Havacılık Alanında Yurt Dışından Temin Edilen Birçok Aparatı Yerli Olarak Üretiyorlar
Veltech Mühendislik, Boeing ve Airbus uçaklarında geçmişte yurtdışından alınan ve çeşitli amaçlarla kullanılan birçok parça artık yerli olarak üretiliyor.
Havacılık Alanında Yurt Dışından Temin Edilen Birçok Aparatı Yerli Olarak Üretiyorlar
Veltech Mühendislik, Türk Hava Yolları’nın kullandığı Boeing ve Airbus uçaklarında geçmiÅŸte yurtdışından alınan ve çeÅŸitli amaçlarla kullanılan birçok parça artık yerli olarak üretiliyor. Uçakları hangar içerisinde bakıma alırken uçağın tekerleklerini yerden kesebilmek yani havaya kaldırabilmek için kullanılan aparatlardan tutun da çeÅŸitli uçak koltuk parçaları, kokpitte kullanılan paçalar, kabin içerisinde kullanılan muhtelif parçalar gibi çeÅŸitli aparatlar geliÅŸtirdiklerini söyleyen Veltech Mühendislik Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yalçın Veli, yaptıkları çalışmalar hakkında ÅŸu bilgileri verdi.
“GeçmiÅŸte ABD’den temin edilen aparatları yerlileÅŸtirdik”
Sahip oldukları AS9100 Kalite Yönetim belgesi sayesinde Türk Hava Yolları’nın Ar-Ge birimiyle çalışmaya baÅŸladıklarını dile getiren Yalçın Veli, “Türk Hava Yolları’nın kullandığı Boeing ve Airbus uçaklarında daha önce yurtdışından alınan bazı parçaları yerlileÅŸtirdik. Yani uçakları bakıma almak için hangar içerisinde bakım esnasında uçağın tekerleklerini yerden kesebilmek için, yani havaya kaldırabilmek için kullanılan cradle adı verilen aparatlar bulunmaktadır. Bunlar uçağın alt bölümlerine ve kanatlarına yerleÅŸtirilerek her birine aynı anda basınç uygulayarak krikolar yardımıyla kaldırılmaktadır. Böylece uçağın iniÅŸ takımları hareket ettirilebilmektedir. Bakım esnasında böyle bir ürüne ihtiyaç olmaktadır. Biz de bu ürünleri geliÅŸtirmekteyiz. Türk Hava Yolları’nın daha önce Amerika BirleÅŸik Devletleri’nden temin ettikleri bu cradle aparatları biz yerlileÅŸtirdik. Ayrıca AS9100 Kalite Yönetim belgesi ile havacılık ve savunma sanayine yedek parça imalatı yapabilir yetkinliÄŸi kazanmış olduk. Yani kaynaklı birleÅŸtirme sadece metal parçaların bir araya gelmesi ve kaynaması anlamına gelmekte ancak talaÅŸlı imalat da iÅŸin içine girince kaynaklı birleÅŸtirmeyi hareketli hale getirebilmekteyiz” diye konuÅŸtu.
“YerlileÅŸtirme çalışmalarımız sürüyor”
YerlileÅŸtirdikleri diÄŸer ürünler hakkında da bilgi veren Veli, “Uçak koltuk parçaları, kokpitte kullanılan parçalar, kabin içerisinde kullanılan muhtelif parçalar bulunmaktadır. Tabii ki tüm parçalar aynı anda millileÅŸtirilemez ama ihtiyaca binaen eksikleri yavaÅŸ yavaÅŸ tamamlamaktayız” dedi.
“BAYKAR, ROKETSAN, MKE ve TUSAÅž’a çalışıyoruz”
Savunma sanayi sektöründe çalıştıkları firmalar hakkında da bilgi paylaÅŸan Veli, sözlerini ÅŸöyle noktaladı: “BAYKAR ile çalışmaktayız. Yaptığımız kaynaklı birleÅŸtirme ve talaÅŸlı imalat projelerimiz bulunmaktadır. Åžu anda onların Ar-Ge birimleriyle de görüÅŸmelerimiz sürmektedir. Ayrıca ROKETSAN’ın da Ar-Ge birimiyle çalışmaktayız. Bu firmaların muhtelif parçalarını imal etmekteyiz. Onlar imal ettiÄŸimiz parçaları birleÅŸtirerek kendi projelerini hayata geçirmektedir. ÖrneÄŸin T.C. Ä°ç Ä°ÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlı TR Mekatronik adında bir savunma sanayi ÅŸirketi var. Burada SARSILMAZ ile birlikte yapılan birçok proje var. ATAK Helikopterinin üzerinde bulunan silahı da TR Mekatronik üzerinden hayata geçirdiler. Yani TR Mekatronik bu silahı yerlileÅŸtirdi. TR Mekatronik’in projelerinin de birçoÄŸunda bizim parçalarımız kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak, Makine Kimya Endüstrisi (MKE)’nin tedarikçi envanterine girdik. Onlara da üretim yapmaktayız. Ayrıca BAYKAR tarafından geliÅŸtirilen delta kanatlı, jet motorlu, Muharip Ä°nsansız SavaÅŸ Uçağı ANKA-3 (MÄ°US)’un iniÅŸ takımlarında parça desteÄŸi verdik.”