Eko Endüstri, Yıllık 1200 Ton Soğuk Dövme Kapasitesine Sahip
Soğuk dövme ile 150 gram ile 1,5 kilogram arasındaki parçaları dövebilme yeteneğine sahip olan Eko Endüstri, bu konuda kendini geliştirmeye ve yatırım yapmaya devam ediyor.
ODTÜ Metalurji & Malzeme Mühendisliği mezunu olan ve 4,5 yıldır Eko Endüstri’de İş Geliştirme Direktörü olarak çalışan Işıl Yöndem Pelteci, firmaları hakkında şu bilgileri verdi.
Eko Endüstri’nin kurumsal kimliği ve ürünleri hakkında bilgi verir misiniz?
Işıl Yöndem Pelteci: Eko Endüstri, 1999 yılında İzmir- Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde bir aile şirketi olarak kuruldu ve bugün 147 çalışanıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Toplam 147 çalışanımızla, 7500 metrekare kapalı alanda iki ana üretim kolunda faaliyet gösteriyoruz. Bu iki ana konumuz, metal şekillendirme ve soğuk dövmedir. Toplam üretimimizin %60’ını ihracat , %40’ını ise iç piyasaya tedarik oluşturmakta. Firmamız çanak anten üretimi ile sektöre adım attı fakat pazarın daralması ile birlikte hem riskleri dağıtmak hem farklı iş kollarında devam edebilmek ve pazarımızı artırabilmek adına Decathlon ile uluslararası pazara açılmış olduk. Decathlon’un Türkiye’deki tek metal grubu üreticisi olarak ağırlık çalışma sehpalarını 7 yıldır üretiyoruz. Bunun dışında 2011 yılında müşteri portföyümüze IKEA’yı da ekleyerek uluslararası pazarımızı bir adım daha büyütmüş olduk. IKEA’nın ise mobilya gruplarındaki kaynaklı ve boyalı parçalarının alt tedarikçisi olarak çalışıyoruz.
Diğer sektörümüz soğuk dövmede ise 2005 yılında yatırımlarımızı tamamlayıp 2006 yılında üretime başladık. Bugün toplamda yılda yaklaşık 1200 ton üretim kapasitesine ulaşmış bulunmaktayız. Genelde after market olarak otomotiv sektörüne hizmet veriyoruz. 2010 yılında ise bu ürün grubunda ihracat yaparak OEM’e de adım atmış olduk. Bugün ise Almanya ve İtalya soğuk dövme grubunda ihracat yaptığımız ülkelerdir.
Soğuk dövme Türkiye için çok yeni bir üretim şekli olması dolayısıyla tasarım ve üretim süreçleri bilinirliliği çok sınırlı seviyede. Bu nedenle hem kendimizi geliştirmek hem de müşterilerimize daha hızlı cevap verebilmek adına Ar-Ge faaliyetlerimize ağırlık vererek 2012 yılından beri KOSGEB ve TÜBİTAK gibi devlet teşviklerinden yoğun şekilde yararlanmaya başladık. Bu tip devlet teşviklerinden yararlanarak hem yatırımlarımızı yapıyor, hem kalite seviyemizi artıyor hem de otomasyona yönelerek daha rekabetçi bir üretici konumuna gelmek için kendimizi geliştiriyoruz.
Eko Endüstri, Önce Simülasyon Yapıyor Sonra Üretiyor
Soğuk şekillendirme ülkemizde çok yeni. Cıvata dışında bizim yapabildiğimizi Türkiye’de yapabilen firma yok. Çünkü biz 150 gramla 1,5 kilogram arasındaki parçaları soğuk dövebiliyoruz. Dolayısıyla Türkiye’de bilinmeyen bir know how mevcut. Biz de 7 yıldır bu işle uğraşıyoruz ve hala bu işi öğrenmeye devam ediyoruz. Otomotivde kullanılan bağlantı elemanları, inşaat sektöründeki manşonları ve daha birçok farklı bağlantı elemanı grubunu bu şekilde üretiyoruz. 2012 yılı içerisinde Manisa Celal Bayer Üniversitesi- Malzeme Mühendisliği Bölümü ile çözüm ortağı olarak ARGE faaliyetlerimize kurumsal bir kimlik kazandırarak mühendislik yönümüzü kuvvetlendirdik. Böylelikle öncesinde “deneme-yanılma” metodu ile geliştirdiğimiz ürünleri bugün TUBITAK desteğiyle aldığımız simülasyon programı ile “tasarla-dene” sürecine taşıyarak hem kalıp maliyetlerimizi aşağıya çektik, hem müşterilerimizin beklentilerini daha hızlı karşılamaya başladık.
OEM’lere de Hizmet Vereceğiz
ISO 9001, ISO14001 ve ISO18001 belgelerine sahibiz. Ayrca ISO TS 16949 belgesi almak için çalışmalarımıza başladık ve OEM’lerle çalışmak için, ürün kalitemizi artırmak için 2014 yılı içerisinde firma bünyemizde donanımlı bir laboratuvar kurmak hedeflerimizden biri.
2013 yılı firmanız açısından nasıl geçti?
Işıl Yöndem Pelteci: 2013 yılı ciromuz 5 milyon Euro’dur. 2013 yılındaki otomasyon yatırımlarımızla birlikte 2014 yılında en az %20 ciro artışı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte firmamızı hem yurtiçi hem de yurtdışı fuarlarda özellikle soğuk dövme ürünlerimizle daha çok göreceksiniz.
Yeni yatırımlarınız da olacak mı?
Işıl Yöndem Pelteci: Müşteri beklentileri yeni yatırım planlarına yön veriyor. Dolayısıyla müşterilerimiz bugün sadece ürün kalitesi beklentisi ile gelmiyorlar, çevre ile ilgili projelerimizi, insan sağlığı konusunda yaptıklarımızı soruyorlar bu noktada sürdürebilirlik ile ilgili proje ve yatırımlar önceliğimiz. Ayrıca üretim süremizi uzatan işlerden biri ısıl işlem olduğu için fırınlarla ilgili bir çalışmamız var. Müşterilerimize daha hızlı cevap verebilmek için bu konuda çalışmalarımız ve yatırımlarımız olacak.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
23.01.2014