerektiğini savunan Hüseyin Öztürk, bu müşavirliklerin İHKİB üyesinin gittiği her ülkede gözü kulağı olup işlerini kolaylaştırmalarını sağlayacaklarını kaydetti.
Gümrükte yaşanan sıkıntılar için ortak akıl üreteceğiz
Sanayicinin gümrüklerde mesaiye düşmeyen evrakı olmadığını söyleyen Öztürk, spontane gelişen sorunlar da yaşandığını, Gümrük Müsteşarlığı ile görüşerek bu konuları paylaşacaklarını ve akılcı çözümler üreteceklerini aktardı. Dahilde işlem belgesinin süresinin yetersiz olduğunu ve bu konuda birçok üreticinin sıkıntı yaşadığını bildiren Öztürk, göreve geldiklerinde bunu da önemli bir madde olarak ele alacaklarını sözlerine ekledi.
Haberin Kaynağı : NAR PR Halkla İlişkiler
11.04.2014