Erkunt Traktör, Satın Almadaki Yerlilik Oranını %80’e Çıkaracak
2014 yılında yeni yatırımlar ile hem fabrikalarını büyüttüklerini hem de yeni üretim hatlarını devreye alarak kabin ve aks üretimi yapmaya başladıklarının bilgisini veren Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Zeynep Erkunt Armağan, 2014 yılında üretimlerini %25 oranında artırarak 6 binin üzerinde traktör üreteceklerini ve yerlilik oranını %65’ten %80’e çıkaracaklarının bilgisini verdi.
Erkunt Traktör, 2014 Yılında 6000’in Üzerinde Traktör Üretecek
Erkunt Traktör’ün kurulduğu günden bu yana geldiği noktayı özetler misiniz?
Zeynep Erkunt Armağan: Erkunt Traktör,12 Eylül 2003 tarihinde, Türkiye’nin kendi traktör markasını üretmek hayaliyle, tamamen yerli sermaye ile kurulmuş bir firmadır. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde, tasarımı tamamen Türk mühendislerimiz tarafından yapılan traktörlerimiz ile zor ve büyük rakiplerin olduğu Türkiye pazarına üretim yapmaya başladık.
Kurulduğumuz günden bu yana geçen 10 yıllık üretim hikâyemizde, birçok ilke imza atarak iç pazarın ilk 3 oyuncusu arasında yer almayı başardık. Dış pazarda ise dünyanın 20 ülkesinde oluşturduğumuz bayi ağı ile ArmaTrac marka traktörlerimiz, dünya çiftçisiyle buluşuyor.
Türkiye’nin Ar-Ge’ye en çok kaynak ayıran ilk 100 firmasından biri olarak, yeni modeller ve teknolojiler üzerinde devam eden araştırmalarımız var. Ürün gamımızı yurt içi ve yurt dışı pazarların ihtiyaçları doğrultusunda yenilemek ve geliştirmek önemli hedeflerimizden birisi. Üretime başladığımız 2004 yılında, yalnızca 2 farklı model ile yola çıkmıştık. Bugün ise 9 tip 77 farklı model ile çiftçilere geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Bu yelpaze daha da genişletme arzumuzla, çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 14.500 m2’si kapalı olmak üzere toplam 45.000 m2 alanda üretimimizi gerçekleştiriyoruz. 2014 yılında yeni yatırımlar ile hem fabrikamızı büyüttük hem de yeni üretim hatlarını devreye alarak kabin ve aks üretimi yapmaya başladık. Kapasite artış yatırımından ziyade iyileştirme ve yenileme yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Ürettiğimiz her üründe Türkiye’nin otomotivde yerli marka üretme hedefine hizmet ediyoruz.
Erkunt, 2014 Yılında Üretimini %25 Artıracak
2014 yılında üretim rakamlarınızda artış olacak mı?
Zeynep Erkunt Armağan: 2013 yılında 4.900 adet traktör ürettik. 2014 yılında bu rakamı %25 oranında artırarak 6.000 adedin üzerinde üretim yapmayı planladık. Yılın ilk yarısını değerlendirdiğimizde planlarımıza paralel, hatta bu planların biraz üzerinde üretim gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.
Erkunt, 20 Milyon TL’nin İç Piyasada Kalmasını Sağlayarak 23 Yerli Firmaya Destek Olacak
Satın almalarınızın yerlilik oranı nedir?
Zeynep Erkunt Armağan: Satın almalarımızın ortalama yerlilik oranı %65’dir. Bu yıl yaptığımız yeni yatırımlar ile bu oranı %80’e çıkarmayı hedefledik. Önceliğimiz yerli üreticiyle çalışmak elbette. Örneğin ön aks hattının üretime başlaması ile ön aks ithalatını sona erdirerek yaklaşık %15 verim elde etmeyi planladık. Bu büyük rakamın yanı sıra 20 milyon TL’nin iç piyasada kalmasını sağlayarak 23 yerli firmaya da destek olacağız.
Yan sanayicilerinizden beklentileriniz nelerdir? Yan sanayicilerinize vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Zeynep Erkunt Armağan: Tedarikçilerimizin sürdürebilir bir kalite anlayışı ile çalışmalarını çok önemsiyorum. Ama ne yazık ki bu konuda daha kat edilecek çok yolları olduğunu görüyorum. Tabii, bunu tüm tedarikçilerimiz için söylemek istemem. Çalışmaya başladığımızdan beri 1 gün kalite problemi yaşamadığımız tedarikçilerimiz elbette var ama ne yazık ki sayıları çok fazla değil. Yıllarca verdikleri hizmetten memnun kaldığımız tedarikçilerimiz ayrıca malzeme temin sürelerindeki hassasiyetleri, hatalı ya da bozuk ürünlerini kabullenme süreçlerindeki tutumlarıyla da değerlendiriliyor.
Sattıkları ürünü bize (ana sanayiye) değil, nihai kullanıcıya sattıklarını unutan, önemsemeyen tedarikçilerimizin olduğunu görmek ise beni üzüyor ve Türkiye’deki yan sanayinin henüz Avrupa’daki meslektaşları kadar profesyonelleşemediğini gösteriyor. Bunu neden özellikle belirtmek ihtiyacı duyduğumu şöyle bir örnekle açıklayayım: Traktörün üzerinde problem çıkaran bir parçanın geri alınması için harcanan servis, yol ve kargo giderlerini ödememek için çok çaba sarf eden yan sanayilerimiz var. Sadece parçayı sağlamı ile değiştirerek, sorumluluğunu yerine getirdiğini düşünebiliyor. Oysa söz konusu parçayı değiştirmek için yapılan tüm masraflar, aslında bu kalitesizliğin devamı niteliğinde maliyetlerdir. İşte biz bu anlayıştaki tedarikçilerimizle uzun dönemde çalışamıyoruz.
2023 vizyonu doğrultusunda Erkunt Traktör’ün vizyonu ne olacak?
Zeynep Erkunt Armağan: Dünyada ekonomik ve sosyal anlamda gelişmiş ülkelerin tümü (ABD, Japonya, AB üyesi birçok ülke) uzun dönemli toplumsal, ekonomik ve siyasi hedefleri ile uyumlu bir bilim ve teknoloji vizyonu geliştirmişlerdir ve bu vizyonu güncellerken teknoloji öngörüsü çalışmalarını etkin bir araç olarak kullanmaktadırlar. Ülkemizde belirlenen bu hedeflerin doğru adımlar ile uygulanması çok önemli.
Erkunt Traktör olarak uzun vadede stratejik hedeflerimizi değerlendirdiğimizde, yapmamız gereken ilk işin maliyetleri düşürmek olduğunu görüyoruz. Dolayısı ile artan rekabet koşullarında kendimize avantaj sağlayarak giderlerimizi azaltmak ve tasarruf yapabilme gücümüzü artırmak istiyoruz. Bu bağlamda 2023 vizyonu ile Erkunt’un vizyonu arasındaki paralellik, ülke ekonomisinin çıkarları noktasında kesişiyor.
Şunu mutlaka belirtmek lazımki; vizyonunu iyi tanımlayan bir kuruluş için büyümek kaçınılmaz bir sonuç. Bence önemli olan büyümek değil, büyümeyi nasıl yönettiğiniz. Erkunt Traktör’ün birçok ilke imza atmasının altındaki sır da kendini her zaman bir sonraki aşamaya hazır bir alt yapı ile büyütmesinden geçiyor. Sadece üretim ile ilgili değil, tüm politikalarımızda çizgiyi daha önce kimsenin varmadığı yere çizip, sonra bu çizgiyi de aşarak yeni çizgiler belirleme çabamız, hem bizim hem de ülke ekonomisinin büyümesine yardımcı oluyor.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
16.07.2014