Hatko Electronics, Üretiminin %51’ini İhraç Ediyor
Hatko Electronics Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Tortum, Türkiye’deki terminal ve konnektör ihtiyacının büyük kısmını karşıladıklarını söyledi.
Hatko Electronics, Üretiminin %51’ini İhraç Ediyor
%100 Türk sermayeli yerli bir şirket ve aynı zamanda büyük otomotiv, beyaz eşya üreticileri tarafından bilinir bir firma olan Hatko Electronics Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Tortum, Türkiye’deki terminal ve konnektör ihtiyacının büyük kısmını karşıladıklarını ve ürünlerinin %56’sı otomotiv, %25’i beyaz eşya, %9’u yenilenebilir enerji (PV) ve %10’u diğer sektörler tarafından kullanıldığını belirtti.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Yavuz Tortum: Makine Mühendisiyim. Farklı sektörlerde ve farklı rollerde toplamda 17 yıllık iş tecrübesine sahibim. En uzun tecrübeyi Arçelik bünyesinde üretim, yeni projeler ve satınalma gibi rollerde edindim. 1.5 yıldır da Hatko Electronics’te Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyorum.
SUBCONTURKEY: Hatko Electronics kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Yavuz Tortum: Başta otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektörlerinde faaliyet göstermekteyiz. Standardın minimum şartları gereği süreçler ve bölümler uzmanlaşmış çalışanlar tarafından yönetilmektedir. Şirketin iş süreçlerini kurallar ve sistematikler yönetmektedir. Bu hali ile kurumsallaşma adına çok önemli safhaları başarmış durumdadır Hatko Electronics.
Hatko’yu kıymetli kılan en önemli özelliklerinden bir tanesi %100 Türk sermayeli yerli bir şirket ve aynı zamanda büyük otomotiv, beyaz eşya üreticileri tarafından bilinir bir marka olmasıdır. Yeni Ar-Ge projeleri ile bu büyümeyi devam ettiriyoruz. Avrupalı ve Amerikalı elektrikli araçların neredeyse tamamında en az 1 tane Hatko Electronics üretimi parça bulunuyor.
SUBCONTURKEY: Lokasyonlarınız, üretim kapasiteniz, ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Uzmanlaştığınız ürünlerde global pazardaki yeriniz ve hedefleriniz neresi?
Yavuz Tortum: Hatko Electronics endüstriyel mamul üretimini İstanbul ve Elazığ’da gerçekleştirmektedir. Özellikle İstanbul fabrikamızda ürettiğimiz ürünler ile Türkiye’deki terminal ve konnektör ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktayız. Proje yönetimi, hassas metal-plastik şekillendirme, kaplama, montaj, krimpleme ve mühendislik hizmeti ile tam entegre hizmet ve ürün sunuyoruz. Müşterilerimiz bizim ürün ve hizmetimizi tamamlamak için farklı bir tedarikçi veya partner aramak zorunda kalmıyor. Bu sayede ürünler farklı prosesler için farklı lokasyonlara gitmek zorunda kalmıyor. Tek bir çatı altında tüm işlemler tamamlanmış oluyor. Hem maliyet hem de karbon ayak izinin azaltılması için çok önemli bir kabiliyet. Sektörün lider ve öncü firmaları ürünlerinin farklı operasyonlar için ne kadar hareket ettiğini sorguluyor ve günün sonunda tam entegre hizmet için Hatko’yu tercih ediyorlar.
Ölçeği ve hizmet bütünlüğü itibariyle Hatko’nun yakın bölgede muadili bulunmamaktadır. Özellikle elektrikli arabaların sayılarının her geçen gün artması ve yeni projelerin devreye alınmasıyla bizim ürettiğimiz ürün ve hizmetlerde hem artış hem de yenilenme durumu var. Pandemi sonrasında tedarik stratejilerinde önemli değişiklik oldu ve büyük şirketler riskleri bölmek için alternatif tedarikçiler ve lokasyonlar arıyorlar. Tüm bunların arasında Hatko Electronics Avrupa’ya yakınlığı ve rekabet avantajı ile ön plana çıkmış durumda.
Otomotiv sektöründe içten yanmalı motorlardan elektrikliye doğru bir değişim, geçiş var. Hatko Electronics’in son 2 yıldaki büyümesini bu geçiş sağlıyor. Elektrikli araçlardaki enerji aktaran birçok parçayı üretiyoruz. ABD’li en büyük elektrikli araç üreticisinden en yeni yerli üreticiye kadar Hatko ürünleri kullanılmaktadır ve adetler her geçen gün artıyor.
Hedefimiz, beyaz eşya ve otomotivde geldiğimiz noktayı yenilikçi, rekabetçi ürünlerde uzun vadeli hale dönüştürmektir. Bu esnada yeni teknolojileri geliştirmeyi ve millileştirmeyi planlıyoruz. Yeni Ar-Ge projeleri bulmayı ve ilerlememizi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız yerli ve milli üretimle ithalatın azaltılmasında üzerimize düşeni yapacağız ve dış ticaret açığının azaltılmasına katkıda bulunacağız.
SUBCONTURKEY: Üretim hacminizin sektörel dağılımı hakkında bilgi verir misiniz? Otomotiv, beyaz eşya sektörleri ve diğer sektörlerin yüzdesel dağılımını öğrenebilir miyiz?
Yavuz Tortum: Ürünlerimizin %56’sı otomotiv, %25’i beyaz eşya, %9’u yenilenebilir enerji (PV) ve %10’u diğer sektörler tarafından kullanılmaktadır. Sunduğumuz ürün ve proseslerin tamamını sağlayan tek yerli tedarikçiyiz.
SUBCONTURKEY: 2023 yılı Hatko Electronics için nasıl geçti? Yıl sonu üretim ve cirosal anlamda bir önceki seneye göre nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz?
Yavuz Tortum: Otomotivde geçtiğimiz yıla kıyasla %17’lik bir artış yaşadık ve bu büyüme devam ediyor. Önümüzdeki yıl azalarak da olsa büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Otomotivde büyürken katma değeri düşük ve potansiyeli olmayan bazı ürünleri üretmeyi bıraktık. Dolayısıyla otomotivdeki büyümenin ciroya katkısı oransal büyüme ile aynı olmamakla beraber ciro artışı daha fazla gerçekleşti. Buradan, bizimle çalışan müşterilerimizin memnuniyetlerini ve bizimle çalışmak ve iş hacmini arttırmak istedikleri sonucuna ulaşıyoruz.
SUBCONTURKEY: 2024 yılı hedefleriniz nelerdir?
Yavuz Tortum: 2024 yılında ihracat ve katma değeri yüksek ürünler ile büyümeyi hedefliyoruz. Önceliğimiz Türkiye’nin ithal ettiği ürünleri yerlileştirmek üzere yeni ürünler ve prosesler tasarlamak olacak. Satış hedeflerimiz ve yatırımlarımız da bu doğrultuda. Yatırımlarımız kapasite, yeni teknolojiler ve müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkartma yönünde.
SUBCONTURKEY: İhracatınızdan bahseder misiniz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat gerçekleştirmektesiniz?
Yavuz Tortum: Satış gelirlerimizin %51’ini ihracattan sağlıyoruz. Yaptığımız ihracatın %65’i Avrupa bölgesine. Buna karşın Ekvator, Japonya dahil, bize en uzak ülkelere dahi ihracat yapıyoruz.
SUBCONTURKEY: Yakın zamanda yatırımlarınız oldu mu/olacak mı? Dijitalleşme konusunda yatırımlarınız var mı?
Yavuz Tortum: Talepteki büyüme beraberinde yeni kapasite gereksinimlerini getiriyor ve buna yönelik adımlar atıyoruz. Dijitalleşme tarafında ise adım adım ilerliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda devreye aldığımız MRP ve barkodlu üretim sayesinde müşterilerimize tam izlenebilirlik ve daha iyi planlama, daha az stok maliyeti sunuyoruz. Dijitalleşme adına en son yatırımımız 2023 yılı içerisinde gerçekleşti. Business to Business iş modelini devreye aldık. Online siparişin giderek hızlandığı dünyada müşterinin kendi siparişini sistemden otomatik oluşturması, takibi, süreç onayları gibi adımları yapacağı bir sistem kurduk. Bu sayede sipariş için yapılan yazışmalar, soru ve cevap kısımları daha hızlı, otomatik ve etkin hale gelmiş oldu. E posta ile yapılan takiplerden kaynaklanan gecikmeler ve insan hatalarının da önüne geçilmiş oldu. Bu sayede operasyonel verimliliği arttırmış olduk. 2024 yılında bunu bir adım öteye taşıyacak ve IOT yatırımlarını da gerçekleştiriyor olacağız.
SUBCONTURKEY: Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Yavuz Tortum: Türkiye otomotiv ve beyaz eşyada çok önemli bir üretim merkezi. Elektrikli araç ile birlikte kurallar yeniden belirleniyor. Şirket olarak ithalatı azaltmaya yönelik faaliyetlerimizin yanı sıra ihracatı arttırmak ve hatta bunu dünyanın en uzak köşesine kadar ulaştırmak gibi bir amacımız var. Mevcut insan kaynağımız ve bilgi birikimimiz ile bunu yapabilecek güce sahibiz. Bunu yaparken de hem kalite hem de müşteri memnuniyetini sağlamlaştırarak ilerlemeyi planlıyoruz. Hatko Electronics Türkiye ve yakın coğrafyası için de çok önemli bir üretici konumunda. Potansiyelini ortaya çıkartacak şekilde ilerlemeye devam edeceğiz.