FMC Hidrolik, Demiryolu Sektörü İçin Tekerlek Seti Üretimine Başlayacak
Demiryolu sektörünün FMC’nin önümüzdeki dönemde büyümek için belirlemiş olduğu ana sektörlerden biri olduğunu belirten FMC Hidrolik Genel Müdürü Bahadır Demirci, tekerlek seti üretimi için alt yapı çalışmalarına başladıklarını belirtti. Bahadır Demirci firmaları hakkında bilgiler verdi.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Bahadır Demirci: FMC Hidrolik, ilk olarak AYD Otomotiv bünyesinde farklı sektörler için dövülmüş ve işlenmiş malzemelerin üretim ve satışını yaparak faaliyetlerine başlamıştır. Bu süreç zarfında, müşteri talepleri ve pazar durumu da dikkate alınarak hidrolik silindir üretimi de ürün gamına eklenmiştir. Bugün, hidrolik ve dövme bölümleri olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
FMC Hidrolik; demir çelik endüstrisi, iş makinaları, presler ve özel amaçlı olmak üzere, 1 metre çap ve 8 metre boya kadar hidrolik silindir üretimini, üretimin bütün aşamaları kendi bünyesinde olmak üzere gerçekleştirmektedir. Hidrolik silindirler müşteri tasarımı veya FMC serilerine göre üretilebilmektedir.
FMC Dövme; sıcak çelik dövme faaliyetlerini aylık 800 ton dövme kapasitesi ve konusunda deneyimli çalışan kadrosuyla demiryolları ve vagon parçaları, savunma sanayi, iş makinaları, tarım makinaları gibi değişik endüstri kolları ve uygulamaları için toplam kalite anlayışı çerçevesinde, teknolojiyi sürekli takip ederek ve müşteri odaklı yaklaşımıyla sürdürmektedir.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörü için yaptığınız ürünler hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Bahadır Demirci: Demiryolu sektörü, FMC’nin önümüzdeki dönemde büyümek için belirlemiş olduğu ana sektörlerden biridir. FMC bünyesinde demiryolu sektörüne yönelik olarak, boji parçalarının üretimi gerçekleştirilmektedir. Özellikle dövme olan boji parçaları FMC bünyesinde üretilerek pazara sunulmaktadır. Bu parçalardan bazıları dayama parçası, cer kancası, alt ve üst oturma parçaları, menot ara lokması, fren manivela, koşum takımları, alt ve üst göbekler, vb. sayılabilir. Dövme fabrikamızda Kalıphane bölümünün de olması avantajıyla, boji‘ye ait dövme olan bütün parçaların kalıpları yapılarak dövme operasyonları gerçekleştirilmekte, yine aynı şekilde talaşlı imalat operasyonları FMC bünyesinde gerçekleştirilerek, bitmiş ürün olarak müşterilerimize sunulmaktadır.
Yine boji üretimi ile bağlantılı olarak, firmamız bünyesinde tekerlek seti üretimine yönelik olarak altyapı çalışmaları devam etmektedir. 2015 yılının ikinci yarısı itibariyle bu çalışmalar tamamlanacak olup, FMC üretimi vagon tekerlek setleri piyasaya sunulacaktır. Bu konu ile ilgili olarak çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Bugün ülkemizdeki toplam vagon sayısı 50.000, özel sektöre ait vagon sayısı 10.000 olup önümüzdeki birkaç yıl içinde bu sayının 100.000’i aşması beklenilmektedir. Bir tekerleğin ömrünün yük vagonlarında 4 yıl, metrolarda 6 yıl, çeken araçlarda ise 2-3 yıl olduğu göz önüne alındığında ülkemizde bu konuda önemli bir ihtiyaç olduğu aşikardır.
Tekerlek setinin montajına yönelik, hidrolik pres imalatı da firmamız bünyesinde Tübitak destekli olarak gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca, demiryolu sektörü ile ilgili olarak, ihracat hedeflerimizle bağlantılı, belgelendirme çalışmalarımız başlamış olup, yine 2015 yılı Haziran ayı itibariyle de IRIS belgelendirme sürecimiz tamamlanmış olacaktır.
RailwayTurkey: 2014 yılı firmanız için nasıl geçti?
Bahadır Demirci: 2014 yılı ihracat ve iç pazarda büyümeyi gerçekleştirebildiğimiz bir yıl oldu. Toplam satışlarda %25 oranında bir büyüme rakamı yakalandı. Hedef pazarlar ve ürünlere yönelik olarak alt yapı çalışmalarımız da aynı şekilde 2014 yılı içerisinde devam etti. Bu konularla ilgili olarak teknoloji ve makine yatırımlarımız da devreye alındı.
RailwayTurkey: İhracat faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Bahadır Demirci: FMC’nin ana ihracat pazarı Avrupa ülkeleridir. Hidrolik silindirlerimizin tamamı Almanya, Avusturya, Fransa, İsveç, Belçika, Romanya gibi Avrupa ülkelerine satılmaktadır. Ayrıca, Kuzey Amerika’ya savunma sanayine yönelik olarak ihracatımız vardır.
Dövme grubu ürünlerimiz de yine aynı şekilde Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. 2015 yılı içerisindeki hedefimiz, ,ihracat pazarlarımızda büyümek ve özellikle dövme grubu ürünlerimizde ihracat pazar payımızı artırmaktır.
Demiryolu grubuna yönelik olarak da, belgelendirme işlemimizin tamamlanması ile birlikte, bu ürün gruplarında da ihracata pazarımızı büyütmeyi hedeflemekteyiz.
RailwayTurkey: Yeni yatırım planlarınız var mı? Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Bahadır Demirci: 2014 yılı ciddi manada yatırımlara yöneldiğimiz bir yıl oldu. Özellikle dövme fabrikamızda, bina ve yeni pres yatırımlarımız gerçekleşti. Bu yatırımlarımız hem kapasite artırımına yönelik ve hem de belirlemiş olduğumuz hedef sektör ve ürünlere yönelik olarak gerçekleşti. 2015 yılı içerisindeki hedefimiz, yeni yatırımlarımızın da devreye girmesiyle, mevcut kapasitemizi artırmak ve yeni ürünlerimizi pazara sunmak olacaktır.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörünün gelişimini değerlendirir misiniz?
Bahadır Demirci: Demiryolu sektörü, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde büyüyeceği ve yatırımların yapılacağı ana sektör olacaktır. TCDD, yapımı halen devam etmekte olan ve yapılması planlanan yeni tren yolu hatları için 2023 yılına kadar yaklaşık 25 milyar dolarlık demiryolu endüstrisi ürünü alımı yapmayı planlamaktadır.
Biz de bu pazar içerisinde yer alabilmek ve etkin olabilmek için yatırımlarımızı ve ürün çalışmalarımızı buna göre gerçekleştirmeyiz. Özellikle tekerlek seti üretimine yönelik çalışmamız bu pazarda etkinliğimiz artıracak ve büyümemizi sağlayacaktır.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
11.03.2015