Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler - 52:
Döksan Isıl İşlem ve Ar-Ge Merkezi A.Ş. Başarı Hikayesi
Dr. İlhami Pektaş
Döksan’ın kökleri 1960’lı yılların başına dayanmaktadır. Kuruluşundan sonra 30 yıla yakın döküm hizmeti veren Döksan, 1989 yılında ısıl işlem faaliyetlerine indüksiyon ile yüzey sertleştirme işlemi yaparak başladı.
Metalurji ve makine sektöründe yaptığı yatırımlarla büyüyerek 2013 yılında ASO-Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni yerleşkesine taşınan Döksan, faaliyetlerine Ankara ve Konya’da bulunan 3 şubesi ile devam etmektedir. Gerçekleştirdiği kapasite artışı ve geliştirdiği beceriler ile ülkemizin en kapsamlı ısıl işlem firması haline gelen Döksan, otomotiv, iş ve tarım makineleri, uzay, havacılık, savunma sanayi, medikal ve tekstil sektörlerinde uyguladığı yenilikçi, yaratıcı tasarım ve çözümlerle Ar-Ge çalışmaları ve mühendislik uygulamalarının ışığında ısıl işlem yapmakta olup, 2017 yılında sektöründe Ar-Ge merkezi unvanını alan ilk ve tek firma oldu.
Döksan, 1962 yılında zamanın sayılı döküm firmalarından biri olarak Yılmaz Gençler tarafından kuruldu. Kuruluşundan 1989 yılına kadar döküm alanında faaliyet gösteren Döksan, 1989 yılında Gürkan Gençler’in atılımıyla Döksan İndüksiyon olarak isim değiştirdi ve faaliyet alanını geliştirerek 2013 yılına kadar indüksiyon ile yüzey sertleştirme ve taşlama faaliyetlerini gerçekleştirdi. Yine Gürkan Gençler’in öncülüğünde 2013 yılında da önemli bir atılım içine girerek ASO-Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni yerleşkesine taşındı.
Lokasyon değişimi ve büyüme ile birlikte faaliyet alanını da tamamen ısıl işlem olarak belirleyerek kısa sürede Türk sanayiine ısıl işlemler için hizmet veren en büyük kapasiteli lider firma haline geldi.
Döksan, kendi gelişimiyle birlikte sektörün gelişimine de önem vererek 2017 yılında Türkiye’nin ısıl işlem konusundaki ilk ve tek Ar-Ge merkezini kurdu. Ayrıca 2017 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında desteklenmektedir. Sektöründe havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için büyük önem arz eden AS 9100 Belgesini alan ilk yerli firma olup ve 2020 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesini de alarak enerji verimliliğine ne kadar çok önem verdiğini de ortaya koymuştur. 2022 yılında aldığı Transportation and Power Generation (TPG) belgesine sahip dünyadaki üçüncü, General Electric (GE)’in onaylı "Türkiye'deki ilk ve tek ticari ısıl işlem firmasıdır.”
Tüm ısıl işlem çeşitlerini bünyesine toplayan Döksan Isıl İşlem, Türkiye’de otomotiv, savunma, havacılık, tarım, enerji, iş makineleri sektörünün büyük kısmına hitap etmeye başladı. Günümüzde özellikle metalurji ve makine sektörüne hizmet veren Döksan Isıl İşlem ve Ar-Ge Merkezi A.Ş.; savunma, uzay-havacılık, otomotiv, iş ve tarım makineleri, enerji, medikal, tekstil sektörlerine bünyesinde bulunan son teknolojik ekipman ve fırınları ile kaliteli ürün hizmetleri sunmaktadır.
Tüm işlemler, uluslararası ve TSE kalite standartlarına uygun olarak yapılmakta ve gelişen teknolojinin ve sektörün tüm gereksinimlerini karşılamaktadır.
Döksan Isıl İşlem ve Ar-Ge Merkezi A.Ş., Türk savunma sanayinin önde gelen şirketleri ASELSAN, ROKETSAN, FNSS, MKE başta olmak üzere 123 savunma firmasına hizmet vermekte olup, FNSS ile ortak projeler yürütmektedir. Bu projeler haricinde 2018 yılında ilk TÜBİTAK-EYDEP projesini ve 2019 yılında da ilk KOSGEB Ar-Ge projesini gerçekleştirdi. Üniversiteler ve sektörün öncü firmaları ile iş birliktelikleri, geliştirdikleri projeler Ar-Ge konusundaki hassasiyet ve verilen önemi göstermektedir.
Ar-Ge biriminde 5 bilimsel yayın, 13 ulusal proje, 20 Sanayi Bakanlığı projesi gerçekleştirip, 1 patent,1 marka tescili alıp ve 2 adette patent başvurunda bulunulmuştur.
Yerli ve milli üretimi önemseyen Döksan; ithal olarak elde edilen krom kaplı millere alternatif olarak KOSGEB projesi ile geliştirilen proseste krom kaplı millerin 3 katından fazla tuz testi dayanımına sahip yeni bir yüzey geliştirme işlemi ile ürün elde etti. Böylece ithalatın önüne geçip, yerli ürün kullanımının önünü açtı. Ülkemizde üretimi bulunmayan metallere karbon ve azot difüzyonu ile yüzey sertlik özelliği kazandırılması işlemi olan sementasyon, nitrasyon ve karbonitrasyon işlemlerinde yüzey sertliği kazandırılmak istenmeyen bölgelerinde kullanılan karbon ve azot difüzyonunu engelleyen macun yurtdışından ithal edilmekteydi. Yerlileşme ilkesiyle maliyeti yüksek olan bu macunu İZOKİM S100 olarak kendi markası ile Ar-Ge laboratuvarında üreterek marka tescil belgesini ürün yelpazesine ekledi. Bu macun için patent almaya hak kazandı.
Geniş mühendis kadrosu, sahip olduğu alanında uzman özellikleri ile Döksan; birçok faaliyeti kalite ve güvenilirlikten ödün vermeden titizlikle yürütmektedir. Ürün gamını genişleterek müşterilerin taleplerini daha hızlı karşılama hedefi doğrultusunda Ankara fabrikasının ardından, 2022 yılında Konya şubesini açtı. Konya şubesi ile üretim hacmini artırarak kapasitesini 6000 Ton/Ay’a çıkardı. Sürekli iyileştirme adımları ile 2023 yılının son çeyreğinde şube sayısını ve üretim kapasitesini artırarak Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesinde inşaat projesinde sona gelinen yeni bir tesis ve idari hizmet binası yapımı projesi de bulunmaktadır.