EGEPLASDER, Sektörün Dünya Buluşmasında Yerini Aldı
Plastik Sektörünün Dünyadaki En Önemli Buluşma Noktaları Arasında Yer Alan Plasteurasıa İstanbul, 30’uncu Kez Kapılarını Açtı.
EGEPLASDER, Sektörün Dünya Buluşmasında Yerini Aldı
Plastik Sektörünün Dünyadaki En Önemli Buluşma Noktaları Arasında Yer Alan Plasteurasıa İstanbul, 30’uncu Kez Kapılarını Açtı.
Ege Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer: “Sektörün Ege Bölgesi’ndeki Temsilcisi Olarak, Uzun Bir Aradan Sonra Üyelerimiz Ve Müşterilerimiz İle Buluşmaktan Mutluyuz…”
“Döviz Kurlarındaki Aşırı Oynaklık, Hammaddede Yüzde 85 Dışa Bağımlı Olan Sektörümüzde Fiyatlama Yapmayı İmkânsız Hale Getiriyor.”
Türk plastik sektörünün en önemli dünya buluşmaları arasında yer alan Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı (PLASTEURASIA), TÜYAP Fuar Merkezi’nde 1-4 Aralık 2021 tarihleri arasında 30’uncu kez kapılarını açtı. 2020 yılında pandemi nedeniyle yapılamayan fuar, Türkiye ve dünyanın dört bir köşesinden gelen katılımcı ve ziyaretçilerin akınına uğruyor.
330 Bin Kişilik İstihdam
Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer uzun bir aranın ardından sektörün ilk yüz yüze buluşmasında yer almaktan mutlu olduklarını belirterek, “Türk plastik endüstrisi, yıllık 6.4 Milyar Dolar doğrudan ihracatı, 14 milyar Dolar seviyesinde dolaylı ihracatı, 330 bin kişilik istihdamı ve 37 Milyar Dolar seviyesindeki katma değeri ile Türk imalar sanayisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Biz de sektörün Ege Bölgesi’ndeki temsilcisi olarak, uzun bir aradan sonra üye firmalarımız ve müşterilerimiz ile buluşmaktan mutluyuz.” dedi.
Sektörde Endişeli Bekleyiş…
Sektörün en önemli sorununun petrokimyasallar başta olmak üzere hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar olduğuna dikkat çeken Şener Gençer, son iki ayda Dolar kurunda kaydedilen yüzde 45’lik artışın plastik sektöründe fiyatlama yapmayı imkânsız hâle getirdiğini vurguladı.
Yerli üretimin, talebin ancak yüzde 15’ini karşılayabildiğini hatırlatan Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Döviz kurlarında yaşanan aşırı oynaklıklar, girdileri büyük oranda ithalata bağlı olan sektörleri endişeli bir bekleyişe itiyor. Plastik endüstrisi de bu sektörlerin başında geliyor. Bizim hammaddelerimizin fiyatları hem dünya genelinde yükseliyor hem de ülkemizde dövizde yaşanan aşırı artışlarla bizleri ikili kıskaca alıyor. Yerli üreticimiz Petkim iç talebin ancak yüzde 15’ini karşılarken, yüzde 85’e ulaşan ithalat bağımlılığı dövizdeki dalgalanmalar ile birlikte firmalarımızın finansal yapılarını bozuyor ve fiyatlama yapmayı neredeyse imkânsız hâle getiriyor.”
2021 yılı başında 7 TL’nin altına kadar inen Dolar kurunun bugün 13 TL’yi aştığını anımsatan Şener Gençer, bu artışın ihracat ve üretimin büyük oranda dövize bağlı olması nedeniyle maliyet enflasyonu olarak işletmelere büyük yük bindirdiğini sözlerine ekledi.