Elcab Kablo Ailesi Olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Ülkemizin Bayrağını Dalgalandırmaktan Gurur Duyuyoruz
2018 yılının Nisan ayında Güney Afrika’daki 5500 metrekare kapalı alan üzerine kurulu fabrikalarını faaliyete geçirip Türkiye’deki fabrikada ürettiğimiz bütün ürünleri orada da üretmeye başladıklarını söyleyen Elcab Kablo İhracat Müdürü Hatice Aslandağ, sorularımızı yanıtladı.
Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Hatice Aslandağ: Kurulduğu günden bugüne silikon kablo, camelyaf kablo, silikon fırın kapı contası, silikon makaron, silikon profil, kablo grubu, fişli kablo ve PVC kablo gibi beyaz eşya üretiminde kullanılan çeşitli ürünlerin imalatında faaliyet gösteren firmamız genç ve dinamik kadrosu ile daima ileriyi hedeflemektedir. Sektörünün en hızlı büyüyen firması olarak üretime başladığımız günden bugüne ürettiğimiz tüm ürünlerde müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayabilmek en büyük hedefimizdir bu nedenle müşteri odaklı üretim anlayışımızla hem ihracat yaptığımız hem de iç piyasada hizmet verdiğimiz müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi seviyede karşılayabilmek adına ürün çeşitliliğinde bulunmak üretim politikamızın temelini oluşturmaktadır.
Firmanızın sektöründe, yurtiçi pazardaki pazar payı ve konumu nedir?
Hatice Aslandağ: Elcab Kablo olarak satış faaliyetimizi kurmuş olduğumuz 2 ayrı profesyonel ekiple hem iç pazarda hem de dış piyasada sürdürmekteyiz. Pazar payımızı zaman zaman global ve ulusal alanda yaşanan değişimlere göre artı/eksi oranda değişiklikler arz etse de yüzdelik orana göre %60 iç piyasa ve %40 ihracat olarak değerlendirebiliriz.
Güney Afrika’da bir fuara katıldınız. Fuarla ilgili değerlendirmenizi paylaşır mısınız?
Hatice Aslandağ: Dünya üzerinde giriş yapılabilecek sayısız potansiyel pazar bulunmaktadır. Bu pazarlara girmek için öncellikle çok detaylı ve titiz bir pazar araştırması yapılmalı ve hedef müşteri kitlesine ulaşmak için ilgili sektörel fuarlara katılmak gerekmektedir. Ancak Güney Afrika’da son olarak katıldığımız fuara iştirak amacımız temelde yatırım yaptığımız ülkeye girişimiz esnasında bir ön fizibilite çalışması şeklinde olmuştur. Zira 2018 yılının Nisan ayında Güney Afrika’daki 5500 metrekare kapalı alan üzerine kurulu fabrikamızı faaliyete geçirip Türkiye’deki fabrikamızda ürettiğimiz bütün ürünleri orda da üretmeye başladık. İlk aşamada 1,5 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacağız ama adım adım makine yatırımlarımız devam ettireceğiz. Halen Türkiye fabrikamızda çalışan 6-7 kişiden oluşan teknik bir ekip üretim prosesini Güney Afrika’da istihdam edilecek olan yerli personele öğretmek amacıyla bir süreliğine Güney Afrika’daki fabrikamızda görev alacak. İlk olarak 60 kişilik bir ekip ile üretime başlayacağız. İlerleyen zamanlarda ise bu sayıyı 150’ye çıkarmayı planlıyoruz. Defy, 500.000 adetlik yıllık pişirici üretimi ile Güney Afrika’nın en büyük firmalarından birisi konumundadır. Güney Afrika, çok büyük, bakir ancak güvenlik zafiyeti, insanların çalışma disiplini açısından bizim alışkın olduğumuz mantaliteden farklı olarak ağırkanlı ve pratik olmayışı gibi çeşitli sebepler açısından zor bir pazar. Ancak bugün itibariyle söz konusu ülkede silikon kablo üretimi yapan bir firma bulunmayıp bunu gerçekleştirecek olan ilk firma biz olacağımız için bu açıdan son derece avantajlı bir konumdayız. Fabrikamızı faaliyet geçirdiğimiz ilk yıl boyunca ürünlerimizi sadece Arçelik’e tedarik edip sonraki yıllarda ise hem ülkede bulunan diğer firmalara ürünlerimizi satıp hem de ihracat yapmayı hedefliyoruz. BEYSAD üyesi olarak beyaz eşya yan sanayinde bulunup Güney Afrika’ya yatırım yapan ilk firma olarak soğutucu gruplarına da ürün tedarikinde bulunacağız ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz.
2018 yılının ilk çeyreği Elcab Kablo için nasıl geçti?
Hatice Aslandağ: Yılın ilk çeyreğini sadece içinde bulunduğumuz sektöre yönelik değil genel anlamda değerlendirdiğimizde, bu süreç boyunca ülkemizde ve dış ülkelerde yaşanmış olan politik sorunlar, piyasalardaki istikrarsızlık ve kurlardaki dalgalanmalar nedeniyle seçim arifesinde olan bir ülke olarak bir çok firmanın büyüme ya da gelişme kaydetmeden, irtifa kaybetmeden aynı seviyede stabil bir şekilde mevcudiyetlerini idame ettikleri veya ettirmek için mücadele ettikleri ya da bu yılı en az kayıp ile bitirmeye çalıştıkları görülmektedir. Firmamızı değerlendirip geçtiğimiz yıla oranla durumumuzu kıyasladığımızda ise üretim kapasitesinin % 40’ını ihraç eden ve iç piyasada saygın bir müşteri portföyü bulunan, kurmuş olduğu 2 ayrı profesyonel ekiple hem iç pazarda hem de dış piyasada faaliyetine devam eden bir firma olarak standartlara uygun, müşterilerimizin istek ve taleplerine dair sunduğumuz kaliteli ürün, uygun fiyat ve zamanında teslim avantajları ile kaliteden ödün vermeden faaliyetimize devam ettiğimizi ve satışlarımızı arttırdığımızı söyleyebiliriz. Sektörünün en hızlı büyüyen firması olarak üretime başladığımız günden bugüne ürettiğimiz tüm ürünlerde müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayabilmek en büyük hedefimizdir.
Döviz kurlarındaki dalgalanma üretiminize, satışınıza nasıl yansıyor/yansıyacak?
Hatice Aslandağ: Hem iç hem de dış piyasaya ürün tedarikinde bulunan bir firma olarak iç pazar satışımız ile ihracatımızın dövizde yaşanan gelişmelerden nasıl etkilendiğini iki açıdan değerlendirebiliriz; üretimin gerçekleşmesi için gerekli olan hammadde ve emtiaların tedariki döviz cinsinden gerçekleşmekte ve iç piyasa satışları ise TL cinsiden yapılmaktadır. Bu nedenle iç piyasa satışlarını ele aldığımızda yabancı para birimlerinin karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmesi neticesinde olumsuz bir etkilenme söz konusudur zira söz konusu değişim bilanço ve fiyatlara yansıtmakta bu da iç piyasa satışlarımızda olumsuz bir sonuç doğurmaktadır. Aynı soruyu ihracat faaliyetini göz önüne alarak cevaplandırdığımızda ise iç pazarda anlık değişimleri uygulamaya alma zorluğunun uluslararası piyasada rastlanmaması nedeniyle ve satışlarımızın döviz cinsiden yapılması neticesinde durumun bu anlamda lehimize olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yüksek döviz kuru ihracat için gerçekten ciddi bir avantaj olup olmadığı tartışılır bir konudur çünkü ülkemizin makro ekonomisi söz konusu olduğunda girdilerin yurtdışı endeksli ve döviz bazında olması nedeniyle yüksek döviz kurunun ihracatta çok büyük bir avantajı bulunmamaktadır.
Küresel bir marka olmanın yolunda Elcab hangi adımları atıyor?
Hatice Aslandağ: Ürünlerimiz ISO 9001:2008, ISO 14001:2005 standartları ile VDE, CE, TÜV, EAC, ROSH ve REACH ürün kalite belgelerinin sorumlulukları dahilinde, geniş makine parkurlarımızda çağın getirdiği teknolojik gereksinimlere uygun yöntemler kullanılarak üretilmektedir. Üretim süreçlerimizde modern test cihazları kullanılmakta olup ürünlerimiz üretim prosesinin her safhasında ve son kontrol aşamalarında test edilerek gerekli standartlar dâhilinde dokümantasyon ve raporlamaları yapılmaktadır. İnovasyon ve Ar-Ge yatırımlarının ürün kalitesinde artış yaratacağının ve ürün yapısının geliştirilmesi için ürüne katma değer katarak küresel bir marka oluşturma yolunda büyük bir artı değer oluşturacağının bilincinde olan firmamız bu nedenle bu alanda daimi faaliyette bulunmakta, göstermiş olduğu etkin başarı ve performansı neticesinde global olarak rekabet eden, sanayinin ihtiyaçlarına ekonomik çözümler üreten, müşteri memnuniyeti odaklı kalite anlayışı ile ana sanayiciler tarafından tercih edilen bir tedarikçi konumunda bulunmaktadır. Zira küresel bir marka olmanın yolu Ar-Ge, makine-teçhizat ve teknolojiye yapılacak yatırımlardan geçmektedir.
Çok fazla ürün çeşidi üretmek mi yoksa belli üründe uzmanlaşmak mı önemli? Firma olarak hangi seçeneği tercih ediyorsunuz? Neden?
Hatice Aslandağ: Elcab Kablo olarak çok fazla ürün çeşidi üretmek yerine belli üründe uzmanlaşmanın daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Kalite konusunda iddialı, fiyat konusunda ise rekabetçi olduğumuz ve bizi de bir adım öne çıkaran uzmanlaştığımız ürünleri iki grupta değerlendirebiliriz. Silikon kablo ve beyaz eşya sektöründe ihtisaslaşmaya çok önem verdik ve bu nedenle çok özel silikon kabloların üretiminde son derece iddialıyız. Bu bizim en belirgin kimliğimiz olmuştur.
Elcab Kablo denilince sadece kablo üretimi yapan bir firma izlenimi ortaya çıkabilir. Ancak firmamızın sadece kablo kimliği bulunmamaktadır. Diğer kimliğimizle silikon başta olmak üzere farklı kabloların gruplama üretimini yapmakta ve bu ürünleri beyaz eşya yan sanayine tedarik etmekteyiz. Kaliteli, iddialı ve rekabetçi çözüm stratejilerimizin getirdiği felsefi ile her zaman yaptığımız işte en iyisi olmayı ve bir marka değeri oluşturmayı hedefledik. Silikon kablo sıcağa dayanıklı, narin bir yapıya sahip, kullanım alanı son derece dar olan ve sadece elektrikli soba diye tabir ettiğimiz ısıtıcılar ile fırınlarda kullanılan bir üründü. Kullanım yerine uygunluk amacı bu kablo grubunun pazarının gelişmesinde en büyük etken olmuş ve ısıya dayanıklılığı, sağlık açısından ve gıda sektöründe güvenilirliği gibi özellikleriyle ön plana çıkmıştır ve böylece bu alandaki oyuncular ve hammadde tedarikçilerinin pazar payları büyümüştür. Silikon kablo ve kablo gruplaması yapan bizim gibi firmalar sadece Türkiye içindeki talepleri karşılamaktaydı.
Ancak yapılan yatırımlarla, gelen taleplerin yetersiz olduğu görüldü ve böylece yurtdışına açılmanın bir gereklilik olduğu düşüncesi doğdu. İddialı olduğumu ve tevazu gösteremeyeceğimiz bir o konu vardır ki o da silikon kablonun ihracat alanında Türkiye ekonomisine getirisinin arttırılmasında Elcab Kablo olarak çok büyük bir rol oynadığımız ve bu anlamda sektördeki diğer firmalara öncülük edip bir ilke imza attığımızdır İlk olarak 2000’li yılların başlarında ihracat yapabiliriz amacı ve düşüncesiyle yurtdışında fuarlara katılmaya başladık. Almanya’nın Köln şehrinde beyaz eşya yan sanayi alanında düzenlenen Domotechnica Fuarı bizim için dönüm noktası olmuştur. Zira bu fuar ihracattaki ilk serüvenimizdi ve fuar sonrası çok önemli dönüşler sağladık. Bugün ise Elcab Kablo olarak 43 ülkeye ihracat yapmaktayız ki İMMİB’in bünyesindeki elektrik ekipmanları ihracatçıları alanında üst üste 2 yıl en çok ihracat yapan 10 firma arasında yer aldık.
27.08.2018