Elektrik Elektronik Sektörü İhracatta Beşinci & Beş Hedef Sektörden Biri
TET - Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güven Uçkan, 2020 yılını değerlendirdi.
Elektrik Elektronik Sektörü İhracatta Beşinci & Beş Hedef Sektörden Biri
TET - Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güven Uçkan, 2020 yılını değerlendirdi.
Türkiye’nin büyümesi ve gelişmişlik düzeyinin artmasında çok büyük bir role sahip olan elektrik elektronik sektörümüz 2019 yılında 11,4 milyar dolar ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan beşinci sektörü konumundadır. Ülkemizin ekonomisine ve gelişmesine katkı sunan ve bu anlamda stratejik bir öneme sahip olan elektrik elektronik sektörümüz, 2019 yılında açıklanan İhracat Ana Planı’nda ve 11. Kalkınma Planı’nda öncelikli 5 hedef sektör arasında yer alıyor.
2020 yılının başından itibaren dünyanın maruz kaldığı koronavirüs pandemisinin ilk başta Çin’de etkisini göstermesi sonrasında Avrupa ve ABD’ye kayması ile dünya ticareti açısından hemen hemen tüm sektörler olumsuz yönde etkilendi. Elektrik elektronik sektörümüzün ihracatı 2020 yılının ilk iki ayında artış göstermeye devam etti fakat pandeminin yoğun etkilerinin hissedildiği Mart-Mayıs dönemini düşüşle kapattı. Haziran ayında tüm dünyada başlayan normalleşme sürecinin, ihracat rakamlarına da olumlu yönde yansımasıyla birlikte Haziran-Ekim döneminde ihracatımızda artışlar görüldü. Sektörümüzün 2020 yılının ilk 10 aylık ihracatı ise 8,9 Milyar Dolar olarak gerçekleşti.
Ülkemizin 2019 yılı sanayi ürünleri ihracat birim kg fiyatı ortalama 1,41 $ iken sektörümüzün 2019 yılı İhracat birim kg fiyatı ortalama 5,24 $’dır. Sektörümüz içerisinde yüksek teknoloji ürünü olan ve en yüksek ihracatı gerçekleştirdiğimiz LCD TV ürün grubumuzun kg birim fiyatı ise 20,53 $ seviyesindedir. Diğer taraftan, ilk 10 ayda, alt sektörlerimiz bazında en büyük ihracatımızı 2 milyar 844 milyon $ ile Avrupa’nın 1 numaralı üreticisi konumunda olan Beyaz Eşya sektörümüzde gerçekleştirdik. Alçak ve orta gerilim seviyesinde her türlü ürünün en modern teknolojiler ile üretildiği ve ülkemizde birçok global oyuncunun da yatırımlarının bulunduğu Elektrik, Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları sektörümüzde 2 milyar 292 milyon $, AB içerisinde 2., Dünyada ise 5. büyük üretici konumunda olduğumuz Elektronik ürün grubumuzda 2 milyar 263 milyon $ ve her türlü talebe çok hızlı cevap verebilen esnek üretim yapımız, kalitemiz ve rekabetçi fiyatlarımızla öne çıktığımız Kablo ürün grubumuzda 1 milyar 509 milyon $ ihracat gerçekleştirdik.
İhracat rakamlarından da görüldüğü üzere en fazla ihracat yapan alt sektörümüz Beyaz eşya sektörüdür. Ülkemiz Çin’den sonra dünyanın en büyük beyaz eşya üretim üssü konumundadır. Doğrudan 60 bin, dolaylı 600 bin kişiye istihdam sağlayan, yıllık 28 milyon adetlik üretim, 22 milyon adetlik ihracat hacmi ile ülkemizin lokomotif sektörlerden biridir. Ülkemiz ihracatı teknoloji yoğunluğuna göre değerlendirildiğinde, beyaz eşya sektörünün orta yüksek teknolojili ürünler grubunda yer aldığı ve 2019 yılında ihracat birim fiyatı kg başına 3,2 $ ile Türkiye ortalamasının üstünde olduğu görünmektedir. Beyaz eşya sektörümüzün yanında beyaz eşya yan sanayimiz de güçlü bir konumdadır. Nitekim Beyaz Eşya Yan Sanayi UR-GE projemizin de desteği ile dünyanın çeşitli ülkelerinde aranan bir beyaz eşya yan sanayimiz mevcuttur.
Pandeminin olumsuz etkileri temel pazarımız olan Avrupa Birliği’nde daha çok hissedilmekte olup yılsonunda AB piyasalarında % 10’un üzerinde bir daralmanın olması beklenmektedir. Buna karşın sektörümüzün 2020 yılını ortalama % 4 oranında bir daralma ile kapatacağını öngörüyoruz.
2020 sonrası ihracatımızı normal seviyeye çıkarmamıza ve daha ileriye taşımamızda en büyük etken Brexit sürecinden sonraki dönem olacaktır. İngiltere’nin sektörümüzün en önemli ihraç pazarı olması sebebiyle Brexit sürecinden sonra ortaya çıkan belirsizliği gidermek adına İngiltere ile imzalanacak özel bir serbest ticaret anlaşması, hem sektörümüzün İngiltere’ye 2020 sonrası ihracatının devamlılığı ve hem de pandemi sonrası normale dönüşü hızlandırmak adına büyük önem taşımaktadır.
Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) olarak, elektrik elektronik sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızın ihracatının artırılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Sektör paydaşlarımızın da destek verdiği çalıştaylarımızı yaparken aynı zamanda sektörel ticaret heyeti organizasyonlarımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl pandemi nedeniyle ticaret heyetlerimizi askıya aldık. 2021 yılı planlarımız içerisinde Hindistan ve Çin’in yanı sıra Ticaret Bakanlığımızın Hedef ve Öncelikli Ülkeler listesinde yer alan İngiltere, Kenya, Tanzanya ve Vietnam gibi ülkelere ihracatçılarımızı götürmeyi planlıyoruz. Yine, üyelerimizin uluslararası pazarlara girişlerine yardımcı olmak adına “Beyaz Eşya Yan Sanayi”, “Alçak Gerilim Elektrik Ekipmanları” ve “Elektromekanik” URGE projeleri kapsamında eğitim, seminer, ticaret heyetleri vb. faaliyetlerini sürdürüyoruz. Sürdürülebilir ihracat hedefi ve yüksek teknolojili ürün ihracatının arttırılması vizyonu çerçevesinde üniversite – sanayi işbirliğinin ülkemizde arttırılması, yüksek katma değerli ürünlerin gelişimine imkân sağlanması ve yenilikçi teknolojilerin ön plana çıkarılması amacıyla Birliğimiz tarafından son 8 yıldır düzenlenen TET Proje Pazarı etkinliğimizi (https://www.tetprojepazari.org/tr/) Şubat 2021’de sanal ortamda gerçekleştireceğiz.
2021 yılında, alt sektörlerimize yönelik belirleyeceğimiz yol haritaları ile faaliyetlerimizi daha geniş kapsamlı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İhracat hedefimize ulaşmak için sektör paydaşlarımız ve derneklerimiz ile birlikte dayanışma içindeyiz ve sektörümüzün sorun ve çözüm önerilerini birlikte değerlendiriyoruz. İhracatçı firmalarımızın pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntıları çözmek ve pandeminin etkisini en aza indirmek için sektörel derneklerimiz ile birlikte büyük bir özveri ve çaba ile çalışıyoruz. Ülkemiz ekonomisinin ilerlemesi için elektrik elektronik sektörü olarak üretim ve ihracatı artırmaya devam edeceğiz.