Hatlı Üretim Sistemlerinde ‘trexDCAS’
trexDCAS Kıdemli Proje Danışmanı Melike Özkal: “Flow-shop sistemlerde dijital verimlilik takip yöntemleri ve uygulanan çözümler”
Hatlı Üretim Sistemlerinde ‘trexDCAS’
“Flow-shop sistemlerde dijital verimlilik takip yöntemleri ve uygulanan çözümler”
Değer üreten tüm organizasyonlar için en önemli kavram, günümüzde ve geçmişte daima “Verimlilik” olmuştur. En basitinden, en karmaşık proseslere kadar tüm alanlarda sonuca götüren en verimli yöntem aranmakta ve uygulamaya geçirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların da elbette ki verimli ve verimsiz olan seçenekleri mevcuttur. Tespit ve kaybı gidermede doğru sistematik seçimi, en az giderilecek kayıp kadar öneme sahiptir. Bu nedenlerle, içinde bulunduğumuz hız devrinde, işletmemizde oluşan kayıplara karşı katı tutumumuzu, kayıpları gidermede seçtiğimiz yöntemde de sürdürmeli ve en efektif yöntemi seçtiğimizden emin olmalıyız.
Hızla gelişen teknolojiler ve bunun sonucu oluşan yeni alışkanlıklar, ayrı ayrı noktalardan yapılan işleri tek noktada birleştirmeyi ve böylece minimum efor ile maksimum hız elde etmeyi mecbur kılmaktadır. İşletmede ayrı ayrı kağıtlarda elle takip edilen süreçler, herhangi bir analize imkân tanımayan havada uçuşan veriler ve deneyimlerden kurumsal hafıza oluşturmayı mümkün kılmayan hantal yöntemlerle, günümüz rekabetine katılmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Sonuç olarak, bulunduğumuz çağda tüm araçlar “akıllı” hale gelmek durumundadır.
Sürekli iyileştirme mottosuyla, zorlu rekabet ortamında yürüyen fabrikaların zamanla ortaya çıkan bazı ihtiyaçları olmuştur. Sahadan insan inisiyatifine bağlı olmadan otomatik veri toplama, bu verilerden otomatik ve dijital analizler alma, süreçlerde anlık ve geriye dönük izlenebilirlik elde etme, geleceğe ışık tutacak kurumsal hafıza oluşturma, kaliteli ürünü en kısa zamanda üretmeye engel mevcut kayıpların tespiti gibi ihtiyaçları tek noktadan gideren araçlar en doğru seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. trexDCAS MES, tüm bu ihtiyaçları tek noktadan karşılamak ve çok daha ötesine taşımak amacıyla geliştirilen çözümler sunmaktadır. trexDCAS, üretimin olduğu tüm sistemlerde, uygulanabilir ve uyumlanabilir dijital çözümleri ile son endüstri devrimine açılan kapı konumundadır.
Her üretim sisteminin kendine özel yapısı ve bu yapı doğrultusunda iyileştirme adına farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Üretim sistemlerinden olan, birbirine konveyorlerle bağlı, akış tipi hatlı üretim sistemlerinde ise verimlilik takibinde kullanılan ayrı KPI değerleri, bu sisteme özel kayıplar ve tespit yöntemleri mevcuttur. Hatlı üretim sistemlerinde, her hat içerisindeki makineler birbirine bağlı ve bağımlı olarak çalışmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle, bir makinenin durması veya düşük performans ile çalışması tüm sistemi olumsuz yönde etkilemektedir. Herhangi makinede bir arıza oluştuğunda, makineler arasında yer alan buffer alanını doldurma süresi kadar maksimum beklenebileceği ve ardından tüm hattın durmasına neden olunacağı için, makinelerde yaşanan ufak-büyük tüm arızalar üretim adına kat kat daha büyük öneme sahiptir. Böyle bir sistemde trexDCAS uygulamasının sunduğu, Hat Verimlilik Analizleri, Hat Dar Boğaz Analizleri, Cycle Time - Takt Time Analizleri, Waterfall Diyagramları, Hat Dengelemesi için Duruş Pareto Diyagramları, Ekipman Performans Kayıp Analizleri (EPL),
Operayonel Performans Kayıp Analizleri (OPL), Ekipman ve Arıza Bazında MTTR – MTBF Analizleri, Kaynak Kullanım Performans Analizleri (AU), Sanitasyon-Change Over (Ürün Dönüşümü) Performans Analizleri, Otomatik Fire bilgisi ile Kalite Analizleri, Makine Üretim/Performans Analizleri gibi analizleri hazır alabilmek büyük önem taşımaktadır. Hat içerisinde Dar Boğaz yaratan makinenin efor harcamadan tespit edilebilmesi, kalan tüm eforun sistem optimizasyonuna ayrılmasına olanak tanımaktadır. Hattın içerisindeki makinelerin birbiri ile haberleşerek, hattı durduran makine hangi sebep ile durma yaşadıysa, duran tüm makinelerde o sebebin otomatik yer alması sağlanmaktadır. Belli süreyi aşan özel duruşların otomatik bildirim olarak yetkili kişilere iletilmesi, acil önlem alınmasını sağlamakta, tüm hattın durması ve üretimin uzun süreli aksaması engellenebilmektedir. Makine performanslarının en yüksek olduğu kombinasyonlar kolaylıkla saptanabilmekte, kaliteli ürünün çıkabileceği en hızlı cycle time değerleri şeffaf şekilde sistemde tutulmaktadır. Ürün dönüşüm (Üretime Hazırlık) sürelerini minimize etmek için, Planlama Gant şemaları kullanılabilmekte veya ERP sistemiyle entegrasyon kurularak Üretim Dengeleme (Heijunka) uygulamaları yapılabilmektedir. Böylece, en doğru planlamayı yapabilmek ciddi bir oranda kolaylaşarak, üretim sahasındaki Muda (İsraf), Mura (Düzensizlik) ve Muri (Aşırı yük) gibi katma değersiz işler elimine edilebilmektedir. Hatlı üretim sistemlerinde uzun yıllar süren deneyimler sonucu, iyileştirme ve izlenebilirlik adına trexDCAS’ın bu ve bunlar gibi birçok özel çözümleri mevcuttur.
Sonuç olarak, zaman kaynağı tüm dünyada eşit ve 24 saattir. Burada işletmeleri öne çıkaran, bu zamanı ve tüm kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak değer elde edebilmektir. Günümüzde artık tüm işletmeler bunun bilincinde olup, üzerine çalışmalarını ve çeşitli Kaizen’leri sürdürmektedir. Zorlu rekabet piyasası içerisinde, mevcut iş yüklerinin yanı sıra bu çalışmaları sürdürmek yeterince zor iken, trexDcas MES, bu işi son derece kolaylaştırmayı ve hatta kullanıcıyı mümkün olduğunca devreden çıkararak, hiçbir müdahale gerektirmeyen etkin çözümler sunmayı hedeflemektedir.
Melike Özkal
Kıdemli Proje Danışmanı
melikeozkal@trex.com.tr