Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler -32 Makinenin Cesur Yüreği Ali Durmaz ve Durmazlar Makina`nın Başarı Hikayesi Dr.İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler -32
Makinenin Cesur Yüreği Ali Durmaz ve Durmazlar Makina'nın Başarı Hikayesi
Dr.İlhami Pektaş
DURMAZLAR, 1956 yılında Ali DURMAZ tarafından kuruldu. İlk ihracatını 1975 yılında Almanya’ya yapan Durmazlar, bugün 1.500 kişilik uzman kadro, son teknolojiyle donatılmış geniş üretim parkuru ve toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip tesisleriyle üretiminin yüzde 80’ini DURMA markası ile 120 ülkeye ihraç ederek Türkiye’nin adını tüm Dünya’ya duyuruyor.
Durmazlar nasıl kuruldu?
Ali Durmaz 1935 yılında Bulgaristan’ın Hotaşlı kasabasına bağlı Işıklar köyünde doğdu. Burada demircilik yapan dedesi sayesinde ilk defa büyük işler başaracağı demirle tanıştı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Balkanlar, Türkler için yaşanmaz bir hale gelmiş, Türkçe ve din dersleri kaldırılmış, asimilasyon çalışmaları hızlanmıştı. Türk evlerinin ve dükkanlarının yağmalanması ise sıradan bir hal almıştı. 1950 yılında yağmalanıp yakılan dükkanlardan birisi de dedesi Hüseyin Durmaz’ın dükkanı idi. Bu olay Durmaz ailesi için artık bardağı taşıran son damla oldu aileyi toplayan büyükbaba Türkiye’ye göç etme kararı verdi.
O zor yıllarda Bulgaristan’ın uyguladığı baskı politikaları nedeniyle evlerini, tarlalarını, tüm eşyalarını köylerinde bırakan aile, önce Kırcaali’ye oradan da trenle Haydarpaşa Garı’na geldi. Göçmen barınağı muhacirhanesinde bir müddet kalan aile daha sonra Marakas Vapuru’yla Mudanya’ya hareket etti ve bu tarihten itibaren Durmaz ailesi için Bursa’da kuracakları yeni bir hayat mücadelesi başladı.
Dedesinden aldığı tecrübeyle yatırım yaparken geleceği görmekte, sahip olduklarını paylaşırken samimiyette gerçek bir usta olan Ali Durmaz, 1951’de Behçet Kurşun’un tornacı dükkanında işe başladı. Çevresinde girişkenliği ve çalışkanlığı ile kısa sürede tüm dikkatleri üzerine çeken Ali Durmaz’ın lakabı “Alman Ali”ye çıktı.
1955 yılında arkadaşı Ramazan ile Okçular çarşısında ilk torna atölyesini açtı. İşleri iyi giden ortaklar, kısa bir süre sonra Çancılar Çarşısı’nda başka bir dükkâna taşındı. 1956 yılında ortağı Ramazan’ın ayrılarak İstanbul’a gitmesi ile Ali Durmaz, borçlanarak ortağının payını da aldı ve işleri tek başına yürütmeye başladı. Aynı yıl dükkânında çıkan yangın büyük bir hasara yol açtı. Durmaz, asla ümitsizliğe kapılmadı, yılmadı, hiç ara vermeden çarşıda yeni bir dükkan tutarak çalışmalarına burada devam etti ve tekstil sanayi için çözgü makineleri üretimine başladı.
Başarının Sırrı Çalışmak
27 Mayıs 1960 darbesi, tekstil makineleri için çözgü makineleri yaparak işlerini yoluna koyan Ali Durmaz’ı çok etkiledi. Siyasi istikrarsızlıkların ülkeyi ekonomik krize sürüklediği, birçok esnafın kapısına kilit vurduğu bu zor dönemde ziyaretine gelen ‘sobacılar’ın dört tane sac kesme makinesi siparişi vermesi, Ali Durmaz’ın kaderini değiştirdi ve sac işleme makineleri üretimine başladı. Bu makaslar, Durmazlar Makina’nın geleceğini yeniden şekillendirerek, Ali Durmaz’ın kendi deyimiyle ‘göz bebeği’ oldu.
Ali Durmaz çok çalışmayı seçti. O’nun yaşamı çalışmak ve ülkesine hizmet etmek üzerine kurulmuştu. Çok fazla çalışır ve çalışmayan insanlara da çok kızardı. Onun için eğlenmek bile çalışmanın arasında çalışmanın bir parçası olarak gerçekleşirdi.
Durmaz, “Hiç tatil yapmadım, hatta Pazar günlerinin neden tatil olduğunu da anlamış değilim. Ben fabrikaya Pazar günleri de gelir çalışırım. Benim için hafta 7 gün, iş günü de 7 gün” derdi.
Üretimde En Önemli Unsur Kalite
Durmaz’ın yaşamının en önemli unsurlarından birisi de kaliteydi. Kaliteden asla ödün vermez ve kaliteyi sadece üretilen ürünle de sınırlandırmazdı.
Durmaz, "Yaptığınızın En İyisini ve En Kalitelisini Yapın" derdi.
1970’li yıllara kadar üç yüz metrekarelik dükkânda çalışmaya devam eden Durmaz’a artık bu dükkân da dar gelmeye başlayınca Yalova yolu üzerinde 6 bin metrekarelik yeni bir yer alarak 1976 yılında fabrika inşasına başladı. Yeni fabrikaya taşındıktan sonra Durmazların üretim hızı ve çeşitliliği de artmaya başladı. Makas makinelerinin yanı sıra ilk göz ağrısı olan tekstil sanayinde kullanılan ‘tavel’ denilen iplik aktarma bobin makinelerinin üretimine de devam etti.
O günlerde kullandığı takım tezgâhları parkı yetmeyince, yenisini almaya karar verdi. Ancak memleketin o günkü içinde bulunduğu döviz sıkıntısı ve kendi imkânlarının da yetersizliği nedeniyle ikinci el makineler alarak işini büyütmeyi sürdürdü. Bu yıllarda 2 adet makine üreterek Almanya’ya ihraç etti. Bu, Durmaz’ın ilk ihracatı ve dünyaya açılmasının da başlangıcı oldu.
1970’li yıllar zor ama bir o kadar da hareketli geçti. Daha büyük makinelerin üretimine yöneldi. Almanya’ya 2 makine ile başlayan ihracat, diğer ülkelerden gelen taleplerle birlikte giderek artmaya başladı. Durmaz, daha o dönemlerde Avrupa’daki teknolojiyi çok yakından takip ediyor ve her yeni gelişmeyi hiç vakit kaybetmeden fabrikasında eksiksiz olarak uyguluyordu. Teknolojinin getirdiği yeni gelişmeler sonucunda nümerik kontrollü ve bilgisayar kontrollü makineler üretmeye başladı.
Hannover Fuarı ile Dünyayla Tanıştı
1984 yılında Hannover’de Türk Ürünleri Sergisi Fuarı düzenlendi. Bu fuardan sonra kollu makas üretiminden başlayıp, motorlu makas, hidrolik abkant makas, CNC hidrolik abkant pres gibi yeni ürünlerle Durmazlar ismi başta ülkemizde olmak üzere tüm dünyaya yayılarak 67 ülkede tanınan ve güvenilen bir marka haline geldi. 2000 yılında “Durma” markası doğdu ve Durma markasıyla ihracatlar devam etti.
Politikadan her zaman uzak durmasına karşın Ali Durmaz çok sosyal bir insandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Busiad, Bursaspor, Çemtaş, Tekstil Mühendisliği Yüksek İstişare Kurulu, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Vakfı, Bursa Çimento gibi birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldı.
Küçük bir atölyeden büyük bir fabrikaya
İşteki titizlik ve kalite Ali Durmaz’ın iki temel prensibi oldu. Kalite anlayışı sadece üretilen malzeme ile ilgili değil bütün hayatını kapsıyordu. Bu prensiplerle Durmazlar’ı, yola çıktığı küçük bir atölyeden 15 bin metrekarelik modern bir üretim tesisine taşıdı. Ali Durmaz her zaman en iyiyi ister ve hedeflerini hep büyük tutardı.
2000 yılına gelinceye kadar Durmazlar çatısı altında ilk hidrolik abkant pres, ilk giyotin makas, ilk hidrolik punch preslerini üretti. 2000’li yılların başında Durmazlar Makina’yı Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde, dünyanın kendi alanındaki en büyüğü olan 55 bin metrekarelik fabrikaya ulaştırdı.
Bu kadar çok çalışmaya daha fazla kalbi dayanamayan Ali Durmaz, 6 Kasım 2004’te vefat etti.
Ali Durmaz, hayatı boyunca hiçbir kararını tesadüfen vermedi, hiçbir adımını rastgele atmadı, hiçbir anını amaçsız ve geleceği düşünmeden geçirmedi, çok çalıştı ve ülkesine hizmet etti.
Uludağ Üniversitesi vefatından sonra son derece stratejik bir alanda, sıfırdan yola çıkıp, uluslararası çok büyük başarılara imza atan ve ömrünü ülke sanayisi için adayan Ali Durmaz'a, ''Fahri Doktora'' unvanı verdi.
Babalarının izinden gidiyorlar
Ali Durmaz’ın vefatından sonra babalarının iş disiplini ve ilkeleriyle yetişen Hüseyin Durmaz, Fatma Durmaz Yılbirlik ve Sinan Durmaz aynı sorumlulukla görevi devraldı. Durmazlar Makina aynı iş disiplini ve ilkeleriyle büyümesine hız kesmeden devam etti.
Bugün, NASA’nın uzaya gönderdiği roketlerin yakıt depolarının üretiminde bile Durmazlar’ın makineleri çalışıyor. Firma 2009 yılında T.B.M.M. tarafından onur ödülüne layık görüldü.
Türkiye makine sektörünün ilk Ar-Ge Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Ali Durmaz Makine Mühendisliği Fakültesi, 2010 yılında o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. İlk yerli üretim tramvayı olan “İpek Böceği” ve ilk hafif raylı metro (LRT) aracı “Green City” markaları ile gündeme gelen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini belirterek, “Babamızın prensipleri doğrultusunda Türk Sanayisine, Ülkemize ve Dünya’ya katkı sağlamaya devam edeceğiz.” diyor.
Bugün itibarıyla Türkiye’de sektörünün lideri konumunda olan Durmazlar, sac işleme makineleri üretimi alanında faaliyet gösteren üç ayrı tesiste çalışan 1.500 kişilik uzman kadrosuyla, son teknolojiyle donatılmış geniş üretim parkuru, toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip tesisleriyle sürekli büyüyerek üretime devam ediyor. Durmazlar bugün iş ortağı olarak yol aldığı 80 distribütörü ile “Bugün, Yarın, Daima ” sloganıyla 120 ülkeye ihracat yapıyor ve üretilen makinelerin %80’e yakınını ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Avustralya gibi gelişmiş sanayi ülkelerine gönderiyor. Yılda yaklaşık 6 bin makine üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük sac işleme makineleri üreticilerinden biri sayılan Durmazlar’ın tüm bu ülkelerde 60 binin üzerinde makinesi; inşaat, aydınlatma ve enerji, elektrik ve elektronik, otomotiv, beyaz eşya, savunma, ısıtma ve soğutma ile gemicilik gibi sektörlerde başarıyla hizmet veriyor.
Türkiye’de ilk Lazer Makinasını üretti. Durmazlar Holding’in alt yapısını oluşturdu. Şu anda Holding bünyesinde; Makine, Raylı Sistemler, Turizm, Paketleme ve Ambalaj malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri bulunuyor.
Son teknolojiyle donatılmış geniş bir üretim yelpazesine sahip Durmazlar Makina; Durma markasıyla bugün sac işleme makinaları üretiminde Türkiye’de lider konumda olup küresel ölçekte de Dünya’daki en önemli markalar arasında yer alıyor.
Havacılıktan, tekstile; enerjiden, savunma sanayisine kadar sayısız sektöre hizmet veren makinalarını Durma markasıyla tüm Dünya’ya ihraç eden Durmazlar Makina; bu altyapısıyla hem Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlıyor hem de Almanya Frankfurt ve Amerika Birleşik Devletleri Michigan’da açılan Showroom’ları ile küresel pazarda her geçen gün rekabet gücünü artırarak ilerlemeye devam ediyor.
1956 yılında, geleceğin teknolojisini üretmek için çıktığı yolculukta, bugün sac işleme alanında faaliyet gösteren işletmeler için akıllı fabrikalar üreten yetkinliğe sahip en üst seviyeye ulaştı.
Durmazlar, kurulduğu günden, bugüne süregelen ve daima sürdürmeyi hedeflediği “gelişime açıklık” vizyonuyla Türkiye’de sayısız ilklere imza atmış olmanın gururunu yaşıyor.
Akıllı Fabrikalar
21. yüzyılın en büyük üretim devrimlerinden biri sayılan ve tam otomatik olarak üretim yapan akıllı fabrikalar hayalinin gerçeğe dönüşmesini sağlayan Durmazlar Makina, Durma markasıyla 2021 yılında Akıllı Hat Çözümleri’nin lansmanını gerçekleştirdi.
Akıllı Hat Çözümleri; müşteri ihtiyacına yönelik tasarlanan bütünleşik makinalar grubunun, proseslere tamamen adapte edilmesiyle oluşan sac işleme makinaları entegrasyonudur.
Akıllı Hat Çözümleri, üreticinin farklı üretim aşamalarını verimli olarak birbirine entegre edebilmesine imkan tanırken aynı zamanda hatlar arası aktarım maliyet ve sürelerinin minimize edilmesini de sağlıyor.
Durmazlar Makina yeni nesil makinalarında yer verdiği Durma Cloud teknolojisi ile sektörde önemli bir yere sahip olup ürettiği yeni nesil makinalarına Durma Cloud teknolojisi entegre ederek müşterilerine sayısız faydalar sunuyor.
Fiber Lazer Sistemleri-BRILASE©
Türkiye’nin ilk yerli fiber lazer sistemi olan “BRILASE©, Durmazlar Makina tarafından geliştirilmiş, üretilmiş ve tüm dünya pazarına sunulmuştur. Yüksek ışın kalitesi ve 1 ila 14 kW güç aralığıyla BRILASE, metal işlemede en yüksek kaliteyi, hassasiyet, hız ve kullanım kolaylığından ödün vermeden kullanıcısına sunuyor.
BRILASE ile donanmış makineleri sayesinde Durmazlar Makina, yılların geleneğini bu alanda da sürdürerek endüstri standartlarında belirleyici bir rol üstlenmiş bulunuyor.
Durmazlar, Raylı Sistemler Alanında
70 yıllık Durmazlar Makina, aynı zamanda raylı sistemlerde de Türkiye’nin adını dünyaya duyurmayı başaran bir firmamız. Dünya’da raylı sistemler sektöründe ilk sıralarda yer almayı hedefleyen Durmaray, Durmazlar Makina alt yapısıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarına 2009 yılında başladı. Bugün gelinen noktada üretilen araçların yazılımından iç ve dış araç tasarımına, boji ve gövde testlerinden montajına kadar tüm süreçleri Durmazlar tesislerinde yapılıyor.
Üretilen ilk tramvay İpekböceği adıyla 2013 yılında Bursa’da raylarla buluştu. 18 adet İpekböceği tramvayının yanı sıra yine Bursa için 60 adet hafif raylı sistem aracı GreenCity üretildi. Durmaray’ın yeni jenerasyon tasarımı olan Panorama ise 2016 yılında 8 araçla Samsun’da, 18 araçla da Kocaeli’nde hizmet vermeye başladı. 2018 yılının Ocak ayında İstanbul Eminönü-Alibeyköy hattı için 30 adet tramvay temini sözleşmesi imzalayan Durmazlar Makina bu sözleşme kapsamında 10 adet aracın teslimini gerçekleştirdi. Araçların tasarımı İstanbul’un siluetine uygun olarak hattın geçeceği Haliç’ten, balık figüründen esinlenilerek yapıldı. Standart pantograf sisteminin yanında yerden enerji alabilen ve sahip olduğu kapasitör ile kendi enerjisini kullanıp belirli mesafeyi içindeki akü ile gidebilen araç, 3 farklı enerji sistemine sahip olması nedeniyle Türkiye’de bir ilk ve Dünya’daki sayılı araçlardan da birisidir.
Bugün Türkiye’nin pek çok kentinde Durmazlar tarafından üretilen 114 adet raylı sistem aracı günlük 500 binin üstünde yolcu taşırken, Türkiye’nin ilk tramvay ihracatı da Polonya’nın Olsztyn şehrine yapıldı. 2018 yılında Olsztyn şehrinin toplu taşıma sistemi için açılan ihaleyi; teknik üstünlük, zamanlama ve fiyat avantajı gibi kriterler çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda kazanan Durmazlar Raylı Sistemler, 24 adet tramvay için sözleşme imzaladı. Durmazlar’ın yurtdışında kazandığı ikinci ihale ise Romanya’nın Reşita şehri oldu. 25 Haziran 2020 tarihinde imzalanan sözleşme ile 13 adet tramvay Reşita şehrinde hizmet verecek.
Durmaray markasıyla üretimine devam ederken global pazarda da “Raylı Sistem Aracı Üreticisi” olmayı hedefleyen Durmazlar’ın Duray firması ise bu alanda işbirliklerini sürdürüyor. Duray, dünyanın önde gelen üreticilerinden Fransız Alstom ve Güney Koreli Hyundai Rotem firmaları için hızlı tren boji üretimi yaparken, tramvay, hafif raylı sistem aracı, metro araçları için de boji, araç gövdesi ve kaynaklı bileşenlerin üretimini yapıyor.
Teknolojide Öncülük
Sektörünün ilk Ar-Ge merkezini kuran Durmazlar Makina’nın köklü Ar-Ge altyapısı, hem makina hem de raylı sistemler alanında teknik destek sağlıyor. Dijitalleşme çağında her şey çok hızlı gelişirken üretim yapan firmalar da çağa ayak uydurmak zorunda. 2020 yılı itibariyle değişen kurallar ile birlikte yenidünya düzenine uyum sağlamak yetmiyor artık. Oyunun içinde olmak için her gün değişen şartları takip etmek ve o şartlar doğrultusunda sektöre yön vermek ve bazen de kuralları belirlemek gerekiyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Durmazlar, teknolojide öncülük yaptığı projelerini sürdürmeye devam ediyor.
Başarının anahtarı
Çok çalışmak, teknolojiyi takip etmek ve gelecek için öngörülerde bulunmak.
Kaynaklar :
1. https://www.durmazlar.com.tr/
2. Durmazlar Kurumsal İletişim
3. Makine Hikayeleri, Moment , Say.130-137, 2013