Flokser Kimya’dan Poliüretan Sektörüne Yeni Ürün
Flokser Kimya’dan Poliüretan Sektörüne Yeni Ürün: EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemleri
Flokser Kimya’dan Poliüretan Sektörüne Yeni Ürün: EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemleri
Türkiye’nin önde gelen poliüretan sistem evi Flokser Kimya, Ar-Ge ekibinin geliştirdiği yeni ürünü EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemleri ile ayakkabı ve terliklerde rahatlığı ve dayanıklılığı üst seviyeye çıkarıyor. Kısa süre önce lansmanı gerçekleştirilen ürün, ayakkabı üreticilerinin ve kullanıcıların ihtiyaçlarına çözüm sunuyor.
Türkiye’nin bakanlık onaylı ilk özel poliüretan Ar-Ge merkezine sahip Flokser Kimya, yeni ürünü EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemleri ile ayakkabı sektörüne teknolojik çözümler sunuyor. Hem terlik hem de sporluk taban gruplarında kullanılmak üzere Flokser Kimya Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemleri, kullanıcılar için ekonomik ve konforlu bir alternatif sağlıyor.
“EVA ve poliüretandan sağlanan iki uç özelliği poliüretanda buluşturduk”
Flokser Kimya Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemlerinin geliştirilmesine yönelik açıklama yapan Flokser Kimya Genel Müdürü Ekin Tükek, “Geçmişte piyasaya yön vermiş ürün gruplarımızdan biri olan yumuşak terlik sistemlerimiz oldukça beğenilmişti fakat bir süre sonra bu yönde farklı ihtiyaçlar ortaya çıktı. Biz de bunun bilinciyle sektördeki arayışa çözüm bularak EVA ve poliüretandan sağlanan iki uç özelliği poliüretanda buluşturduğumuz ürünümüzü piyasaya sunduk. Geliştirilen bu poliüretanın bir benzeri henüz sektörde bulunmuyor” dedi.
Poliüretan sistemlerine standartları yükselten dokunuş
EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemlerinin standart poliüretan sistemlerine göre çok daha çeşitli avantajlara sahip olduğunu kaydeden Tükek, bu durumun da kullanıcının yaşadığı konfor noktasında önemli avantajlar sunduğunu belirtti. Tükek, ürünlere dair verdiği ayrıntıda “Geliştirilen EVA muadili terlik sistemleri, standart terlik ürünlerinin sahip olduğu 45-55 shoreA’lık sertlik yerine, kullanıcısına aynı yoğunlukta konfor ve rahatlık sağlayan 20-25 shoreA sertliğine sahip yumuşak terliklerin üretimine imkan sağlıyor. Terliğin bu sertliğe sahip olması ve kalıp içi yürüme özelliklerinin standart terliklere göre daha iyi olması sebebiyle şilte ve saya gerektirmeyen kapalı terliklerin üretimine de imkan veriyor. Geliştirilen EVA muadili sporluk taban ürünümüz ise aynı sertlikte 280-350 kg/m3 yoğunlukta ürün basımına olanak sağlarken standart poliüretan sistemlerine göre yaklaşık yüzde 25 gramaj avantajı sunuyor. Ayakkabı tabanının uygulanan yük altında şekil değiştirmeden kalabilme özelliğini gösteren ASTM D395 standardına göre yapılan basma seti testinde geliştirdiğimiz H-510 ve H-466 ürünümüz sıkıştırma oranına göre yaklaşık yüzde 74 oranında geri dönerek eski haline geliyor. Bu değer EVA ve standart poliüretan değerlerinin de üzerinde. Bunun yanında, EVA muadili poliüretan sporluk taban ürünümüz, EVA tabanlara göre aşınma testinde yüzde 25 oranında daha az miktarda bağıl hacim kaybına uğrayarak daha iyi bir aşınma direnci sağlıyor” açıklamasını yaptı.
Ar-Ge çalışması ile daha uzun süre dayanan terlik ve taban sistemleri
EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemleri üretimi için gerekli şartların nasıl oluştuğuna dair de bilgi veren Tükek şunları söyledi: “EVA yani ‘etilen vinil asetat’ ile üretilen terlik ve sporluk taban ürünleri, hafif ve yumuşak yapısı ile kullanıcılara konfor sağlıyordu. Ancak EVA’nın poliüretana göre düşük performanslı mekanik özellikleri uzun ömürlü olmamasına neden oluyor ve bu da EVA’nın kendi başına kullanılmasını engelliyordu. Bu durum üretici ve kullanıcıları mekanik özellikleri iyi ancak konfor özellikleri iyi olmayan, EVA’ya kıyasla yüksek yoğunluklu ve daha sert yapılı poliüretanlara yönelmesini sağladı. Biz de sektörde kullanılan bu iki farklı ham maddenin sağladığı temel özelliklerin iki uç noktayı temsil ettiği EVA muadili poliüretan terlik ve taban sistemlerini ürettik.”