Dr. İlhami Pektaş
Dr. İlhami Pektaş: Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-38: Ermaksan ve Kurucusu, Erol Özkayan
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-38:
Ermaksan ve Kurucusu, Erol Özkayan
Dr. İlhami Pektaş
21. yüzyılın yenilikçi bakış açısıyla teknoloji ve Ar-Ge alanında dünyanın en önde gelen üreticileri arasında yer alma hedefiyle çalışmalarını sürdüren ERMAKSAN; sac işleme makineleri sektörüne güçlü Ar-Ge’si ile yön veren, 96.000 metrekarelik modern üretim tesislerinde, 800’ün üzerinde kalifiye ekibiyle, yılda 3000 adetin üzerinde kaliteli ve yüksek teknolojiye sahip makineler üreten, öncü bir sanayi kuruluşu. 10.000 metrekare alanda “fiber lazer teknolojileri, yeni makine modelleri; Endüstri 4.0 uygulamaları ve 3D yazıcı eklemeli imalat makinesi gibi geleceğe yönelik Ar-Ge çalışmaları yapan ERMAKSAN’ın ürettiği makineler, bugün 110 ülkede faaliyet gösteriyor.
1965 yılında, sıfır sermaye ile küçük bir atölyede işe başlayan ve aradan geçen yarım asrı aşan zamanın ardından, sac işleme makinaları sektöründe dünya markası haline gelen ERMAKSAN MAKİNA’yı bugünlere taşıyan Yönetim Kurulu Başkanı Erol ÖZKAYAN, o yıllarda ülke ihtiyaçları ile doğru orantılı olarak; tekstil makineleri, hidrolik deri makineleri, jeneratör grupları, elektrik motorları, mobilya ahşap sıcak presleri, oksijenli alevli kesim tezgâhları ve oto servis liftleri üretti.
1972 yılına kadar üretimini bu şekilde devam ettiren ÖZKAYAN, daha sonra tekstil makineleri üretimi sektörüne adım atarak 10 yıl boyunca da bu sektörde etkin şekilde faaliyetini sürdürdü.
1980'lerin sonunda, Sac İşleme Makineleri sektörüne odaklanan ERMAKSAN, edindiği üretim tecrübesi ve kabiliyetini modern işletme sistemi ve güçlü yatırımlarıyla destekleyerek, bugün küresel düzeyde, dünyanın önde gelen Sac İşleme Makineleri üreticileri arasında yerini aldı.
Dönüşümü ve yeniliği, geleceğe yönelik temel odak noktası haline getiren ERMAKSAN, içerisinde bulunduğu dönemlerdeki başarılarla yetinmeyip, yüzünü daima geleceğe çevirmesi sayesinde, Bursa ve ülkemiz başta olmak üzere; dünyanın her noktasında, ‘Türk Makine Sektörü ’nün gurur kaynağı olmayı başardı.
ERMAKSAN nasıl gelişti ve bugünlere geldi? Başarı hikayesini Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erol Özkayan’dan dinleyelim.
Ermaksan ne zaman kuruldu?
Ermaksan’ın temelleri 1965 yılına uzanıyor. O tarihlerde, küçük bir torna atölyesi olarak faaliyete başlamıştık. Torna makinesi aslında, tüm üretim hayatımda öne çıkan bir unsur oldu. Tabi o dönemler yokluk çok fazlaydı ve iş olanakları çok kısıtlıydı. Ülkenin içinde bulunduğu durum ve sektörel ihtiyaçları dikkate alarak, 1965 yılından itibaren makine üretimine başladık.
Nasıl gelişti? Gelişim süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
İş hayatıma 10 yaşında, at arabası üretimi yapılan bir handa başladım. Sonraki dönemde bir tornacı dükkanında işe girdim. Orada çıraklık ve kaynak işleri yaptım. Torna makinesi aslında, tüm üretim hayatımda belirleyici bir unsur oldu. Tornacılıktaki ustalığım, işime olan sevgim ve çalışkanlığım, işlerimin büyümesini sağladı.
O dönemlerde, hem kendi işimdeki hem piyasadaki hem de ülke çapındaki ekonomik gelişmeleri mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyordum. 1980’lerin başında yaşanan enerji kısıtlamalarından dolayı üretimin yönünü jeneratörlere çevirdik. Bu işte de başarıya ulaştık. Tüm Türkiye’ye 5kw’den 30 kw’ye kadar kaliteli dizel motorları (pancar, Süperstar) ile %100 yerli ve milli jeneratörümüzü pazarladık.
1980’lerden bu yana da bizim ürettiğimiz jeneratörler Türkiye’ye hizmet vermeye ve ailemiz için gurur kaynağı olmaya devam ediyor.
Elektrik motorları ve deri makineleri üreten şirketimizi, inşaat sektörünün 80’li yıllardaki büyüme atağı doğrultusunda marangoz ve mobilya makinelerine odaklayarak, bu sektörde de uzun yıllar boyunca seri imalat yöntemini benimsedik.
1990 yılından itibaren ise sac işleme makineleri sektöründeki ihracat potansiyelini gördükten sonra büyük bir dönüşüm gerçekleştirerek, yeni yatırımlarımızı hidrolik abkant pres, hidrolik giyotin makas, otomatik açı kontrollü caka ve şanzımanlı makas üretimine kaydırdık ve bu alanlarda seri imalata geçtik.
İlk ihracatımızı Almanya’ya gerçekleştirdikten sonra, gelen yoğun talepler bizi yeni yatırımlara yönlendirdi ve personel sayısındaki artışla birlikte de şirketimizdeki kabuk değiştirme süreçleri, kurumsallaşma ile birlikte devam etti.
1996 yılından itibaren, CNC makine üretimini benimseyen şirketimiz, sektörde ilk olarak CNC Abkant preslerini seri olarak üretmeye başladı.
2000 yılında yeni yatırımlar ile üretim sayısını yıllık 1500 tezgâha çıkardık. 2005 yılında ise Türkiye’nin ilk lazer kesim tezgâhını üretme başarısı gösterdik.
2008 yılında, 96.000 metrekarelik üretim kapasitesine sahip, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni ve modern üretim tesisine geçtik.
2010 yılında, ileri teknoloji alanında yatırımlara yönelerek, bu dönemde Optoelektronik Ar-Ge Merkezimizin temellerini de attık.
2013 yılında, lazer yarı iletkenleri üretimi ve yüksek güçlü lazerlerin üretimi için yapılan yeni yatırımımız faaliyete geçti. Bu yatırım ile Türkiye; dünyada kendi lazer yarı iletkenini üretebilen sayılı ülkeler arasına girdi.
2015 yılında, Türkiye’nin ilk özel yarı iletken Ar-Ge Merkezi olan Optoelektronik Ar-Ge Merkezi’miz hayata geçti.
2016 yılında, Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli ve milli rezonatörünü kendi öz kaynaklarımızla üretme başarısı gösterdik.
2019 yılında, dünyada sayılı firmanın ürettiği ve enerji, yapı, ulaştırma denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal, sismoloji gibi pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan FBG sensörlerini (Fiber Bragg Grating) milli olarak geliştirerek, sanayicilerimizin kullanımına sunduk.
Bilim, teknoloji, Ar-Ge ve makine imalat sanayinde, birçok yenilikçi projeyi de üreterek büyüme misyonuna, ilk günkü azim ve heyecanla devam ediyoruz.
Başarı adımlarında önemli stratejiler neydi?
İş hayatımda şu ana kadar rekabet edemeyeceğimi anladığım işi bırakıp, hemen başka bir alana yöneldim. Hep kalıcı olacağım ve her firmayla çok rahat rekabet edebileceğim bir alana yoğunlaşarak ilerledim. Sadece bir alana yoğunlaşmak benim tarzım değil. ERMAKSAN olarak başarımızın sırrı, vizyonumuzu hep yüksek tutmamızda saklı.
Yani bugünkü başarılarla yetinmeyi asla düşünmedik. Hep ülkemiz için insanlık için değer üretmeye odaklandık. Ne mutlu ki bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
Hangi ürünler üretiliyor?
Yarım asrı aşan yolculuğumuzda, ‘yenilikçi teknolojiler’ sloganıyla, sac işleme sektörüne uluslararası düzeyde büyük katma değer sağlıyoruz.
Şirketimizin faaliyet alanları arasında; sac işleme makineleri imalatı, yüksek güçlü lazer ışın kaynağı imalatı, 3D metal eklemeli imalat makineleri, titanyum metal tozu imalatı, yarı iletken teknoloji ile lazer çip ve diyot imalatı, CNC kontrolör ve yazılım imalatı ile gömülü sistemler kontrol kartları imalatı yer alıyor.
ERMAKSAN olarak ayrıca, savunma sanayinden yenilenebilir enerjiye kadar pek çok sektöre yönelik özel üretimler de yapabiliyoruz.
Şirketimiz, 50 yılı aşan makine üretim tecrübesi ile müşteri isteklerine göre standart boyutlarda üretim kapasitesi yerine, özel üretim kapasitelerinde makineler üretebilme yetkinliğine de sahiptir.
Ar-Ge merkeziniz ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirket olarak, özellikle teknoloji ve Ar-Ge alanında dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
6 bin metrekarelik alanda kurulu ve 120 kişinin istihdam edildiği Optoelektronik Ar-Ge Merkezimiz bulunuyor.
Dünyanın en önemli lazer çip üreticileri arasında yer alıyoruz. Milli olarak geliştirdiğimiz bu lazer çipin katma değeri çok yüksek. Kilogram değeri 2 milyon doları bulan ve dünyada sayılı ülkenin üretebildiği; aydınlatma (LED), elektronik, savunma sanayi, uzay teknolojileri, sağlık, tıp gibi hayatın pek çok alanında kullanılan teknolojilerin temel kaynağı niteliğindeki milli lazer çipimiz, ülkemizin kalkınma hedefleri açısından da büyük önem taşıyor.
Ar-Ge Merkezi’mizin katkılarıyla Türkiye’nin yüzde yüz yerli ilk lazer çipi, ilk lazer diyot modülü, ilk lazer ışın kaynağı, ilk 3D eklemeli imalat makinesi ve FBG sensör (Fiber Bragg Grating) gibi pek çok yeni nesil teknolojiyi hayata geçirerek, ülkemizi dünya teknoloji liginde üst sıralara taşımak adına önemli çalışmalara imza attık.
Geliştirdiğimiz teknolojilerle ülkemize büyük katma değer sağlarken; akıllı fabrikalar, robotlar, sensörler ve üç boyutlu yazıcılar gibi insanlığın geleceğini belirleyecek yeni endüstri devrimindeki teknolojik gelişmelere de öncülük ediyoruz.
ERMAKSAN çatısı altında Türkiye’nin ilk, dünyanın da sayılı metal 3D katmanlı imalat teknolojisi üreten firma olan Ermaksan Additive tarafından geliştirilen 3D eklemeli imalat makinesi; savunma, havacılık, uydu, medikal, dental, kalıpçılık, otomotiv, kuyumculuk, kişiselleştirilmiş üretim vb. birçok sektörde uygulama imkânı sunuyor.
Dünyada üç boyutlu yazıcılarda kullanılan metal tozlarının üretimine yönelik önemli adımlarımız da bulunuyor. Bu kapsamda, EIGA gaz atomizasyon sistemimizde titanyum tozlarını üretiyoruz.
Titanyumun ardından ise nikel alaşım tozları, krom kobalt, paslanmaz çelik tozu gibi diğer metallerin tozlarını üretme planlarımız bulunuyor.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? 2022 ve 2023 ihracat hedefiniz nedir?
Bugün itibariyle Amerika Birleşik Devletleri’nden Yeni Zelanda’ya kadar, 110’dan fazla ülkeye yerli ve milli ürünleri ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz.
Hali hazırda ürettiğimiz ürünlerin yüzde 85’ini küresel piyasalara, yüzde 15’ini ise yurtiçi piyasasına sunuyoruz.
2021 yılını da pandemi koşullarına rağmen hedeflediğimiz şekilde kapattık. 2022 yılı da şu ana kadar planlamalarımız doğrultusunda ilerliyor. Umuyorum ki pandeminin etkilerinin yavaş yavaş azalması ile bundan sonraki süreç, şirketimiz için çok daha iyi geçecektir.
Bu süreçte, özellikle dijital altyapımızı güçlendirecek çalışmalara imza atarak, müşterilerimiz ve hedef pazarlarda yaptığımız görüşmelerde dijitalin avantajlarından en üst seviyede faydalanmaktayız. Bu çalışmalarımızın ihracata önemli oranda pozitif katkısı oluyor.
Hedef pazar olarak; Almanya ve Kuzey Amerika başta olmak üzere, AB ve Güney Amerika pazarlarını belirledik. Bu pazarlara yönelik çalışmalarımız devam ediyor.
Gelecekte neler planlıyorsunuz? Öngörüleriniz ve yeni hedefleriniz nelerdir?
ERMAKSAN olarak, dünya genelindeki büyüme hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Pandemi koşullarına ve dünya ticaretindeki zorluklara rağmen planlamalarımızda sapma yaşanmadı.
Ürün geliştirme yetkinliğimiz, proses kabiliyetimiz, kullanıcı ve çevre dostu üretim anlayışımız, ihracat odaklı yaklaşımımızla, ülkemizin yüksek teknoloji alanında dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz.
2021’de özellikle dijital altyapımızı güçlendirecek çalışmalara imza attık. Uzun yıllara dayanan know-how birikimimizi, hızlı aksiyon alabilme ve teknoloji geliştirme yetkinliğimizle birleştirerek, dünya pazarlarında ERMAKSAN’ı daha iyi noktalara taşımak ve ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.
Teknoloji geliştirme süreklilik isteyen bir süreç olduğu için bizler üretmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla teknoloji geliştirme odaklı çalışmalarımız hız kesmeden sürecek.
Gençlere, girişimcilere ve sanayicilerimize öğütleriniz, mesajlarınız nedir?
ERMAKSAN olarak çevresel ve sosyal konulardaki farkındalık ve benimsediğimiz sürdürülebilir ekonomik büyüme modelleri ışığında eğitim, sağlık, spor, kültür, sanat ve çevre konularında önemli çalışmalara imza atıyoruz.
Özellikle eğitime sürekli destek vermekteyiz. 2017 yılında, Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne bağlı Erol Özkayan Metal İşleme Bölümünü okula kazandırdık. Okulda eğitici bir metal işleme atölyesi kurduk. Dolayısıyla geleceğimizi aydınlatacak gençlerimizi çok önemsiyoruz.
Gençlerimize iş imkanı sağlamak için katma değeri yüksek makine üretimini ve makine sektörünü mutlaka desteklemek gerektiğine inanıyorum.
Gençlere, girişimcilere verebileceğim en önemli öğütler; hedef ve ideallerinin peşinde koşmaları olacaktır. Cesaretli ve kendinizden emin olun; ne istediğinizi bilerek adım atın ve geçmişe takılı kalmadan hep önünüze bakın. En önemlisi de çalışırken mutlu olacağınız işi yapın. Aynı zamanda çok insan tanımaya çalışın. Network, iş hayatında ilerlemek için en önemli unsurlardan biri.
Başarınızın sırrı nedir?
Zorluklar karşısında asla pes etmemek ve yenilikçi fikirler ile daima yeni bir şeyler üretme tutkumdan asla vazgeçmemek diyebilirim.
Hayal etmeden başarıya ulaşmak mümkün değil. Bu noktalara ulaşmak için üretme ve insanlığa kalıcı değerler bırakma arzusunu daima canlı tutma gayretinde oldum.
İş hayatım hep arayış ve mücadele içinde geçti. Ancak önüme çıkan engelleri, öngörü yeteneğim ve girişimciliğim sayesinde bir bir aşmayı başardım.
Çok zorluklar atlattım, ancak ülkeme hizmet sevdasından ben ve çocuklarım asla vazgeçmedik. Bundan sonra da ben ve çocuklarım ülkem ve insanlık adına makine üretmeye bütün gayretimizle devam edeceğiz.