Dünya Ayakkabı Sektörü İtalya’dan Vazgeçti, Türkiye’ye Yöneldi
Kendi kulvarında dünyanın ikinci büyük fuarı olan AYMOD, CNR EXPO Yeşilköy’de 10 Ekim’e kadar devam edecek.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ayakkabı sektöründe İtalya’dan ürün alan ve satan firmaların döviz kurları ve istihdam maliyetlerindeki artışa bağlı olarak Türkiye pazarına yöneldiğini belirterek, “AYMOD’da dünyanın dört bir yanından yatırımcılar akın etti.” Hüseyin Çetin, “AYMOD’da sektörün ihracatını artıracak pek çok gelişme oldu. Her şey yolunda giderse 3 yıl içinde New York’ta AYMOD düzenleyeceğiz. Hong Konglularla birlikte show room kurmaya karar verdik. ” Ayakkabı sektörünün küresel buluşması Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD), CNR EXPO Yeşilköy’de 10 Ekim’e kadar devam edecek. ABD ve Hong Kong başta olmak üzere; Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Cezayir, Fas, Fransa, Hollanda,Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Rusya Federasyonu, Sudan, Suudi Arabistan,Tunus, Umman, Ürdün, Yunanistan gibi pek çok ülkeden gelen yatırımcılar, Türk ayakkabı sektörüne ciddi oranda katkı yapacak anlaşmaların da önünü açtılar. Türk pazarına yöneliş AYMOD’a gelen yabancı yatırımcılar ile ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, bu yıl 54’üncüsü düzenlenen fuarda sektörün ihracatına önemli katkılar sağlayacak gelişmeler olduğunu söyledi. Çetin, yabancı yatırımcıların AYMOD’da Türk pazarını yakından tanıma fırsatı bulduklarını anlatarak, şöyle konuştu: “İtalya’dan ürün alıp satan yabancı firmalar, döviz kurlarındaki artış ve istihdam maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak Türkiye pazarına yöneldiler. Aynı kalite ve trendde ürünü daha uygun maliyetlere temin etmek isteyen yabancı firmalar deyim yerindeyse bu yıl AYMOD’a akın ettiler.”
“Türk-Amerikan ayakkabı firmaları buluşturulacak”
“Bu yıl AYMOD, sektörümüz adına tarihi bir döneme şahit oldu. Beyaz Saray Eski Ekonomi Danışmanı Peter Mancion fuarda uzun çalışmalar yaptı. Firmaları tek tek inceledi.
Türkiye’deki ayakkabı firmalarının analizini yapan Mancion, ülkesine gidecek ve ABD’deki firmaların ihtiyacına uygun olacak firmalarla işbirliği yapabileceklerini aktaracak” diye konuşan Çetin, 3 yıl içerisinde Türk ve Amerikan firmalarını New York AYMOD’da buluşturmak için çalıştıklarını, sıkıntı olmaması halinde sektöre böyle bir sürpriz yapacaklarını söyledi. 11 Afrikalı firmanın da Türk pazarındaki üretim gücünü görmek, deri ayakkabı, trend, tasarım ve moda hakkında fikir sahibi olmak için AYMOD’a katıldıklarını belirten Çetin, “Çin’in moda ve trend ayakkabı üretiminde başarısız olması yabancı yatırımcıyı AYMOD’a çeken bir başka neden oldu. Hong Kong Ayakkabıcılar Derneği Başkanı William Wong da fuarda Türk ayakkabı sektörünü yakından tanımak için fuara gelen önemli bir misafirimiz oldu. Sektörümüz adına bir güzel gelişmemizde onlarla olacak. Hong Kong’da show room kurmaya karar verdik” dedi. Pazara ilk kez giren pek çok firma sektörü tanıdı Klasikten moderne, babetten çizmeye, spor ayakkabılarına, çanta, cüzdan, kemere kadar her kesime hitap eden ürünlerin sergilendiği AYMOD’da, pazara yeni giren firmalara da fırsat oldu. Türk pazarını yakından tanıyan firmalar, yabancı alıcılarının beklentilerini de öğrendiler. Türk ayakkabı sektörünün en büyük buluşması AYMOD, 60 bin metrekare alanda, Cabani, Çetsan, Makro, Süren Deri, Atiker, Polat, Ves Deri, Acarlar, Terteks, Topbaş Kundura, As Erdoğan, Şahinler, Altınkoza, Özözler, Etor gibi sektörün önemli firmalarının katılımı ile gerçekleştiriliyor. Fuara katılan yerli ve yabancı markalardan bazıları da şöyle: Crash, Pierre Cardin, Lig, Hush Puppies, Pedro Camino, Ortopedia, LA PINTA, Ridge, Pegia, Etor, Inuovo, Bueno, Twıgy, Bulldozer, Komçero, Genio, Deriva, Darkwood, Labora, Chic Shoes, Strassberger, Scooter. Önümüzdeki yılın İlkbahar-Yaz sezonunun ayakkabı modellerinin ilk kez görücüye çıkarıldığı fuar, CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık organizasyonu ile Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (TASEV), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF), İstanbul Ayakkabı Esnafı Sanatkarlar Odası (İASEO) ve KOSGEB desteğiyle düzenleniyor.
Haberin Kaynağı : PR Basın Halkla İlişkiler
14.10.2015