ERP KOMİTESİ VE KURUMSAL DÖNÜŞÜM PLATFORMU,
KURUMSAL DÖNÜŞÜM VE OPERASYONEL MÜKEMMELLİK İÇİN YAN SANAYİ FİRMALARINA
DESTEK OLUYOR
M.Göker Sarp
ERP Komitesi ve Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü
“ - Dünyadaki değişime karşın kendi içinde yenilenme fırsatı bulamayan firmaların kurumsal dönüşümlerini tamamlayabilmeleri için ERP projeleri bulunmaz bir fırsattır. ERP sistemlerinin sunduğu stratejik önemi gözden kaçırmamak gerekir. “
Kurumlar hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersinler, günümüzde rekabet gücüne sahip olmanın temelinde rakip firmalardan daha etkin ve verimli çalışabilmek yatmaktadır. ERP sistemlerinin de çıkış noktası olan bu kavram, KOBİ’ler için daha da önemlidir. Kurumların ERP kullanma nedenleri farklılık gösterir. Ancak kurumlardaki ortak olan nokta “ herkesin bireysel başarı sağlamak adına çalışmıyor olmasıdır.” ERP projeleri ile de operasyonel verimliliği artırıcı ortak bir çalışma ve denetleme düzeni oluşturulur; kişilerin hedeflediği bireysel başarılardan bütünsel olarak faydalanabilir. Firmalar her ne kadar yerine getirdikleri fonksiyonları ile organize olmuşsalar da kurumların temel çalışma modeli kendi süreçleridir. ERP sistemleri de departmanlara ilişkin modüler yapılarının altında süreç tabanlı işleyişe sahiptirler. Tüm süreçlerin bütünsel bakış açısıyla kurulması ile ERP sistemlerinde başarı yakalanabilir.
ERP sistemleri firmalara, operasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projelerdendir. Dünyadaki değişime karşın kendi içinde yenilenme fırsatı bulamayan firmalar için ERP projeleri bulunmaz bir fırsattır. Bu yüzden ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak değerlendirip, sunduğu stratejik önemi gözden kaçırmamak gerekir.
ERP’ye geçiş yapan kurumsal dönüşüm yolculuğuna çıkan kurum sayısı artmaya devam edecek.
Bilişim sektörünün gelişimine kurumsal çözümler açısından baktığımızda: 80’li yılların başında Türkiyede yazılımevleri kurulmaya başlamış ve çoğu ticari çözüm paketlerini oluşturarak yollarına devam ettiler, 90’lı yıllarla birlikte yabancı MRP ve ERP çözümlerinin girişi ile de Türkiye entegre kurumsal çözümlerle tanışmıştır.
Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2.000’li yılların başına kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluğu yolculuğumuzun başlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaklı sermayenin azlığı, firmaların Kurumsal İş Çözümlerine kanalize ettikleri finansal kaynaklarının sınırlı olması, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını yavaşlatmış ve geciktirmiştir.
Bu koşullara rağmen, Yurtiçi ve Yurtdışı kaynaklı olarak ERP çözümlerinin firmalara sağladığı katkılar ve alınan sonuçların duyulması ile 1994-1995 döneminde Holdingler ve çokuluslu firmalarla başlayan süreç, son dört beş yıl içinde iyice hızlanmış: Türkiye’de ERP kullanımının gelişimi ve yaygınlaşması özellikle 2010 yılından itibaren çok ciddi bir ivme kazanmıştır.
ERP Komitesi, Türkiye’deki ERP kullanıcıları, akademisyenler, yönetim danışmanları ve stratejistlerin yanı sıra ticaret, sanayi ve hizmet sektöründeki kuruluşlar ile kurumsal çözüm üreticileri olarak faaliyet gösteren firmalardan oluşan marka bağımsız bir organizasyondur.
ERP Komitesi, ülkemizin operasyonel etkinlik ve verimlilik hedeflenen ERP ve kurumsal dönüşüm projelerinde başarıya ulaşılabilmesi için akademisyen, yönetim danışmanı ve ERP kullanıcısı olan komite üyelerinin ileri seviyedeki uzmanlıklarını ve tecrübelerini, ERP uygulamalarının kullanımına geçecek veya kurumsal dönüşüm adayı kurumlarının istifadesine sunduğu bir platform oluşturmak amacıyla 13 Şubat 2012 tarihinde kuruldu.
8.000’in üzerinde bireysel ve kurumsal üyesi bulunan komite hakkında detaylı bilgi için resmi web sitesi: www.erpcommittee.org
ERP Komitesi bu amaçla birlikte, yürüteceği bilinçlendirme ve bilgilendirme (seminer, teknik analiz, workshop ve yayın vs) faaliyetleri ile ERP ve Kurumsal dönüşüme özendirmeyi ve bu uygulamaların kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor, akademik çalışmalar, ERP kullanımına yönelik sektörel çalışma grupları oluşturuyor.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
11.09.2015