Demiri Dize Getiren Güç: Göçmaksan Başarı Hikayesi
Dr. İlhami Pektaş: Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-48 Demiri Dize Getiren Güç: Göçmaksan Başarı Hikayesi
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-48:
Demiri Dize Getiren Güç: Göçmaksan Başarı Hikayesi
Dr. İlhami Pektaş
İnşaat sektörünün vazgeçilmez yapı ortaklarından biri olan GöçMakSan, 50 yılı aşkın deneyimi ve bilgisiyle öncü bir marka. Arif Göçmen’le birlikte 1960 yılında küçük bir atölyede başlayan bu marka yolculuğu bugün tam kapasite çalışan üretim tesislerinde tüm hızıyla devam ediyor. Bugün itibarıyla, Türkiye’nin dört bir yanında ve 43 direkt yurt dışı distribütörlüğü aracılığıyla 90’dan fazla ülkede inşaat firmalarına çözüm ortaklığı sunuyor. İnşaat demiri bükme ve kesme makinaları denildiğinde ilk önce GMS adı anılıyor, Güven ve kalitenin markası olarak her zaman GMS tercih ediliyor.
GöçMakSan’ın Kuruluş Yılları
1940’lı yılların ilk yarısı II. Dünya savaşının tüm Dünya’da ekonomik sıkıntılara yol açtığı yıllardır. Arif Göçmen böyle bir sıkıntılı dönemde 1943 yılında Çorum’da hayata gözlerini açar. Savaş nedeniyle “yokluk ve karne” günlerinin hüküm sürdüğü o yıllarda ilkokul öğrenimini tamamlar. Köyde yapılacak tek iş çiftçilik olduğu için yeni bir iş bulmak ve meslek öğrenmek için kardeşiyle birlikte büyük şehre gitmeye karar verirler ve 1955 yılında köyden ayrılan iki kardeş, ekmeklerini kazanmak için başkent Ankara’ya gelirler.
Ankara’ya gelen iki kardeş halalarının eşi Hüseyin Örs’ün çalıştığı küçük bir demir atölyesinde çırak olarak işe başlar. Bu atölyede zor şartlar altında sıcak demir işini öğrenirler. Arif Göçmen becerikliliği ve çalışkanlığıyla kısa zamanda çevresinde aranan bir demir ustası olur. 1960 yılına gelindiğinde iki kardeş ve enişteleri kendi işlerini kurmaya karar verirler ve Ulus İtfaiye Meydanı’nda küçük bir dükkân kiralayarak çalışmaya başlarlar. Bu dükkânda keser, murç, balta ve el makasları gibi inşaat aletleri üretimi yaparlar. Yapılan aletler bölgenin yerel pazarlarında satılır. Gece gündüz çalışarak, alın teri dökerek atölyeyi büyütmeye başlarlar.
Bir süre sonra Arif Göçmen ardından da kardeşi askerliklerini tamamlayarak tekrar çalıştıkları atölyeye dönerler. İnşaat aletleri imalatıyla başlayan atölye zaman içinde kamyon kasası üretimine de başlar. Arif Göçmen’in kardeşi 1965 yılında elim bir kaza sonucu hayatını kaybeder. Arif Göçmen, kardeşinin vefatından sonra eniştesiyle çalışmaya devam eder. İşler büyüyünce 1976 yılında o zamanki adıyla Ankara’nın ilk sanayi sitesi olan Ata Sanayi’de yeni bir atölye’ye geçerler. Bu süreçte çocukları da büyüyen Arif Göçmen, 1977 yılında kendi işini kurmaya karar verir.
Ata Sanayi Sitesi’nin 1979’da yıkılması üzerine, Ortadoğu Sanayi Ticaret ve İş Merkezi (OSTİM) adı ile kurulan sanayi sitesine geçer. OSTİM’e taşınan Arif Göçmen burada işlerini daha da büyütür. 1982 yılından itibaren tekrar demir kesme ve bükme makineleri üretimine dönen Göçmen, ürettiği makinelerden ayda birkaç tane satmaya başlar. Aylık üretim zamanla beş-altı makineye kadar çıkar. Satış sayısı çok fazla olmasa da gösterilen çaba ve yapılan işin kalitesi ile piyasada takdir kazanır. Arif Göçmen ismi yaptığı her işte “kalite” ile beraber anılmaya başlar. Zaman içinde ürün çeşitliliği de artar, torna-freze gibi makineler de ürün yelpazesine eklenir ve bir süre onların da üretimi devam eder.
1994 yılında 56. Sokak’ta daha büyük bir işyerine taşınırlar. Yeni işyerine geçilmesiyle birlikte kurumsallaşma yolunda da ilk adımlar da atılmaya başlanır. GöçMakSAn burada büyüyerek limited şirket haline gelir.
1997 yılı Göçmen Ailesi için kötü bir yıldır. Arif Göçmen ani bir kalp krizi sonucu genç yaşta vefat eder. Evlatları, babalarının bıraktığı mirası büyütüp geliştirmek için birbirlerine kenetlenerek çalışmaya devam ederler. Önceleri 25 olan personel sayısının daha da artması ve yeni CNC tezgâhlarının gelmesiyle GöçMakSAn sağlam adımlarla büyümesini sürdürür. 1998 yılında İstanbul Avrupa Yakası’nda ve ardından Anadolu Yakası’nda açılan şubeler ile işler daha da büyür.
GöçMakSAn’ın kuruluş yıllarını ve gelişmesini Arif Göçmen’in oğlu Mehmet Göçmen şöyle anlatıyor.
Göçmaksan’ın hikayesi, demir ustası Arif Göçmen’in 1960 yılında 30 metrekarelik bir atölye kurması ile başladı. Arif Göçmen’in o dönemin şartları sebebiyle yalnızca bilek gücüyle üretimini yaptığı inşaatçı el aletleri, bu yapının temellerini oluşturdu. Demir ustası Arif Göçmen, işini iyi yaparak atölyesini büyüttü ve bileğinin hakkı, alnının teriyle adını tüm Türkiye’ye duyurdu. GöçMakSan, O’nun önderliğinde büyüdü ve bugün O hayatta olmasa bile O’nun gösterdiği yolda emin adımlarla ilerliyor. Arif Göçmen, Bize demiri eğenin bilek gücü değil, yürek gücü olduğunu öğretti. Alın terinin kıymetini ve sabretmenin erdemini bizlere miras bıraktı.
Göçmaksan’ın Gelişim süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
İnşaat sektöründe kullanılan el aletleri üretimi ve tamiratı ile faaliyetlerine başlayan GöçMakSan, 1978 yılında ilk elektrikli inşaat demiri kesme ve bükme makineleri üretimine başladı. İlk aşamada sabit kapasitede, tek tip kesme ve bükme makinesi üretti, ilerleyen dönemlerde talep miktarının artışı ile farklı kapasitelerde ve farklı özelliklere sahip makine tasarlamaya ve üretmeye başladı. 1994 yılında kurumsallaşma yolunda ilk adımını, makine parkını tamamen yenileyip üretim teknolojisini üst seviyeye taşıyarak atmış oldu. Böylelikle müşterilerine sunduğu yüksek kaliteli ürün, hizmet ve ürün çeşitliği sayesinde iç pazarda lider firma haline geldi. Üretim kapasitesini daha da geliştirerek 1998 yılında Dünya pazarına açılma kararı aldı. Tüm dünyada üretimini arttırmayı, bilinirliğini yükseltmeyi ve kalitesi ile öne çıkarak sektörde öncü firma olmayı vizyon olarak benimseyen GöçMakSan, her yıl bünyesine farklı ülkelerden yeni bayiler katarak yeni iş birlikleri gerçekleştiriyor. 1998 yılında Ankara’dan sonra İstanbul’da da yeni bir ofis açtı. 2000 yılında, yeni bir fabrika açarak, makine ve el aletlerini, yeni üretim alanında üretmeye başladı. Her geçen yıl üretim kapasitesini ve teknolojik ekipmanlarını arttırdı. 2018 yılında Rusya’da GMS RUSLAND adı ile yeni bir şube açarak, yurtdışında kendi adı ile ofisini açma temellerini atmış oldu. Sonrasında 2023 Mart ayında Almanya’da GMS GERMANY GMBH adı ile Avrupa’daki ilk üretim tesisini de kurdu.
Başarı adımlarında önemli stratejiler nelerdir?
Yeniliklere açık olarak sektörde ilklere imza atmak, kariyer hayatını ve beraberinde şirketi başarılı yerlere getirmek en önemli stratejik planlarımızdan biridir. “Firma olarak felsefemiz kaliteli olduğu kadar kullanımı kolay ürünler yapmaktır”. Günümüzde insanlar üründe veya hizmette yapılan yeniliklere, ürünlerin rahat kullanımına, kolay anlaşılabilir olmasına ve teknolojik gelişmelerine oldukça önem vermektedir. Bu sebepten dolayı GöçMakSan olarak biz de müşterilerimizi memnun edecek teknolojik gelişmeleri her geçen gün ürünlerimize entegre ederek, kendi sektörümüzde yeniliklere öncülük yapmaktayız.
Hangi ürünler üretiliyor?
Göçmaksan’ın başlıca üretimini yaptığı ürünler arasında inşaat demiri kesme ve bükme makineleri, hasır demir bükme makineleri, kompaktör, perdah makineleri, silindir, kombine makineler, hafif inşaat makineleri, opsiyonel inşaat aparatları ve el aletleri bulunmaktadır. Geniş ürün yelpazesi ile 60’dan fazla ürün çeşidini hem yurtiçi hem de 6 farklı kıtayı kapsayan dünya pazarındaki kullanıcılarına en iyi kalitede sunuyoruz.
Ar-Ge ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
AR-GE Merkezimiz mevcuttur. Yeni projelerimizde önceliklerimiz arasında teknolojik gelişmeleri takip ederek üretim alanlarımızı daha da geliştirmek bulunmaktadır. Hem yurt içindeki müşterilerimiz için hem de yurtdışındaki yabancı müşterilimiz için ürün ve hizmet kalitesini arttırmak, onlara kusursuz ürünleri sunmak amaçlarımız arasındadır. Son yıllarda hedeflediğimiz projelerimiz arasında yurtdışında GöçMakSan / GMS bilinirliğini daha da arttırmak ve farklı ülkelerde kendi adımızı taşıyan şirket, depo ve fabrikalarımızı açmaktır. Gerçekleştirdiğimiz en yeni projemiz arasında hem Rusya/Moskova’da açtığımız ofis ve depomuza hem de Almanya/Heilbronn’da yeni bir fabrika kurmaya yer verilebilir.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? 2023 İhracat hedefiniz nedir?
1998’de 2 ülke ile ihracata başlayan GöçMakSan, her sene bünyesine yeni ülkeler katarak büyümeye devam ediyor, günümüzde 61 bayisi ile 6 farklı kıtaya ihracat yapmaktadır. 2018 yılında GMS RUSLAND adı ile Rusya/Moskova’da şube açarak Rusya pazar payını %45’den %70’e çıkarmayı başarmıştır. İleri dönük vizyonu ile yurtdışına açılmayı ve global marka olmayı hedefleyen GöçMakSan, 2023 Mart ayında GMS GERMANY GmbH adı ile Almanya/Heilborn’da yeni bir fabrika açarak vizyonu olarak benimsediği dünya çapında üretim için ilk adımını da atmış oldu. 2023 yılı için, ihracat departmanındaki her bir ekip arkadaşımızın en az iki yeni ülkede bayilik anlaşması yapması ve sene sonunda ortalama 10 farklı ülkede yeni bayilerimiz olması hedeflenmekledir.
Gelecekte neler planlıyorsunuz? Öngörüleriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Her zaman savunduğum gibi gelecekte de dünyanın farklı kıtalarında, farklı ülkelerinde GöçMakSan / GMS olarak yeni şirketler ve üretim alanları kurmayı planlıyoruz. Bir Türk markası olarak; kalitemizi, markamızı, bilinirliğimizi tüm dünya ülkelerine bildirmek istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak, elbette çok çalışmaktan, iyi bir pazar araştırması yapmaktan ve sektör için en doğru konumları bulmaktan geçiyor. Kalitemizi koruyarak, ürünlerimizde yaptığımız teknolojik iyileştirmeler ve gelişimler sayesinde, belirlediğimiz hedeflerimizin çok daha ötesini gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
Gençlere, girişimcilere ve sanayicilerimize öğütleriniz, verilecek mesajlarınız nedir?
Genç girişimcilere 3 tavsiye vermek isterim. Birincisi risk almaktan kaçınmadan büyük işlere imza atmaları gerektiği. Unutulmamalıdır ki sonucu olumsuz dahi olsa bu durum, onlara kariyer yolculuklarının en başında unutulmaz birer iş deneyimi sunacaktır. İş hayatında bazen hızlı kararlar verecekleri zamanlar olacaktır, böyle durumlarda stratejik düşünmeleri gerekmektedir. İkinci tavsiyem ise yeniliklere her zaman açık olunması gerektiği. Çok beğendiğim ve savunduğum bir söz vardır: “Her kim değişimi reddederse çürümeye mahkumdur”. Yenilik yapmak, sektörde yapılmamışı denemek, hedefleriniz arasında olmalıdır. Müşterilerinize her sunduğunuz yenilikler ve geliştirilen ürün& hizmet kalitesi, müşteriniz tarafından olumlu geri dönüş almanızı sağlayacak ve marka bilinirliğinizi arttıracaktır. Genç girişimcilerimize son bir tavsiyem ise büyük hayaller kurun. Küçük hayallere ulaşmak kolaydır, büyük hayallere ulaşmak ise daha fazla emek ve çaba gerektirir. Bir girişimcinin hayalleri ne kadar uç noktalarda olursa, o girişimci gelecekte o kadar başarılı işlere imza atmış bir iş insanı olur.
Başarınızın sırrı nedir?
Başarımızın sırrı genç girişimcilere vermek istediğim öğütlerimde saklı. Bunlardan biri risk almaktan asla kaçınmamak. Sonucu ne olursa olsun şirketi iyi konumlandırmak için bazı kritik durumlarda, başarılı bir yönetici olarak çok hızlı kararlar almak gerekir. Üretim alanlarına yatırımlar yapmak, teknolojik gelişmeleri takip ederek ürün & hizmet kalitesini sürekli olarak geliştirmek ve AR-GE Merkezimiz için çalışmalar yapmak gerekir. Şirket içerisinde hiyerarşik düzen yerine, aile ortamı yaratmak ve iş arkadaşlarımıza huzurlu bir çalışma ortamı sunulması gerektiğini savunurum. Son olarak, herkesin hayalini dahi kurmaktan çekindiğini, gelecek planlarım arasına almak, başarıya giden yolda bana her zaman en büyük motivasyon kaynağı olmuştur. Unutulmamalıdır ki, küçük hayalleri olan kişilerin, hayatlarında küçük başarıları olur. Hayallerimizi ve hedeflerimizi ne kadar yüksekte tutarsak; onlara ulaşmak için sarfettiğimiz efor, ayırdığımız zaman sonucunda bize o kadar başarı dolu bir kariyer hayatı sunacaktır.