OlgunOtomasyon, Anahtar Teslim Endüstriyel Robotik Otomasyon Çözümler Sunuyor
OlgunOtomasyon lideri Dr. A. Emre Çetin, teknolojik fark yaratmaya ihtiyaç duyan alanlarda robotik sistemlerle yer aldıklarını söyledi.
Olgun Otomasyon, Anahtar Teslim Endüstriyel Robotik Otomasyon Çözümler Sunuyor
Anahtar teslim endüstriyel robotik otomasyon çözümleri geliştirdiklerini vurgulayan OlgunOtomasyon lideri Dr. A. Emre Çetin, teknolojik fark yaratmaya ihtiyaç duyan alanlarda robotik sistemlerle yer aldıklarını söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Dr. A. Emre Çetin: 1974 doğumluyum. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 1997 mezunuyum. Yüksek Lisans ve Doktoramı Marmara Üniversitesinde aynı alanda tamamladım. 1998 yılında 1 yıl kadar bir firmada çalıştım ancak akademik alanda ilerlemek istiyordum. Marmara Üniversitesinde yüksek lisansa başladım. İşimden ayrılarak 1999’de Marmara Üniversitesinde çalışmaya başladım. 4.5 yıl araştırma ve öğretim görevlisi olarak akademik çalışmalar yaptım. 2004 başında ekonomik nedenlerden dolayı ayrılarak özel sektöre geçiş yaptım. Ford Otosan’da 3 yıl ürün geliştirme bölümünde yakıt sistemi mühendisi olarak görev aldım. Hayalim hep robotlar üzerineydi. Yüksek lisans ve doktoramı yaparken robotlarla ilgili teorik ve pratik çalışma fırsatı buldum. 2007 başında Altınay Robot Teknolojileri’nde proje müdürü olarak çalışmaya başladım. Projelerin baştan sona her aşamasında çalışma fırsatı buldum. 60’ın üzerinde proje gerçekleştirdik. 14 yılın ardından 2021 yılında metal ve kompozit sektörlerine hizmet veren çözümler geliştirmek üzere Olgun Çelik ile birlikte bir ekip kurma kararı aldık.
Olgun Çelik yaprak yay üreten 80 yıllık geçmişi ve tecrübesi olan bir firma. Yetkin ekibi ile 15 yıl gibi kısa bir sürede metal yaprak yay alanında hem yerli hem de Avrupa pazarında lider konumu yükselmeyi başarıyor. Bu süreçte metal süspansiyon parçaların kompozite dönüşeceği gerçeğini öngörerek bu alanda ciddi yatırımlarla kendini geliştiriyor. Ayrıca her iki alanda da robotik otomasyon çözümlerine ihtiyaç duyacağını bildiği için bu alanda da yatırım yapma kararı alıyor. Aslına bakarsanız bir teknoloji plartformu olmak üzere çok hızlı bir şekilde ilerleme kaydediyoruz. Sonuç olarak Olgun Çelik bünyesinde bir ekip kurarak robotik otomasyon çözümlerini geliştirme kararı aldık. Şu an 4 iş birimimiz var. OlgunSüspansiyon iş birimi metal süspansiyon parçaları geliştirerek üretiyor. OlgunTech iş birimi ise kompozit alanında benzer hizmetleri sağlıyor. OlgunPower iş birimi henüz emekleme aşamasında ancak emolibite alanında elektrik motoru ve sürücü geliştiriyorlar. Bizde şu an 22 kişilik ekibimizle OlgunOtomasyon olarak hem iç hem de dış müşterilerimize robotik endüstriyel sistemler geliştiriyoruz.
SUBCONTURKEY: OlgunOtomasyon hakkında bilgi verir misiniz?
Dr. A. Emre Çetin: İç müşterilerimiz OlgunTech ve OlgunSüspansiyon. Her iki birim için çözümler geliştiriyoruz. Bunun yanında 2024 yılından itibaren dış müşterilerimize da hizmet vermek üzere gerekli adımları attık. Sürecimiz konsept geliştirmeyle başlıyor, yani önce çözümü ortaya koyuyoruz. Çözümü ortaya koyarken teknolojiyi en iyi şekilde kullanıyoruz. 3 boyutlu simülasyonlarla geliştireceğimiz sistemlerin analizlerini gerçekleştiriyoruz. Projenin start almasıyla birlikte mekanik ve elektrik tasarım başlıyor. Projenin içerisindeki bileşenlerin hepsinin birbirine entegrasyonunu sağlıyoruz. Mekanik ekipmanlar ekibimiz tarafından tasarlanıyor. Elektrik projelerini de biz tasarlıyoruz. Elektrik panolarımızın imalatını kendi ekibimizle yapıyoruz. İmalat altyapımız çok güçlü. Robot, PLC ve arayüz yazılımlarını kendimiz geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz sistemleri kurarak detaylı bir şekilde test ederek doğruluyoruz ve nihai yerinde devreye alıp projeyi sonuçlandırıyoruz. Sonuç olarak anahtar teslim endüstriyel otomasyon çözümlerinin entegrasyonunu sağlıyoruz.
SUBCONTURKEY: OlgunOtomasyon olarak Olgun Çelik için ne tür projeler yaptınız? Bu projelerin kazanımları neler oldu?
Dr. A. Emre Çetin: Şu ana kadar aktif çalışan 6 proje geliştirdik. İlk projemiz 5 robotlu parabolik makas üretim hattı oldu. Bu proje pandemi esnasındaki tedarik sıkıntılarından ötürü 1,5 yıl kadar sürdü. OlgunSüspansiyon’a daha ağır parçaları üretebilme yetkinliği kazandırdı, bu alanda kapasitesini arttırdı. 1.5 yıl evvel başlattığımız ARGE projesi ile, 3D kameralarla çok farklı geometrideki parçaların farklı dizilimlerle istiflendiği senaryolara yükleme ve boşaltma çözümleri ürettik. Bu teknolojiyi artık bütün projelerimizde kullanıyoruz. İkinci, üçüncü ve dördüncü yaptığımız projeler OlgunTech için kompozit yaprak yay üretim teknolojileri üzerine oldu. Toplam 6 robotluk 3 sistem geliştirdik. Bunlar robotik kompozit serim sistemi, robotik kompozit işleme sistemi ve robotik yaprak yay sertlik ölçüm sistemi. Beşinci projemiz şu an devreye alınma safhasında. Diğer bir arge projemizde yüzey işleme üzerine. Robotik otomasyonda yüzey işleme gelişmeyi açık bir alan. Teknolojik olarak fark yaratacak biz sistem geliştirdik. Şu anda ürünleştirme aşamasındayız. Ardından yüzey işleme alanın da biz de varız diyebileceğiz.
Bu projeler Olgun Çelik’e kalite ve kapasiteyi arttırırken ağır ve sıcak işlerdeki operasyon maliyetlerini düşürme fırsatı sağladı. Geliştirdiğimiz projelerin bir çoğu hazır çözümler değil. Bu da sağladığımız diğer bir avantaj. Daha önce var olmayan bir çözümü yurt dışından bir firma ile geliştirerek devreye aldığınızda sonrasında yaşanan sıkıntılar sistemin sürekliliğini sağlamakta zorluklar yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu tüm yerli müşterilerimiz için geçerli. Çok hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz. Ayrıca geliştirdiğimiz sistemlerin hepsi uzaktan bağlanabilen sistemlerdir.
Çözüme çok ihtiyaç duyan, teknolojik fark yaratmaya ihtiyaç duyan alanlara yöneliyoruz. Biz de bu alanlarda OlgunOtomasyon olarak yerimizi almak istiyoruz.