Gap İnşaat'tan Türkmenistan'a 2. Gübre Fabrikası
Çalık Holding inşaat şirketi Gap İnşaat, Türkmenistan'a gübre fabrikası kurmak için harekete geçti.
Gap İnşaat açıklamasına göre, Japon mühendislik şirketi Mitsubishi Corporation konsorsiyumuyla Türkmenistan'da yapılacak 1,3 milyar dolarlık Garabogaz Gübre Fabrikası'nın temeli atıldı. Temel atma törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Mitsubishi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ken Kobayashi ve Mitsubishi Heavy Industries Kıdemli Başkan Yardımcısı Terumasa Onaka katıldı.
Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Heavy Industries şirketiyle birlikte projenin üretim ünitelerinin kurulumu, lisanslanması, tedarik sürecinin yönetilmesi, ekipman tedariki ve üretilecek ürünlerin dünya piyasalarına ihracatı noktasında yükümlülük üstlenecek. Gap İnşaat ise temel mühendislik hizmetleriyle projenin tüm inşaat yapımı, buna uygun malzeme temini, montaj ve devreye alınmasını gerçekleştirecek.
Finansmanının yüzde 15'i Türkmenistan Devleti ve yüzde 85'i Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlanacak olan Garabogaz Amonyak ve Üre Üretim Tesisi hizmete açıldığında, günde 3 bin 500 ton granüle üre ve 2 bin ton amonyak üretim kapasitesiyle Türkmenistan'ın en büyük gübre üretim fabrikası olacak.
Tesis, Garabogaz şehir merkezinin yaklaşık 3,5 kilometre doğusunda ve karayolu ile deniz arasındaki bölgede tahsis edilen 600 bin metrekarelik yüzölçümüne sahip bir alan üzerinde inşa edilecek. Garaboğaz Gübre Fabrikası'nda tesislerin ihtiyacı olan enerjiyi kendi üretmesi planlandı. Aynı şekilde tesisin tüm su ihtiyacı da fabrika içinde kurulacak su arıtma tesisinde üretilecek. Ayrıca, proje süresince sahada görev yapacak personelin barınması ve her türlü yaşamsal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için 3 bin 500 kişilik bir kampüs oluşturulacak.
Garaboğaz Gübre Fabrikası tamamlandığında 700'ün üzerinde kişiye iş imkanı oluşturularak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Tesisin işletme ve bakımında ise istihdam edilmek üzere Türkmen mühendislerle, teknik personele işletme ve bakım eğitimi verilecek. Tesislerin, 2018 yılının şubat ayında tamamlanarak aynı yılın mayıs sonunda tam kapasiteyle üretime geçirilmesi planlanıyor.
Bu tür endüstriyel tesis yatırımlarıyla, hidrokarbona dayalı enerji üretimini zenginleştirmeyi hedefliyoruz
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, hidrokarbon kaynakları bakımından bir enerji ülkesi olan Türkmenistan'ın enerji kaynaklarını en yüksek verimlilikle kullanabilmesi için ülkenin kimya sektörünü, yeni nesil teknolojilerle tanıştırmaya özen gösterdiklerini ifade etti.
Bu tür endüstriyel tesis yatırımlarıyla Türkmenistan'ın hidrokarbona dayalı enerji üretimini çeşitlendirip zenginleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Berdimuhamedov, böylece doğalgaz ve petrolü sadece hammadde olarak değil, bunu yüksek teknolojiyle kullanıp işleyerek, yarı mamul ve mamul hale de getirip ihraç edebileceklerini kaydetti.
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise 2005 yılında Tecen'de inşa ettikleri ve yılda 200 bin ton sıvı amonyakla 350 bin ton granül üre üreten Türkmenistan Amonyak ve Gübre Fabrikası'nın ardından, 9 yıl sonra daha büyük bir gübre fabrikasının temelini atmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu dile getirerek, Türkmenistan, nasıl ki doğalgaz ve petrol gibi stratejik kaynaklarını, inşa ettiği enerji santralleri ve rafineriler gibi büyük yatırımlarla işleyerek katma değer elde ediyorsa, temelini attığımız Garabogaz Gübre Fabrikası gibi yatırımlarla verimliliği artacak tarım sektörü de ekonomiye daha büyük katkı sağlayacaktır. Berdimuhamedov'un vizyonu doğrultusunda, ülkelerimizin refahı için, dostluk, kardeşlik ve dayanışma içinde yeni eserler üretmeye, halklarımızın refahı için çalışmaya devam edeceğiz değerlendirmelerini yaptı.
Haberin Kaynağı : Anadolu Ajansı
19.08.2014