Doblo'nun Amerika Yolculuğu Başladı
Yeni Doblo'nun ABD ve Kanada'ya ihracatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle başladı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'ye, kendilerine ve otomotiv sektörünün geleceğine duydukları inançla yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, Doblo'nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarımıza, biri yeni sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam edeceğiz. Süregelen yatırımlarımız haricinde sadece bu modellerle yaptığımız toplam yatırım miktarı 1,4 milyar dolara ulaşıyor dedi.
Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katılımıyla TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası AŞ'nin üretim tesislerinde düzenlenen Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Törenindeki konuşmasında, Başbakan Davutoğlu'na bu heyecanı paylaştığı için teşekkür etti.
Bundan 46 yıl kadar önce kurucuları merhum Vehbi Koç'un Türk insanını otomobil sahibi yapma vizyonu ile temelini attığı TOFAŞ'ın, Türkiye'nin otomotiv sektörünün gelişimine öncü olduğunu ve çok önemli roller üstlendiğini vurgulayan Koç, kurulduğunda yılda 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600'e yakın çalışanıyla mütevazi bir fabrika olan TOFAŞ'ın, 2014 yılına gelindiğinde 400 bin adetlik üretim kapasitesi, 6 bini aşkın çalışanı ve değer zinciriyle birlikte 30 bin dolaylı istihdam sağlayan dev bir kuruma dönüştüğünü söyledi.
TOFAŞ bugün uluslararası pazarlara sunduğu araçlar ile ülkemizi küresel ölçekte başarıyla temsil ediyor diyen Koç, şunları kaydetti:
Öyle ki otomotivin beşiği sektörün ana oyuncusu Amerika'ya araç geliştirip, ihraç edebilme başarısına ulaştı. Bugün Türkiye'de bunu sadece TOFAŞ'ın gerçekleştirdiğini bilmenizi isterim. TOFAŞ'ın hikayesi Türk insanının bir hedefe inanarak, omuz omuza vererek çalışmasının ve başarmasının en güzel örneklerinden biri oldu. Bu dönüşüm sürecinde şirketimiz sadece otomotiv ana sanayini değil aynı zamanda tedarikçilerinin gelişiminde de çok önemli roller oynadı. Know-how, teknoloji, kalite ve tasarım yetkinliğinin gelişmesine katkıda bulunarak, iş ortaklarının da dünya pazarlarına açılmalarına destek verdi.
- Avrupa'nın ticari araç üretim merkezi
Bu başarı hikayesinin en önemli kilometre taşlarından birinin hiç kuşkusuz Doblo olduğunu aktaran Koç, Doblo 2000 yılında pazara sunulduğunda otomotiv sektöründe kendi segmentini yaratan, fikri ve sınai mülkiyeti TOFAŞ'a ait ilk yerli üretim taşıt aracı olduğunu dile getirdi.
Koç, Doblo'nun ardından yine kendi segmentini yaratan Fiorino projesini başarıyla üstlenen şirketin sadece ortağı Fiat için değil Peugeot Citroen ve sonrasında Opel ve Vauxhall gibi dünya markaları için üretim yapar duruma geldiğini belirterek, TOFAŞ'ın gerçekleştirdiği Ar-Ge, mühendislik ve insan kaynağı yatırımlarının kısa sürede meyvesini verdiğini söyledi.
Ürettikleri araçları 80'den fazla ülkeye ihraç etmeye başladıklarını anlatan Koç, Doblo ve Fiorino projelerimizin üretimiyle birlikte, ülkemizin Avrupa'nın ticari araç üretim merkezi olmasının da yolu açıldı ifadelerini kullandı.
- 1,4 milyar dolarlık yatırım
Koç, ülkenin geleceğine duydukları güveni de vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Ülkemize, kendimize ve otomotiv sektörünün geleceğine duyduğumuz inançla yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Doblo'nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarımıza, biri yeni sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam edeceğiz. Süregelen yatırımlarımız haricinde sadece bu modellerle yaptığımız toplam yatırım miktarı 1,4 milyar dolara ulaşıyor. Gururla eklemek isterim ki bu tarihi yatırımlar aynı zamanda TOFAŞ mühendisliğinin ve işçiliğinin küresel arenadaki başarısını da açıkça ortaya koymuş oluyor.
Bu noktada, nitelikli insan gücüyle dünyanın farklı ülkelerinde de sorumluluklar üstlendiklerini belirten Koç, şunları söyledi:
TOFAŞ, dünya klasında üretimde Fiat Chrysler Grubu'nun ana tedarikçisi olmak üzere, toplam 540 fabrikası arasına ulaşan ilk 3 fabrikadan biri. Bugün pek çok arkadaşımız Fiat Chrysler'in farklı merkezlerinde dünya klasmanında üretim konusunda danışmanlık yapıyor. Hatta bu durum önemli yatırım kararlarını birlikte aldığımız bugün aramızda bulunmuyor maalesef, sevgili dostum Fiat Chrysler Automobiles (FCA) CEO'su Sergio Marchionne'nin de gözünden kaçmadı. Kendisiyle yaptığımız en son toplantımızda, bizden Fiat Chrysler genelinde çalışmak üzere mühendisler görevlendirmemizi istedi. Bu kapsamda dünyaya gönderdiğimiz mühendislerin sayısı bugün yaklaşık 40'ı buluyor.
- Son 4 yılda otomotiv sektörüne 10 milyar TL yatırım
Koç, Türkiye'yi 2023 vizyonuna, yani dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında taşıyacak yapı taşlarının, sanayi ve Ar-Ge gücü olduğunun her fırsatta vurgulandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
Hükümetimizin katma değeri artıracak Ar-Ge çalışmaları ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlamış olduğu teşvikler, iş dünyasını cesaretlendirmiş ve yeni yatırımların da önünü açmıştır. Kendilerine bu vesileyle burada şükranlarımı sunmak istiyorum. Koç Topluluğu olarak ülkemizin geleceğine yönelik hedeflerine ulaşmasında sorumluluk alıyoruz. Bu inançla ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek öncelikli hedefimiz. Kurucumuz merhum Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' felsefesiyle kısa vadeli dalgalanmalar yerine her zaman uzun dönemli hedeflere odaklanıyoruz. Bu uzun vadeli bakış açısıyla 2010 yılından bu yana otomotiv sektörüne yaptığımız yatırımlar 10 milyar TL'ye ulaşmaktadır. TOFAŞ'ın son dönemde imza attığı yeni yatırımlar da ülkemize ve geleceğimize olan inancımızın birer göstergesidir. Bugüne kadar elde ettiği başarılar, toplumsal hayata sağladığı faydalar ve benimsediği sürdürülebilir yönetim anlayışıyla TOFAŞ'ın ülke ekonomisine ve sektöre yarattığı katma değerin artarak devam edeceğine de inancımız tamdır.
Mustafa Koç, konuşmasının sonunda, çalışanlarına, müşterilerine, bayilerine ve tüm iş ortaklarıyla hükümet yetkililerine teşekkür etti.
Haberin Kaynağı : Anadolu Ajansı
05.12.2014