Hamit Semati (CEO)’den Mesaj
Besmak Malzeme Test Makinaları kurulduğu ilk günden bu yana sürekli gelişmeyi kendine amaç edinmiş ve malzeme test sektöründe ileri teknoloji kullanarak, müşterilerine kaliteli hizmeti sunmayı prensip haline getirmiş ve bu sayede bir dünya markası olmayı başarmıştır. Dünya standartlarında ürettiğimiz malzeme test makinalarının üretimini, modern ve gelişmiş cihazlarla, Ar-Ge, üretim ve kalite kontrol mühendislerinin liderliğinde 6300m2 kapalı alana sahip Ankara’da bulunan fabrikamızda sürdürmekteyiz.
Üretimin % 70’ini Amerika, Almanya ve İngiltere’de bulunan ve kendi sektöründe lider konumda olan firmalara ihraç etmekteyiz. Aynı zamanda malzeme test makinaları sektöründe Ortadoğu pazarının da en büyük sağlayıcısı konumundayız. Bunların yanı sıra Türkiye’de Tübitak, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Türk Standartları Enstitüsü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, TAİ ve ODTÜ, İTÜ, YTÜ gibi birçok üniversite ile de ortak özel projeler yürüterek ülkemizde üretimi gerçekleşmeyen birçok makinayı yüksek mühendislik kullanarak ürettik ve bu sayede referans listemizi taçlandırdık.
Yine ülkemizde özel sektörde bulunan ve kaliteli makinalar ile kusursuz testler yaparak yüksek üretim verimini ve kalitesini hedefleyen kompozit malzeme üreticileri, plastik-lastik üreticileri, demir-çelik üreticileri, otomobil parça üreticileri, yay üreticileri, savunma sanayi parça üreticileri, kimyasal üreticileri, medikal malzeme üreticileri ve birçok üretici firma için özel test makinaları ürettik. Ürün yelpazemizde bulunan neredeyse her makine özel üretimdir örnek olarak dünyada 3 adet bulunan elastomer mesnet test makinasının bir 4.sünü ülkemizde ürettik.
Aynı zamanda Besmak Malzeme Test Makinaları hem Türkiye’de mühendisliğin çok kaliteli ve üst düzey yapılabileceğini ispat etmiştir hem de ülke sermayesinin yurt dışına çıkmasına engel olmuştur.
Özetleyecek olursak biz Besmak olarak hedefimizi her zaman en üst düzeyde tuttuk ve bu hedefi başarmaya çalıştık, şöyle bir yaptığımız işlere baktığımızda bunu başarmış görünüyoruz ancak bizim için şimdi sıra çıtayı daha da yükseltmekte.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Alp Caner ile yaptığımız röportaj;
Aktüatör
Köprü sallama testinden bahsedeyim öncelikle. Tübitak ile birlikte geliştirdiğimiz bir projemiz vardır ve bu Tübitak projesinin müşteri kurumu Kara Yolları Genel Müdürlüğüdür, ODTÜ de bu projenin yürütücü kuruluşudur. Bu proje kapsamında bazı deneyler vardır. Bunlardan biri de Besmak’ın ürettiği aktüatör test sistemi ile gerçek bir depremde köprülere yerleştirilen elastomer mesnetlerin ve bunun sonucu olarak köprülerin nasıl davranacağını bulabilmekti. Bunun için bir köprü sallama daha doğrusu deprem sarsma tablası yaratmayı başardık. Deney için gerekli olan bir takım deprem kayıtları vardı. Deprem kayıtlarını ODTÜ sağladı. Bunlar gerçekte olmuş deprem kayıtlarıydı. Ve salladığımız köprünün alt yapısı 20 ton kapasitesinde, mesnetlerin üstünde bulunan üst yapısı da 20 ton kapasitesindeydi yani toplam köprünün ağırlığı 40 ton civarındaydı. Bu deneyler sonucunda mesnetler elastik kaldı yani depremi geçirdiler. Ayrıca laboratuvar ortamında defalarca değişik depremleri geçirdiler, yani bir sıkıntı görmedik. Köprüde de önemli bir çatlak oluşmadı. Öteki yandan dünyada çok az yapılan bir test yaptık. Köprünün üzerine bir araba çıkardık ve bu arabanın bir kütle olarak hareket ettiğini gördük. Deprem etkilerini de %15-20 oranında azalttı. Onun bir takım videoları var onlar bizim de alakalı olduğumuz Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyetinin sayfasında vardır. O sayfadan izlenebilmektedir. Dolayısıyla Besmak’ın yaptığı Aktüator Sistemi bizim gerçekten çok işimize yaradı ve bu bahsettiğim deneyleri bu sistem sayesinde kusursuz gerçekleştirdik. Bu işin kontrol sistemi olarak Doli sistemini kullandık. Köprünün çeşitli yerlerinde eğilme ölçerlerimiz vardı ve bir takım LVDT dediğimiz deplasman ölçerlerimiz vardı. Bu köprü sallama tablalarındaki en önemli şey verdiğiniz datanın doğruluğudur. Biz bu dataları ölçebildik yani doğru bir şekilde verdiğimizi değişik kanallardan diğer cihazlardan bağımsız olarak onaylayabildik. Ve analitik olarak da şunu gördük, biz bu depremi kendi içimizde simüle edebilmekteyiz. Verdiğimiz test çalışmaları, analitik çalışmalarla bire bir örtüştü. Şu an bunun makalesini yazmaktayız. Dünyada uluslararası seviyede sayılı dergilerden birisine makalemizi göndereceğiz.
Elastomer Mesnet Cihazı
Elastomer Test Cihazı da yine TÜBİTAK projesi kapsamında aldığımız bir test makinasıdır. Esas müşteri kurumu Kara Yolları Genel Müdürlüğüdür. Projenin ilk aşamasında karayollarının böyle bir test makinasına ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bu test makinasının yapımı sırasında çeşitli iterasyonlar yapıldı. Çünkü kendi içerisinde tasarımı zor bir sistemdi. Mesnetler test ederken belli koşulları sağlaması gerekmektedir ve bu koşullar şöyledir,
• Belli bir yatay kuvvet altında düşey basıncın değişmemesi gerekmektedir.
• Belli bir hızda yapılması gerekmektedir.
• Sisteminde aynı zamanda bir test değil belki bin tane iki bin tane test art arda kırılmadan yapılacak şekilde tasarlanması gerekmektedir.
• Testin sürdürebilirliği önemlidir.
• Dinamik bir testtir.
Yani gördüğümüz kadarıyla makine bir ilk olmasına rağmen çok iyi çalışmaktadır. Makinanın performansı iyi yöndedir. Cihazlarınızdan gerçekten memnunuz. Her gören bu makine gerçekten iyi bir makine demektedir. Performansından da çok memnunuz.
Besmak burada bir kokteyl düzenledi. Makine havuzunu buraya getirdi ve tanıtım yaptı onun da faydalı olduğunu düşünmekteyim. Endüstriden, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ve diğer kurumlardan da gelenler oldu. Youtube da birçok deneyin videolarını yükledik. Uluslararası erişime açık olduğu için yurtdışından da olumlu tepkiler alıyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
16.12.2013