FAO: 842 Milyon İnsan Kronik Açlıktan Muzdarip, Her Yıl Yaklaşık 1,3 Milyar Ton Gıda İsraf Ediliyor
Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen II. Uluslararası Gıda Tasarrufu Kongresi’nde konuşan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Sekreter Yardımcısı Ren Wang, dünyada gıda arz güvenliğinin sağlanması için tüm sektörlerde etkin bir koordinasyonun sağlanması gerektiğini, Hükümetlerin ve kamu kurumlarının tek başına sorunun üstesinden gelemeyeceğini, uygun yatırım ortamının oluşturulması ve sorunun çözümü için ekonomik
Dünyadaki gıda kayıplarının önüne geçmek ve açlıkla yoksulluğun düşürülmesi için Hükümetlerle özel sektörün işbirliği içerisinde ortak adımlar atmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Dünyada 842 milyon insan kronik açlıktan muzdarip iken, her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. FAO’nun hesaplamalarına göre, her yıl üretilip de hiç tüketilmeyen gıda hacmi 2 milyar insanı doyurabilecek miktardadır. Hatta, gıdadaki mevcut kayıp ve israfların yarıya indirilmesi durumunda, gıda teminin %60 oranında iyileşeceği ve 2050 yılında 9 milyarı bulması beklenen dünya nüfusunun beslenme sorununun ortadan kalkabileceği ifade edilmektedir. Diğer yandan Wang, gıda kayıp ve israflarının çevre üzerindeki olumsuz etkisini işaret ederek, ‘küresel gıda kayıp ve israfları dünyada bir ülke olsaydı, dünyada sera gazı emisyonlarında üçüncü, sulama suyunda ilk sırada yer alacağını’ ifade etti. Wang ayrıca; ‘Gıda kayıp ve israflarına tarımsal alan itibari ile bakıldığında, üretilip de kimsenin tüketmediği gıda miktarının temsil ettiği tarımsal alan miktarı bir ülke olsaydı, dünyadaki en büyük ikinci ülke olurdu.’ şeklinde açıklamada bulundu. Bilindiği üzere, gıda kayıpları daha çok hasat, taşıma ve depolama sürecinde, katı israfı ise perakende ve nihai tüketici aşamasında yaşanmaktadır.
Haberin Kaynağı : FAO web sitesinden özetlenerek Türkçe’ye tercüme edilmiştir.
14.05.2014