Ekinler Endüstri, Elektromekanik Bileşenlerin Tasarım ve Üretimini Gerçekleştiriyor
Ekinler Grup bünyesinde sensörler ve elektromekanik bileşenlerin imalatı konusunda faaliyet gösteren Ekinler Endüstri, üretiminin %35’ini ihraç ediyor.
Ekinler Endüstri, Elektromekanik Bileşenlerin Tasarım ve Üretimini Gerçekleştiriyor
Ekinler Grup bünyesinde sensörler ve elektromekanik bileşenlerin imalatı konusunda faaliyet gösteren Ekinler Endüstri, üretiminin %35’ini ihraç ediyor. Ekinler Endüstri Genel Müdürü Nebi Erkan Dal, sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Nebi Erkan Dal: 1977 doğumluyum. Makine mühendisiyim. Ekinler Endüstri’de 10 yıl Kalite Yöneticiliği ve 5 yıl Ar-Ge Yöneticiliği yaptıktan sonra, 2017 yılından bu yana da Ekinler Endüstri ve BASCO Şirketlerimizin Genel Müdürlükleri görevini yürütüyorum.
SUBCONTURKEY: Ekinler Grup’un kurumsal kimliği ve bünyesindeki firmalar hakkında kısaca bilgiler verir misiniz?
Nebi Erkan Dal: Ekinler Grup, temelde sensörler ve elektromekanik bileşenlerin imalatı konusunda faaliyet gösteren Ekinler Endüstri, muhtelif kablo imalatı konusunda faaliyet gösteren Ege Kablo ile birlikte Güneş Enerjisi santrallerinin EPC faaliyetlerini yürüten yapılanması ve bina otomasyonları konusunda faaliyet gösteren BASCO’yu bünyesinde bulundurmaktadır. Ekinler Endüstri ve Ege Kablo üretim tesisleri, Manisa OSB’de, Ekinler Grup merkezi ise Maslak/İstanbul’da bulunmaktadır. Grup firmalarının Yönetim Kurulu Başkanlığını, kurucumuz Sayın Tuncay Ekin yürütmektedir.
1984 yılından beri sektörde faaliyet gösteren, etik kuralları benimsemiş, çalışanları, müşterileri, ortakları, tedarikçileri ve ülkesi ile tüm paydaşlarına katkı sağlama misyonu olan bir firmayız. Tüm paydaşlarımız ile uzun yıllardır devam etmekte olan olumlu ilişkilerimizi göz önünde bulundurduğumuzda, bu misyon ve sürdürülebilirlik konularında gerekleri yerine getiren bir firma olduğumuzu söyleyebilirim. Ayrıca kurum olarak müşterilerimize doğrudan veya üçüncü taraf kuruluşlar vasıtası ile şeffaf bilgi paylaşımında bulunuyoruz ve sosyal sorumluluklarımız noktasında gönüllü olarak üçüncü parti kuruluşlara düzenli Sedex denetimi yaptırıyoruz.
SUBCONTURKEY: Ekinler Endüstri olarak üretimini yaptığınız ürünleri detaylandırır mısınız?
Nebi Erkan Dal: Ekinler Endüstri olarak Beyaz Eşya/ISH-Kombi, Güneş Enerjisi, Otomotiv ve Savunma Sanayi’ne yönelik elektromekanik bileşenlerin tasarım ve üretimini gerçekleştiriyoruz. Biraz daha detaylı paylaşmak gerekirse, Beyaz Eşya/ISH sektörüne yönelik olarak termal sigortalar, sıcaklık sensörleri ve manyetik sensörler, güneş enerjisi sektörüne yönelik olarak daha çok junction box olarak bilinen solar bağlantı kutusunu ve solar kablo ağaçlarını, otomotiv sektörüne yönelik olarak binek ve ticari araç camlarının elektromekanik bileşenlerini üretiyoruz. Bununla birlikte devam eden ve belirli aşamaya gelmiş çalışmalar kapsamında yakında savunma sanayine yönelik sıcaklık, basınç ve hız sensörlerini de üretmeye başlayacağız.
Ürün portföyümüzü belirlerken, vizyonumuz doğrultusunda, bölgemizde üretilmeyen ürünleri devreye alarak, global pazara sunma hedefi ile hareket ediyoruz. Daha önce Türkiye’de ilk üretimlerini gerçekleştirdiğimiz, termal sigorta, baca gazı sıcaklık sensörü, solar junction box, traksiyoner akü hücre bağlantıları, oto cam katmanları arasına girebilen elektriksel devre elemanları gibi, birçok bileşeni daha devam eden İş-Ge ve Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda ürün gamımıza ekliyor olacağız.
Bu bağlamda stratejik planımız doğrultusunda, başta sensörler olmak üzere katma değeri yüksek elektromekanik bileşenlere odaklanmak üzere, beyaz eşya kablo grubu imalatını, bir İtalyan firmaya devrettik ve elektromekanik bileşenleri daha teknolojik bir altyapı ile üreteceğimiz, yine Manisa OSB’de bulunan yeni fabrika yatırımımızı gerçekleştirdik. Bu vesile ile yeni yatırımımızın tüm paydaşlarımıza hayırlı olması dileklerimi, vasıtanız ile de iletmek isterim.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapmaktasınız?
Nebi Erkan Dal: Üretimimizin yaklaşık %35’ini ihraç ediyoruz. İhracatımızın çoğunluğu Avrupa Birliği ülkelerine, bununla birlikte bir süredir devam eden çalışmalarımız sonucunda umuyorum ki yakın zamanda Güney Amerika ve Kuzey Amerika’ya da ihracatımız başlayacak. Bu kapsamda ABD merkezli First Solar firmasının onaylı tedarikçi ekosistemine dahil olduk. Ayrıca ürünlerimizin IEC standartlarına dayalı sertifikalarına UL standartlarına ilişkin sertifikaları da ekledik ve eklemeye devam ediyoruz.
Tahmin edersiniz ki, bunu gerçekleştirmek büyük ölçüde biz ve bizim gibi üretici firmaların azim ve yoğun çabaları ile mümkün oluyor. Bu noktada birçok alanda rekabet ettiğimiz ülkeler gibi, üreticiye özellikle ihracat noktasında desteklerin artması ve uluslararası anlaşmalar vasıtası ile ihracat yapan firmaların elinin daha fazla kuvvetlendirilmesi temennimiz.
SUBCONTURKEY: Ekinler olarak sizi rakiplerinizden farklı kılan ve öne çıkaran kabiliyetleriniz nelerdir?
Nebi Erkan Dal: Kurulduğundan buyana tasarıma kaynak ayıran, bu konuda kültürü ve yetenekleri olan bir firma olduğumuzu düşünüyorum. Bugün Ekonomi Bakanlığının teşviğine de hak kazanmış, gerek insan kaynağını, gerekse de altyapısını sürekli geliştirmeye devam ettiğimiz, birden çok mühendislik disiplininden arkadaşlarımızın olduğu, ölçeğimiz için önemsenecek büyüklükte olduğunu düşündüğüm Ar-Ge departmanımız var. Bu sayede İş-Ge departmanımızdaki arkadaşlarımızın yönlendirmesi ile birlikte, mevcut ve potansiyel müşterilerimiz için uzmanlığımız kapsamında özgün çözümler sunabiliyor, müşterilerimiz ile eşzamanlı mühendislik çalışmaları gerçekleştirebiliyoruz.
Birden fazla sektörde faaliyet göstermemiz, farklı sektörlerdeki bilgi birikimimizi, ihtiyaç duyulan noktada müşterimiz ile paylaşma imkanı tanıyor. Örneğin savunma sanayine veya güneş enerjisine yönelik çok zor koşullarda çalışmasını beklediğimiz bileşenleri geliştirirken elde ettiğimiz bilgi birikimini, beyaz eşya sektöründeki bir bileşen geliştirme çalışmasında kullanabiliyoruz.
Ar-Ge departmanımıza ilaveten, kendi kalıp ve seri imalat ekipmanlarımızı tasarlayıp, üretebilen Proses Geliştirme departmanımız da var. Bu sayede yeni ürünlerin alt bileşenlerini de kendimiz tasarlayıp üretebiliyoruz. Bununla birlikte etkin ve verimli imalat koşullarını geliştirmemize katkı sağlayan Endüstri 4.0 uygulamalarını da gerçekleştiriyoruz.
Kalite tarafında ise IATF/TS 16949’u sadece otomotiv ile ilgili süreçlere değil, sektörden bağımsız olarak tüm süreçlerimize uyguluyoruz. Bu bir miktar ek kaynak gerektirse de kalite performansına katkısı ve önlediği olası kayıplar nedeni ile karşılığını veriyor. Temel bir göstergeden örnek verecek olursak 2020 yılında şimdiye kadar 14 Milyon adetten fazla elektromekanik bileşen teslimatı yaptık ve hata oranımızı 30PPM mertebesinde tutabildik.
Hiçbir zaman ihtiyaç duymamak için çalışıyoruz fakat yine de olası durumlarda sorumluluğumuzu yerine getirebilmek için 2015’den bunaya devam eden ve edecek olan 20 Milyon Euro teminatlı, ihraç pazarımızı ve tüm ürünlerimizi kapsayan ürün sorumluluk sigortamız da bulunuyor.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2021 yılı hedefleriniz nelerdir? Pandeminin etkisi hakkında neler söylersiniz?
Nebi Erkan Dal: Malum salgın etkisi ile bir yandan çalışanlarımızın sağlığını korumak, bir yandan da sürekliliğimizi sağlamak kolay olmadı ve olmuyor. Bu noktada işyeri hekimimiz, müşterilerimiz ve IK departmanımızın araştırmalarına dayanan birçok önlem aldık. Bunları gözden geçirme noktasında da Güvenli İşyeri Sertifikası alım sürecini de başlattık. Umarım ki en kısa zamanda aşı çalışmaları olumlu sonuçlanır ve normale döneriz.
Bu zaman zarfında gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı iş hacmimizde önemli değişiklik olmadı. Yılı hedeflediğimiz ve planladığımız seviyede tamamlayacağız. Bununla birlikte gerek lojistik süreçlerinin gerekse IK süreçlerinin sürdürülmesindeki zorluklar nedeni ile karlılığı ikinci planda tutarak, bu zamanda başta müşterilerimiz olmak üzere, tüm paydaşlarımıza karşı yükümlülüklerimizi de yerine getirmeye odaklandık. Bu durum yer yer satış tahsilatlarının zorlaşmasına da neden oldu. Arz sıkıntısı nedeniyle hammadde fiyatlarını yönetmek de bu süreçte zor. Müşteri ve tedarikçilerimizle dayanışma içerisinde süreci, üretimi aksatmadan, en az hasarla atlatma noktasındaki çabamızı devam ettiriyoruz.
Önümüzdeki yıl için, aşı umutları iyimser bir hava getiriyor. Öte yandan uluslararası ilişkilere bağlı riskler de söz konusu. Gelişmeleri sürekli izleyip, analiz ederek planlamalarımızı yapıyoruz. Buna göre, 2021 yılında büyüme trendimizi sürdürmeyi öngörüyor, bütçemizi ve yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Daha önce de aktardığım üzere, pazarımızı daha geniş bir coğrafyaya yayma ve ürün/sektör çeşitliliğini artırma hedeflerimiz de var. Mevcut ve potansiyel müşteri portföyümüz için Çin riskini dağıtmak mantıklı görünüyor. Bu biz ve bizim gibi firmalar için fırsat olabilir.
Nebi Erkan Dal:
Sanayicilerimiz Fabrika Çatılarına Güneş Enerjisi Santralleri Yaptırmalı
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki dönem için yatırım planlarınız var mı? Özellikle Dijitalleşme konusunda yatırımlarınız olacak mı? Önümüzdeki 5 yıllık süreçte öncelikli konularınız, hedefleriniz neler olacak?
Nebi Erkan Dal: Bu noktada kısıtlı bilgi paylaşma durumunda olabilirim, fakat önceki kısımda da bahsettiğim, daha önce planlanmış, katma değeri yüksek ürünler geliştirmeye yönelik Ar-Ge yatırımlarımız devam edecek. Ayrıca Sensörler ve Solar Bağlantı Kutuları için fizibilitesi tamamlanmış ve kararı alınmış yatırımlarımız söz konusu.
Müşterilerimiz ile entegre çalışabilen ERP sistemimiz var. Bunu, üretimden daha fazla ve otomasyon ile veri toplama/analiz etme, ayrıca iş zekası uygulamaları ile destekleme noktasında çalışmalara başlama kararı aldık. Dolayısı ile tüm süreçlerimizde otomasyonu artırmak için çalışıyor olacağız.
Orta ve uzun vadeli projeksiyona yönelik projelerimiz için de Yönetim Kurulumuza bağlı ayrı bir yapılanma ile Ekinler Grup İş ve Proje Geliştirme Direktörlüğü kuruldu. Bu yapılanmamızdan da uzun vadeli projeler üreteceğimize inanıyorum.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Nebi Erkan Dal: Güneş enerjisi sektörü ile de yakın olmamız nedeni ile okuyan sanayicilerimize bir not iletmek isterim. Çatınızın altında üretim yaparken, çatınızın üzerinde de üretim yapabilirsiniz. Öz tüketim veya satış olsun kendi taksitini çıkaran garanti bir yatırım imkanı olarak, çatılarına güneş enerjisi santralleri yapmalarını öneririm. Bu, ekonomik katkı ve rekabetçilik kazandıracağı gibi, şimdilerde konuşulmaya başlanan Avrupalı ana sanayi firmalarının talep etmeye başladığı Yeşil Mutabakat kapsamında bir süre sonra karşılarına gelecektir. Erken kalkan çok yol alır.
Sağlıklı günler dilerim.