Dünya Ticaretindeki Daralma Çelik Sekötrünü Zorladı
Çelik ihracatı on ayda 13,5 milyon ton oldu.
Dünya ticaretindeki daralma, çelik fiyatlarındaki düşüş, Ortadoğu gibi önemli pazarlarda yaşanan istikrarsızlık gibi birçok sorunla mücadele etmeye çalışan Türk çelik sektörünün ihracatındaki düşüş devam ediyor. Çin’in uyguladığı agresif ihracat politikası sektörün önemli pazarlardaki kaybını her geçen ay artırıyor. Sektör, Ocak-Ekim dönemini değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 azalış ile 8,5 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,6 düşüş ile 13,5 milyon ton ihracat ile kapattı.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı on ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 24 düşüş ile 8,5 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 7,6 azalış ile 13,5 milyon ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 yılı on aydaki toplam çelik ihracatı değer bazında 10,2 milyar dolara, miktar bazında ise 14,2 milyon tona ulaştı.
Yılın on ayında çelik sektörünün miktar bazında en fazla ihracat yaptığı bölgeler; 4,7 milyon ton ihracat ile Ortadoğu, 2,4 milyon tonla Avrupa Birliği, 2,1 milyon tonla Kuzey Amerika ve 1,7 milyon tonla Kuzey Afrika olarak sıralandı.
Çelik sektörünün Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında artışta ilk sıralarda yer alan ülkeler; Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Cibuti ve İspanya oldu.
İhracatta yaşadığı gerilemeye rağmen son dönemde katma değerli çelik ürünlerin uluslararası pazarlarda talebi artıyor. Yüksek katma değer özelliğiyle öne çıkan alaşımlı çubuk ve profil ihracatı, 2015’in 10 ayında miktarda yüzde 30 artarak 192 bin ton oldu. Makine ve imalat gibi birçok sektörde kullanılan alaşımlı çubuk ve profil, özellikle Avrupa ülkeleri tarafından talep ediliyor.
Çelik İhracatçıları Birliği’nin Ekim ayı ihracatı ise 2014’ün aynı ayına kıyasla değer bazında yüzde 25,9 düşüş ile 772 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar bazındaki çelik ihracatına bakıldığında yüzde 2,3 azalış ile 1,36 milyon tona ulaşıldığı görüldü.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün Ocak-Ekim dönemi ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “On aylık dönemi geçen yıla göre miktar bazında yüzde 7,6, değer bazında ise yüzde 24 oranında gerileme ile tamamladık. Sektörümüzün üzerindeki olumsuz etkiler, 2015 yılını normal seyrimizin altında devam etmesine neden oldu. Türk çelik sektörü ihracatında son 2 yıldır çok büyük kayıplar verdik, artık bu düşüşü durdurmalı ve artıya geçirmeliyiz. Bu amaçla hem sektör bünyesinde hem de ilgili Bakanlıklarımızla birlikte yürütülen ortak çalışmaları çoğaltmamız ve süreci hızlandırmamız gerekiyor” dedi.
Namık Ekinci, “Sektörümüzün halihazırda var olan yapısal sorunlarına ek olarak ihracatımızı derinden etkileyen; önemli ihracat pazarlarımızdaki siyasi dalgalanmalar, haksız yere açılan anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları, uluslararası piyasalarda hammadde ve ürün fiyatlarındaki düşüş gibi engelleri yakından takip ediyoruz. Bu sorunların etkisini en aza indirgeyebilmek için Çelik İhracatçıları Birliği olarak büyük bir çaba harcıyoruz. Yapısal sorunların çözümüne yönelik reformların başında cevhere dayalı üretim yapan tesislerin kurulması ve sıvı metallerin hurda ile belirli oranlarda karıştırılması yoluyla üretimin gerçekleştirilmesi geliyor. Sektörümüzün atması gereken diğer bir önemli adım ise dikey ve yatay entegrasyonlarla şirket konsolidasyonlarının başlamasıdır. Ancak bu şekilde rekabet gücümüzü ve dolayısıyla ihracatımızdaki katma değerli ürünlerin payını arttırabiliriz” diye belirtti.
Ekinci sözlerine şu şekilde devam etti: “Önümüzdeki yıllarda bu sorunlardan daha az etkilenmek için sektör olarak biran önce çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda birlik olarak ticaret heyetlerine hız verdik. Öncelikli olarak İran ve Kuveyt’e yakın zamanda sektörel ziyaret gerçekleştireceğiz. Ayrıca her bir çelik ürünü için potansiyel pazarlardaki payımızı arttırmak amacıyla dünyanın dört bir yanına ticaret heyetlerini sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra yakın zamanda sektör sorunlarının çözümlenebilmesi ve paydaşlar arasındaki iş birliğini arttırabilmek için sektörel çalıştaylar düzenlemeye devam edeceğiz.”
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
05.11.2015