Gürmak Çelik’in Set Üretim Kapasitesi Aylık 250 Bin Adet
Gürmak Çelik İmalatı Ray Bağlantı Elemanları Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürsoy, demiryolu sektörü için Çankırı’ya 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, üretimleri hakkında bilgiler verdi.
RailwayTurkey: Ray bağlantı elemanları üretimine ne zaman başladınız?
Mehmet Gürsoy: Demiryolu sektörüne, 2003 yılında imalatçı olarak girdik. 2003 yılında TCDD trifon ihalesi açtı. TCDD eskiden trifonu hem kendi üretiyor, hem de dışarıdan alıyordu. Traves fabrikalarının ihtiyacı artınca trifon için ihale yaptılar. O zamanlar bu işi yapan yoktu. Bu işi Türkiye’de yapan ilk firmalardan biriyiz. Biz firma olarak sıcak dövmeciyiz, ana işimiz sıcak dövme ile cıvata üretimiydi. Bu ihale açıldığında sıcak dövmeci olduğumuz için ve bunu bildikleri için bize de davetiye yolladılar. Biz bunu üretmeye başladık. O zamanlar diş çekme makinamız yoktu. Daha önceden Ayvansaray diye bir cıvata firması demiryolları için 90’lı yıllarda 3-4 makine ile bu üretimi yapmışlar ama daha sonra bu firma fabrikayı kapamış. Biz o makinalardan bir tanesini iyi paraya satın aldık ve onunla trifon imalatına başladık. Türkiye’de trifon üretimine ilk biz başlamış olduk. Bu işi şu anki TCDD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karaman Bey serbest rekabete açtı ve bence işinde çok başarılı bir kişidir kendisi.
Ray Bağlantı Elemanı Üretimi İçin 10 Milyon Dolar İlave Yatırım Yaptık
TCDD, eskiden ürünü set şeklinde almıyordu ve kalem kalem alıyordu. Almanlar ise bunu set olarak satıyordu. Türkiye’de traves fabrikaları çoğalınca set şeklinde yapılmaya başlandı. 1,5 yıl önce bizde tam seti üretmeye başladık. Bunun üretimi zor bir üretim. Bu bakımdan Çankırı’ya da 10 milyon dolar yatırım yaptık. Hedefimiz yurtdışı ve yurt içinde işler almak. Çankırı’da 20 dönüm alan üzerinde 7 dönüm kapalı alanımız var. Şuan 50 çalışanımız var ama zamanla bu sayı artacak.
RailwayTurkey: İstanbul Tuzla fabrikasında ne üretiyorsunuz?
Mehmet Gürsoy: İstanbul Tuzla fabrikamızda ise o setin ‘yay’ını yapıyoruz. Setin en önemli parçasını burada yapmış oluyoruz. Bizim ürünümüz %100 yerli üründür ve bütün ürün geliştirme çalışmalarını kendimiz yapıyoruz. Tuzla’da da 60 kişi çalışıyor ama burada yaptığımız başka özel işlerimiz de var.
Aylık 250 bin setlik üretim kapasitemiz var. Kalite kontrolü yapılmış ve Münih üniversitesinden raporlu malzeme satıyoruz. Trifonda kapasitemiz ise 2 milyon adet/ ay. Bu konudaki rakibimiz olan Emin Teknik firmasını da satın aldık bu vesileyle de büyümemizi sürdürüyoruz.
Bu setin üretimini 1,5 seneden beri yaptığımız için önümüzdeki senelerde ihracat ağırlıklı çalışacağız. Özellikle Türki Cumhuriyetlere ihracat yapmak istiyoruz.
RailwayTurkey: Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Mehmet Gürsoy: Başbakanımız Türkiye’yi yurtdışında Eximbank’tan kredi kullandıran ülke konumuna getirdi. Bu büyük bir başarıdır. Eskiden bize yapılan bir durumdu ve şimdi Türkiye bunu yapıyor. Faydalanma açışından bu konu çok önemli. Bu saha bizim mili bir sahamız oldu. Bu demek oluyor ki, örneğin Karabük’ten yerli ray satacağız. Bizim ürettiğimiz seti yurtdışına satacağız. Bizim de hedeflerimiz arasında ihracat yapmak var. Yurt içinde ve yurt dışında işlerimizi artırmak istiyoruz. Bu bakımdan Çankırı’ya daldırma galvaniz tesisi kuracağız. Yatırım olarak Çankırı’ya yatırımlarımız devam edecek.
RailwayTurkey: İnnotrans fuarına katılıyorsunuz. Fuar hakkında neler söylemek istersiniz?
Mehmet Gürsoy: İnnotrans’a bu sene 3. kez katılıyoruz. Daha önce iki kez sadece tek ürün trifonla katılmıştık. Bu sene set üretimi yaptığımız için ve set satmak önemli olduğu için bu sene ise set üretimi ile katılmış olacağız. Bu bakımdan İnnotrans fuarından beklentimiz yüksek olacak.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
04.09.2014