Dünya Tarım Makinelerini Türkiye'de Tanıtacak
Dünyanın en büyük tarım makineleri fuarlarından biri olan EIMA’nın, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yapılması planlanıyor.Türkiye’nin 600 milyon dolarlık tarım makinesi ve traktör ihracatı yaptığı İtalya’da düzenlenen, dünyanın en büyük tarım makineleri fuarlarından olan EIMA’nın, önümüzdeki dönemde Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Türkiye’nin en güçlü sektör gruplarından Makine Tanıtım Grubu (MTG), Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR), Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) ile 12-16 Kasım 2014’te İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen EIMA tarım makineleri fuarına damgasını vurdu. Pek çok katılımcı firmanın fuardan yeni iş anlaşmaları, siparişler ve ortaklık önerileri ile döndüğü fuarda MTG, EIMA’nın önümüzdeki yıl Türkiye’de yapılması konusunda görüşmeler yaptı.Türk tarım makineleri ihracatından aldığı yüzde 13 payla lider konumda olan İtalya’da sektör profesyonellerinin buluştuğu bu önemli platformda, Türk makine sektörüne ilişkin bilgiler aktarıldı. Makine Tanıtım Grubu’nu temsilen fuarda bulunan Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan, sektör adına temaslarda bulundu. Karavelioğlu ve Armağan, AGRIEVOLUTION (Global Alliance for Agriculture Equipment Manufacturing Associations), FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) üyelerinin üst düzeyde temsilcilerinin de bulunduğu 150 kişinin katıldığı ve Türk-İtalyan Tarım Makinesi üreticilerini bir araya getiren kokteyle de ev sahipliği yaptı. İtalya Tarım Makineleri Federasyonu (FEDER UNACOMA) Başkanı Massimo Goldoni’nin de bulunduğu kokteylde, Türkiye ve İtalya tarım makineleri sektörleri arasındaki işbirliğini artıracak faaliyetler ile EIMA’nın Türkiye ayağının organizasyonu görüşüldü.Türkiye, 96 imalatçısı ile EIMA’ya en güçlü katılımı gerçekleştiren ülkelerden biri oldu. MTG Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, “Avrupanın 1’inci, dünyanın 7’inci büyük tarım ekonomisine sahip olan ülkemizde, tarım makinelerinin herkesten önce kendi çiftçimizin ihtiyacına cevap verebilmek üzere büyümesi, gelişmesi ve güçlenmesi kaçınılmazdı. Bu güç artık sınırları aşmış, Türkiye, ana pazarımız Avrupa’dan sonra dünya çiftçisine Avrupa kalite standardında traktörler de dahil, hemen bütün tarım makinelerini sunabilen önemli ülkelerden biri haline gelmiştir. Üyelerinin örgütlülüğü ve dayanışması, üretimin kalite-fiyat ekseninde çok doğru bir seviyeye oturmasını sağlamış, sektörü son 10 yılda dev adımlarla ilerletmiştir. Görülen odur ki, Agritechnica-Hannover Fuarı’ndan sonra EIMA-Bologna Fuarı da Türk firmaları açısından çok verimli ve başarılı geçmiş, sektördeki gelişmeleri yakından izlemenin yanı sıra, pek çok katılımcı firma fuardan yeni iş anlaşmaları, siparişler ve ortaklık önerileri ile dönmüştür. Bu işbirlikleri Türk Makine sektörünün olduğu kadar Türk Makinecisinin de gururudur” diye konuştu.16 Kasım’da sona eren fuarın ardından, Makine Tanıtım Grubu, yeniden Türk üreticileri, TARMAKBİR ve POMSAD ile beraber, 22-26 Şubat 2016’da Paris’te düzenlenen SIMA Fuarına bir çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
Makine Tanıtım Grubu hakkında:
Makine Tanıtım Grubu (MTG), 2007 yılında Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafından makine sektörünün yurt içinde ve dışında daha etkin bir şekilde tanıtılabilmesi ve imajının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, makine ve aksamları sektörünün ihracatının artırılması, markalaşma, AR-GE ve ortak tanıtım çalışmalarının organize edilmesi amacıyla kurulmuştur. (www.makinetanitimgrubu.org)
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği ise 2002 yılında faaliyete geçmiştir ve makine ihracatçılarını temsil eden Türkiye’deki tek ihracatçı birliğidir. Makine ihracatçılarından oluşan yaklaşık 8.000 üyesi bulunmaktadır. (www.makinebirlik.org)
TARMAKBİR hakkında:
TARMAKBİR (Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği) 1978 yılında kurulmuş olup ülkemizde traktör ve diğer tarım makineleri ana faaliyet konusu olan imalatçı, ihracatçı ve ithalatçıların üyesi olduğu bir dernektir. Bir özel sektör girişimi olan TARMAKBİR’in KOBİ’lerden sektörün önde gelen firmalarına ve Türkiye’de de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlere kadar çeşitli ölçeklerde üyeleri bulunmaktadır. TARMAKBİR’in amacı; yurt içi ve yurt dışında aktif olan bir platform oluşturarak üyelerini gerek mevzuat ve gerekse teknik, bilimsel, ticari, çevre, istatistik bilgi ve de iletişim konularında desteklemektir. Bu hedef doğrultusunda TARMAKBİR kamu kurumlarıyla ve de hem yerel hem de yurt dışı çeşitli kuruluşlarla sürekli bir iletişim ve işbirliği içerisindedir. TARMAKBİR’in 243 üyesi bulunmaktadır. (www.tarmakbir.org)
POMSAD hakkında:
POMSAD, Türk Pompa ve Vana Sanayiine hizmet eden, pompa ve vana konstrüksiyonu veya imalatında çalışan kurum ve kişileri bir araya getirmek, sektörün her alanındaki sorunlarına ortak çözümler aramak, bu yolda dayanışmayı sağlamak, sektörünün gelişmesi, kalite ve verimliliğinin artması, rekabetçiliğinin kurumsal ve kalıcı hale gelmesi için ortak girişimlerde bulunmak, araştırma ve geliştirmeyi teşvik ederek Türk Pompa ve Vana Sanayiinin kalkınmasına hizmet etmek, ulusal ve uluslararası merciler önünde imkanlarını ve sorunlarını dile getirmek, amaçlarına paralel aktivetelere yönelik üst organizasyonlarda yer almak, diğer sektörleri temsil eden dernek ve benzeri kuruluşlarla dayanışma halinde Türk Sanayiinin ilerlemesinde pay sahibi olmak amacıyla faaliyet göstermektedir.
1996 yılında sektörel hayatına başlayan POMSAD, 44 üye firması ile AB içindeki 6. büyük dernek durumuna olup; hali hazırda, EUROPUMP'ın (Avrupa Pompa İmalatçıları Birliği) Başkan Yardımcılığı ile, CEIR'in (Avrupa Vana Sanayicileri Derneği) Önceki Başkanlık görevlerini de yürütmektedir. (www.pomsad.org.tr)
Haberin Kaynağı : A2 PR & İletişim Danışmanlığı
25.11.2014