Esnek, Uyumlu, Dayanıklı Plastik Geçmeli Konnektör Muhafazaları
Plastik geçmeli konnektör muhafazalarını geliştirerek Phoenix Contact standart alüminyum muhafazalara etkin bir alternatif yaratmıştır. Yeni sanayi tipi Heavycon Eco konnektörleri metal versiyondan daha verimli olmanın yanında plastik yapıları sayesinde ek avantajlar da sunmaktadır.
“Plastik ve çelik arasında seçim yapacaksanız çeliği seçin.” Yıllar boyunca bu deyim klasik yargıyı yansıtmıştır. Bununla birlikte modern plastikler uzun zamandır metalin ciddi bir alternatifi durumundadır ve günümüzün bahçe mobilyaları, spor ekipmanları ve plastik kap markalarında göze çarpmaktadır. Çünkü plastik hafiftir, kolayca kalıplanır ve paslanmaz. Modern endüstriyel plastikler de son derece sağlam ve dayanıklıdır.
Açılı bayonet bağlantı
Dökme alümniyumdan imal edilen endüstriyel fiş konnektörler diğer bir örnektir: Yıllardır hiç kimse malzeme özelliklerinden şüphe etmemiştir. Ancak burada da yüksek performanslı plastikler ve bilgisayar destekli tasarımlarla yeni olanaklar ortaya çıkmıştır.
Örneğin tam uyumlu Heavycon Evo serisi muhafazalar açılı bayonet bağlantılı birçok kablo rakoru içerir (şekil 1). 45° dönüşle kablo rakorları kovan muhafazanın üzerine ister yatay ister dikey olarak elle kolayca monte edilebilir. Bu yolla fişteki kablo çıkış kılavuzları sahada ayarlanarak spesifik montaj gereksinimlerine uyarlanabilir. HC-B 6 - HC-B 24 ölçüsündeki tüm muhafazalar aynı bayonet bağlantıyı kullandığı için M20 - M40 vidalar kovan ve kuplaj muhafazasıyla istenildiği gibi kombine edilebilir. Bu esneklik sağlar ve gerekli ürün tipini azaltır.
Bayonet kilitlemeli muhafazadaki geniş açıklık kullanıcıya diğer bir avantaj sunar. Kalın ve tek telli kabloların bağlantısı daha kolaydır çünkü kablo rakoru montaj sürecinin en sonunda yatay veya dikey olarak kolaylıkla monte edilir. Sonuç olarak montaj sırasında tüm kabloyu bükmek yerine sadece geçmeli konnektör muhafazasındaki iletkenler bükülür.
Tam uyum
Plastik muhafazaların içi standart sabit ve modül kontak ara parçalarının emniyetle sıkılabilmesini sağlayan patentli metal dolgulu yapıdadır (şekil 2). Bu yolla endüstri standartlarının da belirttiği kılavuz PE kontak gereksinimleri karşılanmış olur ve plastik muhafazalar dökme alüminyumdan imal edilen karşı parçalarla serbestçe kombine edilebilir. Panel montaj ve taban muhafazalar da standart panel ölçülerine ve deliklere uyar. Ayrıca IP65/66 koruma sınıfının gereği olarak toz ve sıvı girişini de önlerler.
Alüminyum muhafazaların stabilitesi
Kapsamlı laboratuar testlerinde endüstriyel geçmeli konnektörler standartlarda belirtilen gereksinimleri aşar (şekil 3). Sahada endüstriyel geçmeli konnektörler son derece sert işletme ve çevre koşullarına maruz kalır. Bunlar da zarar görebilir, örneğin konnektör ve kablo yüksekten düşerse, yer değiştirme veya nakliyede sert darbelere maruz kalırlarsa veya bağlantı yapılırken kablo zarar görürse. Bazen geçmeli konnektörler erişimi zor yerlere erişmek için basamak olarak kullanılabilir.
Büyük sıcaklık dalgalanmaları, aşındırıcı maddeler, toz ve su, titreşim ve UV ışınları negatif etki eden diğer faktörlerdir. Tüm bu çevresel etkiler kapsamlı test laboratuarlarında simüle edilir. Bu testler göstermiştir ki darbe dayanımlarıyla modern plastikler dökme alüminyum muadillerine her yönden denktir.
Bununla birlikte plastik muhafazalar da bazı durumlarda sınırlarına erişebilir, örneğin kablo ve muhafazaya elektromanyetik ekranlama sağlamak durumunda oldukları EMC uygulamaları veya sıcaklığın -40 °C altına veya 100 °C üzerine çıktığı uygulamalarda. Bu senaryolarda metal geçmeli konnektör muhafazaları halen mükemmel bir çözümdür. Uygulamaların büyük bir çoğunluğunda plastik geçmeli konnektör kullanımını engelleyen hiçbir durum yoktur. Bu dış ortamdaki uygulamaları da kapsar, örneğin UV ışınlarını daha iyi emen siyah plastik yıllardır kanıtlanmış bir çözümdür. Yan aynalar, tamponlar, veya jant kapakları otomotiv endüstrisinden güzel örneklerdir. Son derece zor şartlar altında yıllardır kullanılan kırmızı ve mavi CEE konnektörleri de plastikten imal edilir.
Yüzde 70 daha az çeşit
Eğimli bayonet kablo girişi sayesinde ürün çeşitliliği ihtiyacı ortadan kalkar. ‹ki düz ve iki yatay kablo çıkışlı ve M20, M25, M32 ve M40 dört vida ölçülü kovan muhafazayla bir muhafaza sekiz çeşidin yerini alır (şekil 4). Bir Heavycon Evo kuplaj muhafazası dört alüminyum muhafazanın yerini alır. Taban muhafazayla yüzde elli daha az tip gerekir çünkü iki kablo girişli model ihtiyacı ortadan kalkar. ‹kinci kablo girişi montaj sırasında kapak ortaya çıkarılarak oluşturulur. Ayrıca tüm braket ve koruma kapakları birkaç basit adımda monte edilerek montajı daha da basit hale getirir. Tüm muhafaza serisi kullanıldığında yüzde 70 daha az tip gerekir. Daha az felsefesi burada Bdaha çok geçerlidir. Bu daha az mühendislik çalışmasıyla başlar, sonrasında daha az bakım, üretim prosesinde daha az sistem kullanılır, aynı parçadan büyük miktarda sipariş verildiği için satınalma bölümü için daha az sipariş gerekir, üreticinin deposunda daha az sermaye bağlanır, bayi ve son kullanıcı için de bu geçerlidir. Bir sistemde ne kadar az bileşen varsa global olarak üretim maliyeti o kadar az olur.
Geçmeli konnektörlerin evriminde yeni kilometre taşı
Plastik geçmeli konnektörler birçok durumda metal konnektörlerin etkin bir alternatifidir. Bununla birlikte doğru plastiğin seçimi ve bileşenlerin spesifik uygulama gereksinimlerine uygun boyutlandırılması esastır. Ayrıca tüm sistem bileşenlerinin tam uyumu mevcut çözümlerin kullanımını daha basit hale getirir. Tüm güvenlik gereksinimlerinin karşılanması gereğini de belirtmeye gerek yoktur. Phoenix Contact Heavycon Evo plastik fiş konnektörler alüminyum muhafazalardan sadece daha ekonomik olmakla kalmaz ayarlanabilir kablo çıkış kılavuzları sayesinde aynı zamanda lojstik avantajlar da sunarlar ve montajda esneklik sağlarlar.
‘Ekolojik backpack’ küçülüyor
Dökme alüminyum yerine plastik kullanımı çevresel açıdan iyi bir fikirdir. Örneğin plastik üretiminde dökme alüminyuma göre yüzde elli daha az enerji harcanır ve çevresel etkileri daha azdır.
EEkolojik backpack bir ürün veya hizmetin üretimi, kullanımı ve imhasında kullanılan kaynakları gösteren konsept bir araçtır . Kullanım süresini değerlendiren yapısıyla belli ürünlerin ekolojik etiklerinin karşılaştırılmasını sağlar.
Bu model kimyager ve çevre araştırmacısı Friedrich Schmidt-Bleek tarafından geliştirilmiştir, ilk kez 1994 yılında Hizmet ünitesi başına malzeme girişi (MIPS) konseptinin bir parçası olarak yayınlanmıştır. Plastikler için faktör 5 tipik bir değer olur: Bunun anlamı bir kilogram plastik için beş kilogram kaynak gerekir. Diğer malzemeler için faktörler kağıt için 15, alüminyum için 85 bakır için 500 ve altın için 550,000’dir
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
09.06.2015