Euromap İcra Komitesi Toplantısı Pagder Ev Sahipliğinde İstanbul'da Yapıldı
EUROMAP (Avrupa Birliği Plastik ve Kauçuk Makine Üreticileri Birliği) 49. İcra Komitesi Toplantısı, 28 – 29 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.
PAGDER (Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, AB Plastik ve Kauçuk İşleme Makineleri sektöründeki gelişmeler, sektörün sorunları ve EUROMAP faaliyetleri tartışıldı.
PAGDER’in üye olduğu EUROMAP’in İcra Komitesi toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. 28 Kasım’da PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci’nin verdiği ve PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, PAGDER Yönetim Kurulu üyeleri ile PAGDER Makine Sektör Sorunları Komite Üyeleri katıldığı “Hoşgeldiniz Yemeği”nde ağırlanan EUROMAP İcra Komitesi Üyeleri, toplantının PAGDER ev sahipliğinde ve İstanbul’da gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti, teşekkürlerini aktardılar.
Dünya plastik işleme makineleri toplam ihracatı içinde Çin, Japonya ve ABD’nin payı artıyor!
EUROMAP İcra Komitesi üyeleri; Almanya’dan Thorstan Kuhmann ve Lili Rudnick (VDMA), İtalya’dan Mario Maggiani (Assocomaplast), Fransa’dan Daniel Bejannin (SYMACAP), İspanya’dan Carmina Castella Kastner (AMEC), İngiltere’den Philip Law (BPF), İsviçre’den Pascal Streiff (Swissmem), Türkiye’den Barbaros Demirci ve Jale Filiz (PAGDER) ile Makine Sektör Sorunları Komite Üyesi Burç Angan iştirak ettiği toplantının açılış konuşmasını, VDMA ve EUROMAP Genel Sekreteri Thorstan Kuhmann yaptı.
AB Plastik ve Kauçuk İşleme Makineleri sektöründeki gelişmeler, sektörün sorunları ve EUROMAP faaliyetleri tartışıldığı toplantıda, dünya plastik işleme makineleri toplam üretiminin 2012 yılında 29,3 milyar Euro olarak gerçekleştiği 2011 yılına kıyasla %3,5 arttığı, EUROMAP üyesi ülkelerin 12,1 milyar Euro değerindeki üretimi ile dünya toplam üretiminden %41,2 pay aldığı ve EUROMAP payının %0,2 azaldığı vurgulandı. 2012 yılında dünya plastik işleme makineleri toplam ihracatının 19,2 milyar dolara çıkarak 2011 yılına kıyasla %7,2 arttığı, ancak EUROMAP üyesi ülkelerin toplam dünya ihracatından aldıkları payın %50,9’dan %48,5’a gerilediği, dünya toplam ihracatı içinde Çin, Japonya ve ABD’nin payının arttığı belirtildi.
Avrupa’da 2014 yılında yüzde 4 artış tahmini; Türkiye’nin AB ülkelerinde en hızlı gelişen ülke konumunda!
Avrupa ülkelerinde ekonomide genel bir düzenleme başladığı için 2013 yılında toplam üretim düzeyinin 12 milyar Euro gibi bir düzeyde kalacağı, ancak 2014 yılında % 4 artacağının tahmininin yapıldığı toplantıda, AB ülke temsilcileri tarafından ülkeleri ile ilgili ekonomik, plastik sektörü ve plastik işleme makineleri sektörleri ile ilgili bilgiler verildi.
PAGDER Genel Sekreteri Barbaros Demirci, Türkiye ekonomisinde 2013 yılında %3,5 büyüme beklendiğini aktardığı konuşmasında, 2014 yılında büyümenin %4 dolayında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Demirci, plastik sektörünün 2013 yılında %19 büyüyerek ekonomik büyümeyi 5- 6’ya katlayacağını; plastik işleme makinelerinde de %10’luk büyüme olacağını, tüm göstergelerin Türkiye’nin AB ülkelerinde en hızlı gelişen ülke konumunda bulunduğunu belirtti.
Toplantıda verilen bilgiye göre; ekonomik durum Avrupa ve dünya ülkeleri için farklılık göstermekle beraber, 2013 yılına ait yıllık sonuçların birçok Avrupa merkezli plastik ve kauçuk makine imalatçıları için oldukça tatmin edici olduğu görülüyor. Çin, Amerika ve Orta Avrupa pazarlarında büyüme beklenirken küresel rekabet, Asya’da var olan güçlü rekabetle birlikte şiddetlenmeye devam ediyor.
Makinelerin enerji tüketimi kıyaslanabilecek duruma geldi!
AB plastik sektöründe halen tartışılan en önemli konulardan biri olan, plastik mamul üretiminde enerji verimliliği ve tüketilen enerjinin ölçümü de toplantıda ele alındı. Plastik sektöründe enerji tüketiminin çok yüksek olması ve enerji fiyatının yükselmesi nedeniyle üretici firmalar için anlaşılır ve kıyaslanabilir enerji tüketiminin giderek önem kazandığı, bu nedenle enerji ölçüm standardına yönelik olan olumlu yaklaşım ve bu standardın kabul görmesinin görüşüldüğü toplantıda, yapılan çalışmaların plastik mamul üretiminde kullanılan plastik işleme makinelerinde enerji verimliliğinin ölçülebilir hale geldiği vurgulandı.
Makine alıcısının, alacağı makinelerin enerji tüketimini kıyaslayabilecek duruma geldiğini gösterdiğini görüşen EUROMAP İcra Komitesi Üyeleri, EUROMAP’in enerji ölçümü standardının ülkeler bazında destek görmesi için çalışmaya devam edeceklerini aktardılar. Toplantıda, 2013 yılı Ocak ayında yayınlanan “EUROMAP 60 Enjeksiyon Kalıplama Makinesi Enerji Verimliliği” önerisinin, makine odaklı ve ürün odaklı enerji tüketimi arasındaki farkı belirtmek için 60.1 ve 60.2 olmak üzere iki bölümle nihai olarak hazırlanıp yayınlanacağı; ayrıca bu konu ile ilgili olarak hazırlanan basın bildirisinin uluslararası sektör dergilerinde yayınlandığı ve Avrupa medyasında geniş yer bulduğu paylaşıldı. Enjeksiyon kalıplama makinelerinde kazanılan bu olumlu deneyimden sonra, yüksek kaliteli enerji ölçümü için uygulanan bu yaklaşımın ekstrüzyon, şişirme ve ısıl şekillendirme gibi diğer makine tipleri için de yapılmasına karar verildi. 20 Haziran 2013 tarihinde Frankfurt’ta Avrupa düzeyinde yapılan bir toplantıda da, Alman uzmanlardan oluşan grup tarafından geliştirilen ekstruder makinelerinde enerji tüketimi için ölçme yönteminin ilk taslaklarının ele alındığı aktarıldı.
EUROMAP’e Avrupa’daki fuarlara katılacak Türkiye sektör mensuplarına vize alım kolaylığı için etkin taraf olmaları talebi!
Toplantıda, Almanya Düsseldorf’da düzenlenen K Fuarı’nın sonuçları ve bu yıl yapılacak önemli fuarlarda EUROMAP destekleri ve etkinlikleri de görüşüldü. PAGDER Genel Sekreteri, Barbaros Demirci, K fuarına iştirak etmek ve sektörel geziye katılmak isteyen kişilerin Almanya vizesi alma konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, 12 sektör mensubunun vize alamadığını paylaşarak K ve diğer Avrupa fuarlarına iştirak edecek sektör mensuplarının vize alımlarında EUROMAP’in etkili bir taraf rolünü üslenmesini taleplerini sundu.
EUROMAP’in Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki fuarların da daha etkin değerlendirmesine ve desteklenmesine karar verilen toplantıda ayrıca, EUROMAP faaliyetlerinin en iyi biçimde duyurulması için iletişim ve tanıtım faaliyetlerine önem verilmesi ve bu amaçla belirli periyodlarda haber bültenlerinin hazırlanarak medyaya dağıtılması, lobi faaliyetlerinin arttırılması ve etkili taraflarla özel mülakatlar yapılması da kararlaştırıldı.
EUROMAP ve çalışmaları, alınan kararlarla ilgili önemli notlar:
• 29 Mayıs 2013 tarihinde Milano’da yapılan EUROMAP 46. toplantısında, konsepti ve taslakları sunulan “ Şişirme Makineleri – Enerji Tüketiminin Belirlenmesi” yeni önerisi; bir sınıflandırma oluşturmak için yürütülecek yaklaşımın diğer makineler için kullanılan ile aynı olacağı ve en iyi durum senaryosundaki sonuçların 2014’ün başlarında hazır olmasına çalışılmaya devam edileceği de toplantıda ele alınan konulardan biriydi.
• ASSOCOMAPLAST ve VDMA arasında ısıl şekillendirme makinelerinin enerji tüketimi için ölçme yöntemiyle ilgili ilk çalışma belgesi üzerindeki çalışmalar ve prosedürlerle ilgili gerçekleştirilen görüş alışverişi devam edecek.
• EUROMAP, plastik işleme makineleri CEN standartlarının geliştirilmesinde aktif olarak yer almaktadır. Avrupa Birliği Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda, 20 Mart 2013 tarihinde düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında; CECE, CECIMO, CEMA, FEM ve EUROMAP tarafından temsil edilen Avrupa makine endüstrisi kuruluşları, Avrupa Parlamentosu’nu yeni bir “Pazar Gözetimi Tüzüğü” için komisyonu önerisine tam destek vermeye çağırmıştır. Görüşmelerde kanun paketinin “Tek Pazar”da eşit şartlar oluşturulabilmesi için önemli bir fırsat sunduğuna ve AB’nin yeniden sanayileşme hedefini destekleyecek önemli bir girişim olduğuna yönelik genel kanı oluşmuştur. Avrupa Komisyonu, Pazar Gözetimi’nin paylaşılması gereken bir sorumluluk olduğunu ve bu sorumluluğun üye devletler, Avrupa Komisyonu ve plastik sektörü tarafından paylaşılması gerekmektedir.
• ISO/TC 270 “Plastik ve Kauçuk Makineleri” yapısal toplantısı, Milano’da 13 Aralık 2012 tarihinde düzenlenmiştir. İş planına göre TC’nin çalışmaları genel olarak makine güvenliği odaklıdır ancak enerji tüketiminin ölçümü gibi diğer konular da ele alınabilecektir.
• İlk proje olarak, enjeksiyon kalıplama makineleri için özel standartlar oluşturulmaktadır. Standart çalışması, ISO/TC 270/WG 1 “Enjeksiyon kalıplama makinelerin güvenliği” kapsamında yapılmaktadır. ISO/TC 270/WG 1’in ilk toplantısı, Frankfurt’ta, 14-15 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenecektir. Türkiye’den PAGDER Makine Sektörü Komite Üyesi Burç Angan, Türkiye plastik işleme makinelerini temsilen bu komitede yer alacaktır.
• EUROMAP’in bir sonraki toplantısının 10 – 11 Nisan 2014 tarihlerinde, İspanya’nın Barselona kentinde AMEC – İspanya Derneği ev sahipliğine yapılmasına karar verildi.
Haberin Kaynağı : Mediaetik
03.12.2013