Covid-19 Sürecinde BEYSAD Çalışmaları
Ş. Burak ÖZAYDEMİR: BEYSAD olarak süreçte üyelerimizin asgari etkilenmesi adına hızlı ve sağlıklı bilgilerin ulaştırılması yönünde iletişime öncelik verdik.
Covid-19 Sürecinde BEYSAD Çalışmaları
BEYSAD olarak süreçte üyelerimizin asgari etkilenmesi adına hızlı ve sağlıklı bilgilerin ulaştırılması yönünde iletişime öncelik verdik. Üyelerimizle, ana sanayi yetkilerimiz, diğer paydaşlarımız ve kamu yetkililerimizle sektörel bilgi ve beklentiler anlamında köprü görevi üstlenmeye çalıştık.
Dernek içindeki faaliyetlerimizi daha dinamik yönetebilmek adına, Mart ayından itibaren her hafta Yönetim Kurulu toplantılarımızı online olarak gerçekleştirdik. Toplantılarımızda sektör, ülke ve üye faydasına yapılacak faaliyetleri değerlendirip, planlarımızı oluşturup, takip eden günlerde hızlıca hayata geçirmeye çalıştık.
Ayrıca İnsan Kaynakları Komite üyelerimiz ile de sık aralıklarla online toplantılarımızı gerçekleştirdik. İK Komite Toplantıları sayesinde üyeler arasında iyi uygulamaların paylaşımı gerçekleşti, üyelerimize yansımaları oldu ve hızlı önlemler alındı.
Ana sanayilerimiz başta olmak üzere diğer STK paydaşlarımız ve uzman kuruluşlar ile de sürekli etkileşimde kalarak, üyelerimizle Kısa Çalışma, Hukuki Konular, Finansal Yönetim gibi güncel önceliklere göre bilgi ve faydalı yazıları paylaşıma öncelik verdik.
Bu dönemde paylaştığımız bazı içerikleri aşağıdaki gibi paylaşmak isterim:
Covid-19'dan Korunma Önlemleri
Kısa çalışma ödeneği bilgilendirmeleri
Yenilenmiş olan Covid-19 Destekleri;
Covid-19 Salgını Etkilerinin İş Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi
Covid-19 Finansal İpuçları hakkında bilgilendirme yazıları
Covid-19 Genel Finansal Bilgilendirme;
Ek Gümrük Vergilerinin Etkileri
İşletmeler içerisindeki her üyemiz muhakkak kendi dinamikleri doğrultusunda kendi önlemlerini almaktadır ancak bu konuda yol göstermesi adına ana sanayi ve farklı sektörlerin uygulamalarını içeren bir dizi tablo ve rapor paylaştık.
Bu dönemde çalışmalarımızı sağlam bir zeminde yürütmek ve tam olarak üye ihtiyaçlarımızı anlamak adına farklı zamanlarda 3 Anket çalışması yaptık. Bu anketler üyelerimizdeki beklentinin sektörümüzün maalesef talep anlamında hem iç piyasa hem ihracat açısından 2. Çeyrekte çok olumsuz etkilenmesi ve normal seviyelere dönüşün 2020 sonu-2021 başını bulabileceği yönünde olduğunu gösterdi. Düşük talebe karşın yüksek seviyedeki geçmiş öngörülere göre yapılmış satın alma ve personel yapılarının ödemeleri ve tedbirlerin ek maliyetleri ile sektördeki birçok firmanın nakit anlamında sıkıntı riski gördüğü tespit edildi. Üyelerimizin bu risklere karşı kısa çalışma ve kamunun benzeri desteklerinden yararlanma planları olduğu da görüldü. Yoğun katılımla önemli bir sektörel görüntü sağlayan sonuçları üyelerimize, ana sanayi yetkililerimize ve kamu yetkililerine ulaştırdık.
Yapılan anket sonuçlarında BEYSAD’dan beklentiler içerisinde yer alan ana sanayilerden daha fazla bilgi edinmek talebi üzerine, ana sanayi satın alma yetkililerimiz ile bir röportaj serisi oluşturduk. Kendilerine sunduğumuz kısa bir soru seti ile her hafta bir ana sanayimizden ulaşan bu kıymetli yanıtları üyelerimize ulaştırıyoruz, sektörün önemli liderlerinin görüşlerinin üyelerimize ve tüm paydaşlarımıza ışık tutacağına inanıyoruz.
Bu dönemde her hafta bir online bilgilendirme toplantısı yapmayı amaçladık. Bu vesile ile hem üyelerimizle bir araya gelme fırsatımız oldu hem de önemli görüşleri direkt uzman kaynaklardan kendilerine ulaştırmış olduk ve soru-cevap bölümleri ile etkileşimli olarak sorularına yanıt bulmalarına destek olduk.
Online Bilgilendirme Toplantılarımızın konu başlıklarını özetlemek gerekirse;
Kısa çalışma ödeneği nedir, nasıl faydalandırılır?
Kısa Çalışma Uygulamasında Bordro Uygulamaları
Covid-19 Sonrası Dünya ve Türkiye Ekonomisi
Covid-19 Etkisinin İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Açısından Değerlendirilmesi
Yeni Normal Dönemde Finansal Risk Yönetimi…
Corona salgınının sağlık boyutlarındaki mücadelede Türkiye, ülke olarak başarılı bir çalışma sergiledi. Önümüzdeki dönem bu başarı için yapılan fedakarlıkları riske atmayacak şekilde tüm toplumun ve kurumların tedbirleri sürdürerek olası gelecek salgın dalgalarını önleme veya etkilerini azaltma yönünde hareket etmeleri kritik önem göstermektedir. Sektörümüz ve üyelerimizin de bu dönemde edindikleri tecrübeler ve dinamik yönetim anlayışı ile bu yönde hareket edeceğine inanıyoruz.
Corona salgınının Türkiye’de yerleşik tedarik zinciri ve sektörel kümelenmelerin kritik önemini tekrar gösterdiğini düşünüyoruz. Türkiye Beyaz Eşya Sektörü Dünya’daki 2.’lik konumu ve oluşturduğu ekosistem ile ciddi bir sınavdan başarı ile geçti. Sektördeki tedarikçi yapısının derinliği ve kalitesi ana üretici işletmelerin üretimlerinin aksamamasını sağladı. Bu sayede sektörün önümüzdeki dönemde tedarik zincirlerinin kısalması ile ilgili trendlerden olumlu etkilenerek salgının Dünya, Bölge ve Ülke ekonomisine göre nispeten daha az etkilenmesini bekliyoruz. Ancak salgının global ekonomide eşzamanlı ve yüksek oranlı olumsuz etkisi devletler tarafından alınan tüm tedbirlere rağmen derin olacaktır ve salgının Ülkemizin, sektörlerin ve şirketlerin gelecek planlarını yaparken geçmişte tecrübe etmediğimiz boyutta bir etkiyi göz önüne almalarını önemli görüyoruz.
Ş. Burak ÖZAYDEMİR
BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı