Genel Galvanizciler Derneği - GALDER, Daldırma Galvanize Olan İlgiyi Artırmak İçin Çalışıyor
GALDER Genel Sekreteri S. Burcu Akman:Doğadan gelen her varlık doğaya dönmek ister. Doğal bir metal olan demir de korozyona uğrayarak, paslanarak bu eğilimi gösterir.
Korozyona uğrayan metaller kullanılamaz hale gelirler. Dolayısıyla o metal ürünün kullanıldığı yapı da tehlikeye girer. 2012 verilerine göre direk ve endirekt korozyon kaybı Türkiye’de 45,6 milyar USD, dünyada ise 4,4 trilyon dolardır. (Prof. Dr. Ali Fuat Çakır,2012). Korozyon, yüzeyleri uygun şekilde korunmayan demir-çelik ürünleri için kaçınılmazdır. Birkaç yöntemle korozyondan korunmak mümkündür. Bunların arasında en avantajlısı sıcak daldırma galvaniz (SDG) kaplamadır.
Daldırma galvaniz; imalatı tamamlanmış demir-çelik ürünlerinin 450 derecede ergimiş çinko banyosuna daldırılarak kaplanmasıdır. Bu şekilde malzemenin kapalı hacimler dahil tüm yüzeyi tamamen çinko ile kaplanır. Çinko ürünle metalürjik bağ oluşturur. Diğer bariyer koruma yöntemlerini aksine kaplamalı bölgede darbe sonucu çizik / aşınma olsa bile alttaki çelik bundan etkilenmez, çünkü ürünün yüzeyindeki çinko, katodik korumayla görevini sürdürmeye devam eder. Çinko kaplama tamamen eriyip yok olana kadar çelik korozyona uğramaz.
Yapı, otomotiv, enerji, denizcilik, tarım, hayvancılık, gıda sektörlerinde kullanılan demir-çelik ürünlerinde daldırma galvaniz tercih edilir.
Çelik konstrüksiyon yapılar, endüstriyel tesisler, köprüler, üst geçitler, otoyol konstrüksiyonları (yönlendirme direkleri, bariyerler vs.) enerji nakil hattı ve aydınlatma direkleri, metal elektrik enstrümanları, taşımacılık/ demiryolu / hava yolu ekipmanları, tarım ve hayvancılık sektörü, stadyum ve spor tesisleri, kent mobilyaları, park bahçe ekipmanları, korkuluklar sıcak daldırma galvanizle korozyondan korunan başlıca yapısal çelik ürünlerdir.
Daldırma galvaniz dünyada 150 yıldır bilinen ve kullanılan bir yöntem. Ülkemizde ise 60 yıllık bir geçmişe sahip. Avrupa ülkelerine ve Amerika’ya oranla Türkiye’de sektör henüz hak ettiği ilgiyi görmüyor. Sektörümüz tüm ilgililer tarafından bilinmiyor ya da yeterince tanınmıyor.
Avrupa’da her 2 yapıdan 1’inde galvanizli çelik kullanılırken ülkemizde yapıların %7’sini geçmiyor. Şuan SDG kullananların çoğu mevcut müşteri portföylerinden oluşuyor. Bir başka deyişle daldırma galvanizi daha önce kullanmış, avantajlarını görmüş ve kullanmaya devam eden firmalardır.
Çevresel Performansıyla Fark Yaratacak
İlerleyen yıllarda SDG’ye talebin, özellikle çevresel performansına bağlı olarak artacağını düşünüyorum. Sürdürülebilir gelişim her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Tüm sektörlerde ön planda tutuluyor. Bu süreçte, daldırma galvaniz kaplama doğa dostu bir çözüm olarak avantaj kazanacaktır. SDG’nin üzeri doğal bir maden olan çinkoyla kaplandığı için kullanım ömrü sonunda çinko doğada tamamen yok oluyor. Diğer bariyer koruma yöntemlerinin aksine kalıntı bırakmıyor.
Türkiye’de ve Dünyada Sıcak Daldırma Galvaniz
Ülkemizde yaklaşık 35 sıcak daldırma galvaniz firması faaliyet gösteriyor. Bu firmalarda 3.500 beyaz ve mavi yaka çalışan bulunuyor. Toplam yıllık üretim kapasitesi 1.000.000 tondur. Geçen yıllara kıyasla kapasite kullanımında %20 civarında bir artış gözlendi ancak henüz istediğimiz seviyeye ulaşmadı.
SDG sektörü ülke ekonomisinde 250.000.000 USD’lik bir paya sahip. Bunun yanı sıra kapladığı demir-çelik ürünlerine de artı bir değer kazandırıyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde toplamda 1.000.000.000 USD’lik paya sahip bir sektör diyebiliriz.
Avrupa’da, Amerika’da, Güney Afrika’da, Avustralya’da sektörümüz oldukça gelişmiş. Yaşam alanlarını, binaları ve çevreyi inşa eden profesyoneller uzun ömürlülüğü, ekonomik oluşu, çevresel performansı ve hızlı üretim süreçlerine bağlı olarak SDG’yi özellikle tercih ediyor. Örnek olarak Euro 2016’ya hazırlanan Marsilya Veledrom Stadyumu’nu ele alırsak; çelik çatı yapımında sıcak daldırma galvanizlemeyi kullanmalarının en önemli kriterinin ekonomik avantajı olduğunu söyleyebiliriz. Bu proje için 5000 tondan fazla malzeme SDG ile kaplanarak, boya gibi alternatif yöntemlere kıyasla yaklaşık 2 milyon Euro tasarruf sağlanmıştır. Bunun yanı sıra çevreci bir yöntem olması, boruların iç ve dış yüzeylerini koruması ve montajda kolaylık sağlaması da seçimlerinde etkili olmuş.
Bugün Avrupa’da kişi başına düşen galvanizli çelik miktarı 35 - 40 kg arasında seyrediyor, ülkemizde ise sadece 8 kg. Başka bir deyişle Avrupa’nın 5’te 1’i. Bunun nedeni SDG’nin bizden 90 yıl önce kullanılmaya başlaması değil, tamamen bilinçli tüketimdir. Az önce saydığım tercih kriterlerinin yanı sıra sıcak daldırma galvaniz özellikle bizim gibi deprem bölgesinde yaşayan bir ülke için çok önemlidir. Depreme karşı güçlendirmede çelik önemli bir malzeme ancak korozyon zafiyetini göz ardı edemeyiz. Galvanizle korunan çeliğin ömrü uzar, güçlenir, korozyonla bozunarak yapıyı tehlikeye sokmaz.
GALDER
2008 yılında kurulan Genel Galvanizciler Derneği - GALDER sektörün önde gelen firmalarını tek bir çatı altında toplamayı başardı. Amacımız; sıcak daldırma galvaniz kaplama kullanımını yaygınlaştırmak ve mesleki standartları geliştirmek. Bunun için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Yurtiçinde sektörümüzle ilgili sektör birlikleriyle/dernekleriyle işbirliği yapıyoruz. Uluslararası platformda üyesi olduğumuz IZA (Uluslararası Çinko Birliği) ve EGGA (Avrupa Genel Galvanizciler Birliği) ile ülkemizi sektörümüz adına temsil ediyoruz. Bu birliklerle aracılığıyla sıcak daldırma galvanizin dünyadaki durumunu, en güncel teknik ve ticari konuları yakından takip ediyoruz. Onlarla ortak eğitim/seminerlere imza atarak üyelerimizi ve sektör profesyonellerini bilgilendiriyoruz. Sözgelimi 11 Nisan’da ülkemizde ilk kez yapılacak ‘Sıcak Daldırma Galvaniz Konferansı’ bunlardan biri. Tüm gün sürecek konferansta galvanizciler, tedarikçiler, ilgili sektör profesyonelleri, mühendisler ve akademisyenler bir araya gelecek. IZA işbirliği ile gerçekleştireceğimiz konferansa IZA adına konuk konuşmacı olarak Martin Gagne katılacak. Gagne sektördeki son gelişmeleri ve yenilikleri Türkiye Sıcak Daldırma Galvaniz endüstrisi ile paylaşacak. Bu konferansa katılmak isteyenler derneğimize başvurarak detaylı bilgi alabilirler.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
25.03.2014