EGEPLASDER Olarak Üyelerimizin İhracat Kabiliyetlerini Geliştirmek İçin Çalışıyoruz…
Ege Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gencer: EGEPLASDER Olarak Üyelerimizin İhracat Kabiliyetlerini Geliştirmek İçin Çalışıyoruz
EGEPLASDER Olarak Üyelerimizin İhracat Kabiliyetlerini Geliştirmek İçin Çalışıyoruz…
Plastik sektörünün de çatısı altında olduğu Kimya sektörü, ülkelerin kalkınmışlık göstergelerinin başında geliyor.
Dünyanın en gelişmiş ve refah düzeyi en yüksek ülkelerinin, aynı zamanda kimya sektörünün önde gelen oyuncuları arasında olmaları kuşkusuz tesadüf değil.
Zira kimya sektörü katma değeri en yüksek sektörler arasında başı çekiyor. Bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun yatırımlar istemesi de bu sonuçta etken elbette...
Türkiye, Kimya sektörünün önemini 1960’lı yıllarda kavrayarak kamu eliyle Petkim’i kurmasına rağmen, aradan geçen 50 yılı aşkın sürede, olması gereken başarı seviyesinin çok gerisinde kaldı. Türkiye ile aynı zaman aralığında sektöre adım atan ülkeler bugün birer üretim devi olurken, Türkiye dış ticaret açığının önemli bir bölümünü Kimya sektöründen verir hâle geldi.
İhracatta 7 Aydır Lider Sektör
Özellikle de plastikte Avrupa’nın ikinci büyük üretim gücünü elinde bulunduran Türk plastik sektörünün, kilogram başına ihracat değeri Türkiye ortalamasının üç katı büyüklüğünde.
Uzun yıllar boyunca ihracat başarısında Otomotiv sektörünün hemen arkasından ikinci sırada yer alan “Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatı” ilk sıraya yerleşmiş durumda.
Eylül 2022 ayı itibarıyla ayında 2.9 milyar dolar ile en çok ihracat gerçekleştiren sektör yine Kimya olurken, üst üste yedinci kez birinci sektör olma başarısı gösterdi.
Dokuz aylık dönemde yapılan toplam ihracat yüzde 40,2 artarak 25,5 milyar doları aştı.
Türk sanayisinden aldığı yüzde 5’lik payla dev bir sektör olarak 300 binden fazla insana istihdam sağlayan Kimya sektörünün ihracatında Plastik sektörümüz aslan payını alıyor.
Ege’nin Başarısı
İzmir ve Ege Bölgesi ise sektörümüzde hem üretim hem de ihracatta çok önemli bir merkez…
Türkiye’nin en büyük petrokimya üreticisi Petkim’in Aliağa’da kurulu olması, sektörün hem İzmir ve çevresinde kümelenmesinde hem de gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Petkim ile aynı yerleşke içinde faaliyet gösteren STAR Rafinerisi’nin 2018 yılında devreye girmesi ile Ege Bölgesi’nin Kimya sektörü ihracatı adeta sıçrama yapmış durumda.
Yerli Üretimin Önemi
Sektörün Ege Bölgesi’ndeki varlığı bu iki şirket ile sınırlı değil kuşkusuz…
Kimya sektörünün; Plastik, Boru, Boya, Ambalaj, Esnek Ambalaj, Gübre, Kauçuk gibi pek çok alt sektöründe ciddi bir üretim gücüne sahip Ege Bölgesi’nde; sektörün sesi olacak, sorunlarını gündeme getirecek bir İhracatçı Birliği bulunması gerektiğini de ifade etmemiz gerekiyor.
Ege Plastik Sanayicileri Derneği olarak, üye firmalarımızın mevcut iç pazar durumunun yarattığı olumsuz etkileri asgariye indirmek amacıyla ihracat kabiliyetlerini geliştirmek istiyoruz.
Üretim ölçekleri ne olursa ihracat yapan firmaların yararlandıkları destek enstrümanlarını daha iyi tanıtmak da çabalarımız arasında yer alıyor.
Kimya sektörünün 2030 yılı hedefi olan 30 milyar dolar ihracat rakamına rahatlıkla ulaşabileceğimizi belirtirken; en az ihracat kadar önemli olanın asıl önemli olanın yerli üretimin artırılması olduğunu vurgulamamız gerekiyor.
Çünkü, üretilecek her bir ton kimyasal üretim, karşılığı olan dövizin cebimizde kalması anlamına geliyor.
Şener Gencer
Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı
Plastik Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı