Ekinler Endüstri, 4. Lokasyonu Açmaya Hazırlanıyor
Ekinler Endüstri, İstanbul, Manisa ve Rusya’dan sonra 2-3 yıl içerisinde dördüncü lokasyonunu da açmanın planlarını yapıyor.
Manisa fabrikasında ziyaret ettiğimiz Ekinler Endüstri Pazarlama Müdürü Deha Bolu, grup firmaları ve Ekinler Endüstri’nin işletmeleri hakkında detaylı bilgi verdi.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Deha Bolu: Elektronik mühendisiyim. Yaklaşık 6 senedir Ekinler Endüstri’de çalışıyorum. Daha önce işletme müdürüydüm. Şuan da ise yapılan kurumsallaşma çalışmaları sonucunda pazarlama bölümünün başına geldim. Sadece Manisa işletmesinden değil, İstanbul işletmesinden de sorumluyum. Ağırlıklı üretim Manisa’da yapıldığı için burada bulunuyorum. Daha önce Teba ve Indesit gibi beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalıştım. Uzun zamandır beyaz eşya sektöründe çalışmaktayım.
Ekinler Endüstri hakkında bilgi verir misiniz?
Deha Bolu: Şirketimiz 1984 yılında kurulmuş olup merkezi İstanbul’dadır. Şu aşamada 3 ayrı şehir ve ülkede lokasyonumuz bulunuyor. Bir tanesi İstanbul İkitelli’deki işletmemiz, bir tanesi Rusya’daki işletmemiz ve Manisa’daki işletmemiz olmak üzeredir. Bunun haricinde 4 yıl kadar faaliyet gösterip geçen sene kapattığımız Düzce işletmemiz vardı. Lojistik anlamda müşterilere yakın olmak için Düzce işletmesi kurulmuştu. Daha sonra konum itibari ile İstanbul işletmesinin genişletilmesi yapılarak Düzce işletmesini kapattık. Ayrıca Manisa’da kardeş kuruluşumuz olan Ege Kablo da bulunmaktadır. Genelde şirket yatırımlarımızı organize sanayi bölgelerinde yapmaktayız. Genel merkezimiz Maslak’ta ve 450 metrekare alandadır. Planlarımız arasında 2-3 yıl içerisinde yeni bir işletmenin açılması da yer alıyor.
Grup şirketlerimiz Ekinler Endüstri, Ege Kablo ve Ekinler Alternatif Enerji olmak üzere 3 tanedir. Ege Kablo, kablo imalatı yapmaktadır. Ekinler Alternatif Enerji ise özellikle güneş enerjisi konusunda faaliyet yapıp, geliştirmektedir.
Manisa’da şuan bulunduğumuz fabrika 12 bin metrekare açık alan üzerine 6500 metrekare kapalı alanı olmak üzere kendi mülkümüzdür. İstanbul fabrikamızın 5000 metrekare kapalı alanı olup yine kendi mülkümüzdür. Rusya’daki fabrikamız 5500 metrekare alandadır. Rusya fabrikamızın kuruluş amacı Indesit’e yönelik olarak faaliyet göstermek idi. Fakat Indesit’ten önce Vestel ve Arçelik devreye girdi. Daha sonra Indesit ve diğer başka firmalarla da çalışmaya başladık. Kardeş kuruluşumuz Ege Kablo’da 2500 metrekare kapalı alana sahiptir.
İstanbul’da şirketin ilk başlangıcı termal ve konnektör imalatı üzerine olduğu için kendi kalıphanemiz, plastik enjeksiyonumuz ve sac baskı atölyemiz mevcuttur. Müşterilerin istemiş olduğu talebe göre konektör termaller dizayn ediyoruz. Termal ürünlerle ilgili müşterilerin farklı uygulamalar için farklı kutu ihtiyaçları olabiliyor. Onların kalıpları İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla İstanbul işletmesi Manisa işletmesinin bir tedarikçisi konumuna giriyor. Bunun dışında
İstanbul’da kablo ağacı üretimi, akü kabloları ile üretim, solar enerjisine yönelik ürünler mevcuttur. Ar-Ge bölümümüz de İstanbul’daki işletmemiz bünyesindedir.
Manisa’da kablo ağacı, termal sigorta gibi termal ürünler de üretiyoruz. Bu ürünler beyaz eşya sektörüne yöneliktir. Rusya’da ise kablo ağacı dışında kablo imalatımız da var. Ekinler, Ege Kablo’nun yaptığı imalatı Rusya’da kendi bünyesinde yapmaktadır. Aynı zamanda fişli kablo üretimi de yapılmaktadır. Toplamda bünyemizde 400 kişi çalışmakta olup, bunun 50 kişisi beyaz yakadır.
Sadece beyaz eşya sektörü için çalışmıyoruz. Kombi ve otomotiv sektörüne yönelikte çalışıyoruz. Otomotiv sektörüne de kablo ağacı ve otomotiv klipsleri de üretiyoruz.
İstanbul’daki üretimlerimizden biri de hem akü hem de jeneratör sektörüne yönelik olarak kalın kesitli kablolardır. Güneş enerjisi ile ilgili ürünlerimizde şuan TUV-NORD’ta onay aşamasındadır. Onay geldiğinde seri üretime başlayacağız.
Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Deha Bolu: Yan sanayi profiline baktığımızda bundan 10-15 sene önceki yan sanayi firmaları ile şimdiki yan sanayi firmaları tamamen farklı çalışma şekline girmek zorundalar. Çünkü yan sanayinin ilk yıllarında ana sanayiler yan sanayilerinin gelişmesi için destek veriyordu. Yan sanayi firmaları geliştikçe ve arttıkça rekabetçilik arttığı gibi ana sanayilerin fiyat zorlamaları ortaya çıktı. Bunları dengelemek için yan sanayiler kendi ürününü geliştirmek zorunda oldular. Bunun için de Ar-Ge’nizin olması gerekiyor. Ar-Ge’nin önemi ortaya çıkıyor. Pazarlama bölümü ile Ar-Ge’nin birbirini desteklemesi gerekiyor. Hangi noktalarda yol olmanız gerektiğine ortak karar verilmesi gerekiyor. Bizde çalışma sistemimizi bu şekilde yapıyoruz. Beyaz eşya sektöründe kendi ürünümüzü daha çok satmamıza imkân sağlayacak ve aynı zamanda ihracat potansiyeli olan ürünler üretmek için çalışmalar yapıyoruz.
Firma olarak TUV-NORD tarafından belgeliyiz. Hem ISO 9001 hem de 16949 belgesine sahibiz. Önümüzdeki yıl tüm işletmelerimiz ortak belgelendirmeye tabi tutulacak.
Müşterilerinizin sizi seçme nedenleri nelerdir?
Deha Bolu: Müşteriyi memnun etmek birden çok şey gerektiriyor ama müşteriyi memnun etmemek çok kolay. Özellikle geçtiğimiz yaz aldığımız ödül bize büyük mutluluk veriyor. Demirdöküm firması, bize elektrik-elektronik sektöründe tedarikçileri arasından birincilik ödülü, kendi tedarikçileri arasında tüm sektörlerde ise 3.’lük ödülü verdi. Bunun gibi başka müşterilerimizden aldığımız bizi mutlu eden ödüller de var. Referanslarımıza baktığımızda ise Indesit bizim başlıca müşterimiz konumunda. Vestel, Arçelik, Boch,Siemens ve Arçelik’in Güney Afrika’daki işletmesi müşterilerimiz arasındadır. Bunların haricinde bizim dolaylı yolla temin etiğimiz pek çok firma da müşterilerimiz arasındadır.
Kombi sektörü de yine bizim güçlü olduğumuz bir sektördür. Hemen hemen bütün kombi firmaları için üretim yapıyoruz. Otomotiv, jeneratör ve akü sektörü de yine güçlü olduğumuz sektörlerdir.
İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz?
Deha Bolu: Şuan %20 ihracatımız var. Beyaz eşya sektöründe Türkiye lider konumunda olduğu için daha öncesinde ihraç ettiğimiz ürünleri şimdi iç piyasaya da verdiğimiz için rakam bu şekildedir. İtalya, Polonya, Rusya, Almanya, Güney Afrika, İran gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Orta Doğu ülkelerinde de çalışmalarımız devam ediyoruz. Güney Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde ihracatımızı artırmak için çalışmalarımız devam ediyor.
2012 yılı nasıl geçti? 2013’den beklentileriniz nelerdir?
Deha Bolu: Öncelikle 2011 yılına bakarsak, 2011 yılı çok iyi geçti. 2012 zor bir yıl oldu. 2012 yılı, 2011 yılına göre büyümediğimiz bir yıl oldu ancak küçülmedik de.2011 yılına göre paralel geçti. 2013 ise 2012’i aratan bir yıl gibi gözüküyor, özellikle ilk 6 ay 2012’in devamı gibiydi. 2013’ün ikinci yarısından ümitliyiz. En azından aldığımız duyumlar bu şekilde gösteriyor. Yeni müşteriler edinerek 2013 yılını da dengelemek istiyoruz.
Yatırım anlamında 2-3 sene içerisinde yeni işletme yatırımı yapmak istiyoruz. Bu yılsonunda devreye girmesi planlanan termal ürünlerine yönelik otomasyon yatırımımızda olacak.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
23.07.2013