Dünyanın En Büyük Terminalinin Bilişim Altyapısını TAV Bilişim Kuracak
TAV Bilişim, tamamlandığında dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminali olacak Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminal Binası için açılan iletişim teknolojileri ihalesini kazandı. TAV Bilişim 50 milyon dolar karşılığı kazandığı ihaleyle, terminalin tüm bilişim altyapısının tasarım, kurulum ve destek hizmetlerini üstlendi.
Havalimanı bilişim çözümlerinde uzmanlaşarak dünyanın önde gelen markaları arasına giren TAV Bilişim Hizmetleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de yapımı süren yolcu terminalinin altyapı ihalesini kazandı. Dünya çapında sekiz bilişim şirketinin katıldığı ihaleye davet edilen tek Türk firması TAV Bilişim oldu. 50 milyon dolarlık ihale, terminalin tüm iletişim altyapısının uçtan uca tasarımı, kurulumu, işletimi ve teknik destek hizmetlerini içeriyor.
TAV Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Binnur Güleryüz Onaran, “Havacılık sektöründe yazılım ve teknoloji çözümleri konusunda önemli bir marka olarak kendi geliştirdiğimiz yerel ve global havalimanı hizmetlerini, çözümlerini üretiyor, geliştiriyor ve uyguluyoruz. Know how’ımızı TAV dışında Türkiye’de 9 havalimanına taşımıştık. Yurtdışında ise Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, Dammam ve Medine havalimanlarına ihraç etmiştik. Türk bilişim şirketi olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin en gözde projelerinden Abu Dabi Havalimanı’nda da yer alacak olmaktan gurur duyuyoruz. Havalimanı inşaatı ve işletmesinde dünyanın en önemli projelerinden biri olarak gösterilen Abu Dabi’de tek Türk bilişim firması olarak ihaleye davet edildik. Sekiz uluslararası bilişim şirketini geride bırakarak ipi göğüslemeyi başardık. Bu, bir Türk bilişim şirketinin yurtdışında aldığı en yüksek bütçeli ihalelerden biri ve Türk mühendislerinin, bilişimcilerinin geldiği noktayı gösteriyor. TAV Bilişim olarak geliştirdiğimiz diğer yazılım ve çözümlerimizi bu projede de konumlandırıyor olacağız. Bölgede yapılmakta olan en büyük havalimanlarından biri olan Abu Dabi Midfield Terminal Projesi dahilinde ayrıca güvenlik sistemlerinin bilişim altyapısı danışmanlığı da TAV Bilişim mühendisleri tarafından verilecek. Bu alandaki bilgi birikimimizi en üst seviyeye çıkararak dünyanın her yerinde tercih edilen bir marka olarak büyümeye devam edeceğiz” dedi.
TAV Bilişim’in kazandığı ihale kapsamında, yerel alan ağ (LAN), kablosuz alan ağı (WLAN), ağ kablosu yönetim sistemi (Cable Management System), merkezi saat sistemi (Master Clock), merkezi depolama sistemi (Storage Area Network), IP tabanlı telefon santral sistemi (VoIP) ile tüm sunucuların uçtan uca tasarımı, kurulumu ve devreye alınması ve ilgili bilişim alt yapısının yönetilmesi bulunuyor.
Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminali tamamlandığında 702 bin metrekare kapalı alana sahip olacak ve yılda 27 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Terminalde 106 yolcu köprüsü, 156 check-in kontuarı, 48 self-service kiosk alanı, 28 bin metrekarelik perakende ve yeme-içme alanı bulunacak. Terminalin 2017 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
TAV Bilişim Hizmetleri hakkında:
TAV Havalimanları iştiraklerinden TAV Bilişim Hizmetleri, havacılık sektöründe yazılım ve donanım anlamında önemli bir marka olarak yerel ve global havalimanı hizmetlerini ve çözümlerini üretiyor, geliştiriyor ve uyguluyor. Havalimanlarında kullanılan farklı sistemleri entegre etmek, yeni nesil teknolojiler kullanarak destek vermek, sunduğu uçtan uca çözümler ve anahtar teslimi projeler ile yolcu ve havalimanı dostu ürünlerini sektöre sunan şirket, 3 kıtada, 28 havalimanına ve 20 farklı firmaya hizmet veriyor. Şirketin geliştirdiği ürünler arasında AODB (Airport Operational Database), IB (Information Broker), FIDS (Flight Information Display System), RMS (Resource Management System), SLOT, VIP&CIP Reservation Suite, ERP, IATA Message Parser, CDM (Collaborative Decision Making), TAV Mobile, TAV SmartZone, IMS gibi uygulamalar yer alıyor. TAV Bilişim Hizmetleri; Veri Depolama, UNIX ve Veritabanı Danışmanlık Hizmetleri, Sistem ve Altyapı Servisleri, Bilgi Teknolojileri ve Havacılık Sistemleri Danışmanlık Hizmetleri ve Kurumsal Kaynak Planlama Danışmanlık Hizmetleri alanlarında da hizmet veriyor.
Şirket tarafından geliştirilen anahtar teslim çözümler, TAV Havalimanları tarafından işletilen; Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gazipaşa-Alanya, Milas-Bodrum; Makedonya’da Üsküp ve Ohrid; Gürcistan’da Tiflis ve Batum ile Tunus’da Monastir ve Enfidha-Hammamet Havalimanları’nda kullanılıyor. Yine bu havalimanlarında bilişim ve telekomünikasyon altyapılarının ITIL uyumlu olarak 7/24 işletimi ve desteği TAV Bilişim Hizmetleri tarafından sağlanıyor. Ayrıca TAV Bilişim’in geliştirdiği havacılık uygulamaları ve çözümleri Türkiye’de Batman, Erzincan, Gaziantep, Kocaeli, Van, Elazığ, Adıyaman, Kayseri ve Kahramanmaraş; Suudi Arabistan’da Riyad, Dammam ve Medine Havalimanları’nda tercih edilmiş bulunuyor. TAV Bilişim Hizmetleri ISO 9001 kalite ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği sertifikalarına da sahiptir.
TAV Havalimanları hakkında:
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Alanya Gazipaşa havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda operasyon yönetiyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2014’de iştirakleriyle birlikte yaklaşık 743 bin uçak seferine ve yaklaşık 95 milyon yolcuya hizmet sundu.
Haberin Kaynağı : TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG
20.01.2015