Ege Meslek Yüksek Okulu Seri Üretimin “Olmazsa Olmazı” Kalıpçılık İçin Yetişmiş Eleman Mezun Ediyor
Plastik sektörünün en fazla ihtiyaç duyduğu yetişmiş elemanlar arasında bulunan kalıp teknikerlerine yönelik eğitim veren yüksekokulların sayısı artıyor. Bu alanda en deneyimli eğitim kurumlarından bi
PLASFEDDERGİ’ye değerlendirmelerde bulunan Ege MYO Endüstriyel Kalıpçılık Programı Koordinatörü Niyazi Gökçen, Dünyada endüstriyel kalıpçılık sektörünün 65 milyar Dolar büyüklüğe ulaştığının altını çizdi. Sanayide, seri üretimin olmazsa olmaz unsurunun kalıp olduğunu hatırlatan Gökçen, Türkiye’de bu sektörün hızla gelişme kaydettiğini vurguladı. Plastik sektörünün yüksek katma değerli üretimlerini içeren otomotiv başta olmak üzere beyaz eşya, seri imalat sanayi ve bunlara ait yardımcı sanayilerin temel ihtiyaçlarından birinin kalıplar olduğunun altını çizen Niyazi Gökçen, eğitimli, yetişmiş kalıpçılık teknikerlerinin yüksek katma değerli bu alt sektörde en önemli katkı veren çalışanların başında geldiğini vurguladı.
Endüstriyel kalıpçılık bölümlerinin meslek yüksekokullarında ilgi gören ve sanayinin talep ettiği elemanları yetiştiren eğitim kurumları olarak dikkat çektiğini ve Türkiye çapında bu programa sahip meslek yüksekokulu sahibi üniversite sayısının 16’ya ulaştığını belirten Gökçen, Ege MYO’nun bu eğitim kurumları arasında önde gelenleri arasında sayıldığını vurguladı.
Öğrencilerin, teorik eğitimleri kadar pratik eğitimlerinin önem taşıdığını ve yetiştirilen gençlerin istihdam edilebileceği endüstrinin yakın çevrede bulunmasının gerekli olduğunu hatırlatan Gökçen, “Ege bölgesinde özellikle İzmir ve Manisa illerindeki kalıp üreticilerinin yurtiçi ve yurtdışına hassas kalıp üretme kapasitelerindeki artış, nitelikli eleman ihtiyacı doğurmuştur. Bu durum sektöre ana eleman yetiştiren üniversitelere büyük sorumluluklar yüklemektedir” görüşünü dile getirdi.
Dünya kalıpçılık sektörünün 65 milyar dolar büyüklüğüyle, Türkiye açısından gelişme potansiyeli sunduğunu anlatan Niyazi Gökçen, “Türkiye’nin kendi otomobilini üretmeye çalıştığı bir dönemde, otomotivde ana oyuncuların kalıp ve plastik sektörü olduğu unutulmamalıdır. Sektörün öncüleri, sektör ile ilgili kendi hedeflerini koyarken, ihtiyaç duyduğu eğitilmiş insana olan gereksinimlerini de belirlemeleri gerekir. Sonuçta üniversitelerden çıkan öğrencilerimiz sanayicilerimizin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılar nitelikte olmalıdır. Bu yüzden eğitimimizi, bölgemizdeki kalıpçıların ihtiyaç duyduğu nitelikli Kalıp Teknikerleri yetiştirilmesi konusunda esnek dizayn ettik” dedi.
Öğrencilerin pratik eğitimine yönelik olarak yurt içi ve yurt dışı staj imkânları sağlandığını belirten Gökçen, ağırlıklı olarak İzmir, Manisa, Bursa, İstanbul ilerindeki sanayi kuruluşlarında staj yaptıklarını belirterek, “Sonuçta, kalıp gibi katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimi hem nitelikli insan gücünün istihdamını artıracak, hem de ülke ekonomisine ciddi getiri sağlayacaktır. Ancak bu şekilde dünya ile rekabet edebilir duruma gelebiliriz. Son yıllarda ülkemizde slogan haline gelen “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” yaklaşımının ne kadar doğru bir tespit olduğunun göstergesidir. Bunun için Endüstriyel Kalıpçılık sektörünün önde gelenleri, bölgelerindeki eğitim kurumlarına sahip çıkmaları gerekir” görüşünü vurguladı.
Bornova İzmir’de yerleşik Ege Üniversitesi kampüsü içinde eğitim faaliyetini yürüttüklerini kaydeden Niyazi Gökçen, örgün ve ikinci öğretimde 30’ar öğrenci kabul ettiklerini ve 4 dönemlik eğitim uygulandığını belirtti. “Endüstriyel Kalıpçılık Teknikeri” ünvanıyla öğrencilerin mezun olduğunu hatırlatan Gökçen, eğitim programlarının, sac metal kalıpçılığı ve hacim kalıpçılığı üzerinde yoğunlaştığını, bilgisayar destekli çizim (Solidworks), bilgisayar destekli üretim (Mastercam), malzeme bilgisi, sac ve hacim kalıpçılığı, temel imalat işlemleri, ölçme kontrol, iş kalıpları, teknik resim, makine elemanları, kalite güvence ve standartları, derslerinin verildiğini belirtti. Gökçen, Endüstriyel Kalıpçılık Programında atölyelerinde, plastik enjeksiyon presi, tel erozyon tezgahı, torna tezgahları, freze tezgahları, matkap tezgahı, taşlama tezgahları, dik işlem merkezi bulunduğunu belirtti.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
15.01.2014