IBM Yazılım Akademisi 2014 Sağlık Alanındaki Mobil Projeleri Ödüllendirdi
IBM’in her yıl düzenlediği Yazılım Akademisi Yarışması’nın kazananları belli oldu.
Mobil sağlık projelerine odaklanılan bu yılki yarışmanın ödül töreni, 26 Mayıs’ta düzenlendi. Birinciliği “Sağlıkçım” isimli projesiyle Fırat Üniversitesi Issue takımı kazandı. İkinci ve üçüncü olan takımlar ise sırasıyla Fırat Üniversitesi’nden “Smart Babies’’ projesiyle JUG takımı ve İstanbul Üniversitesi’nden “E-Sağlık Danışmanı” projesi ile Paulownia takımı oldu.
IBM’in geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek amacıyla 7 yıldır düzenlediği IBM Yazılım Akademisi Yarışması 2014 yılı ödül töreni gerçekleştirildi. Bu sene düzenlenen Yazılım Akademisi'nde sağlık alanındaki mobil projeler yarıştı. Toplam 27 Üniversiteden, 240 kişiden oluşan 49 takımın yarıştığı Yazılım Akademisi’nde birinciliği “Sağlıkçım” isimli projesiyle Fırat Üniversitesi Issue takımı kazandı.
Birinci olan proje; kullanıcıların günlük aktivite, spor ve diyet programlarını takip ederek kullanıcılara tavsiyelerde bulunan bir çözümden oluşuyor. Bu çözüm, veriler aracılığıyla doktorlara görsel raporlarla kullanıcı aktivitelerini sunarak kullanıcı ile doktoru arasında iletişim sağlıyor. Kullanıcıların cep telefonu, tablet ve akıllı saatler aracılığıyla kullanılabildikleri bir uygulama ile ilaç saatlerinde sesli ve görsel hatırlatma hizmeti sunuluyor. Aynı zamanda cep telefonuna eklenebilecek küçük bir taşınabilir modül gerçek zamanlı olarak hava kirliliği ve nabız ölçümü yaparak özellikle KOAH hastaları için uygun olmayan havayı tespit eden bir uygulamayı da kapsıyor. Kullanılmayan ilaçların geri dönüşümü için de çözümler içeren Sağlıkçım projesi yaşam kalitesi artırmayı ve daha sağlıklı bir yaşam biçimini teşvik etmeyi amaçlıyor.
İkinci ve üçüncü olan takımlar ise sırasıyla Fırat Üniversitesi’nden “Smart Babies’’ projesiyle JUG takımı ve İstanbul Üniversitesi’nden “E-Sağlık Danışmanı” projesi ile Paulownia takımı oldu.
2008 yılından bu yana düzenlenen IBM Yazılım Akademisi Yarışmasına şu ana kadar ülke çapından 68 farklı üniversiteden 7,000’in üzerinde öğrenci katıldı. IBM Türk Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel şöyle konuştu: “Geleceğin işgücünü yetiştirmek üzere üniversite öğrencileri ile birlikte projelerde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Sağlık alanındaki mobil projeleri değerlendirdiğimiz Yazılım Akademisi 2014’te birbirinden iddialı takımlar arasında seçim yaparken çok zorlandık. Yazılım Akademisi’nde yarışan tüm katılımcılara teşekkür ederiz ve kazananları tebrik ederiz.” diye konuştu.
IBM Yazılım Akademisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için www.yazilimakademisi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
İkinci ve üçüncü proje detayları:
Fırat Üniversitesi “Smart Babies” Projesi
Doğum öncesi ve sonrası anne - bebek sağlığının doktor işbirliği ile takibinin yapılması.
İstanbul Üniversitesi “E-Sağlık Danışmanı” Projesi
Bu projenin temel amacı mobil tabanlı bir Sağlık Bilgi Sistemi uygulaması geliştirmektir. Bu sistem soracağı bazı sorularla hastalığın tanımlanmasında kullanıcıya yardımcı olacaktır. Alınan tanılara dayanılarak herhangi bir eczaneden alınabilen, reçetesiz olarak satılabilen ilaçlar önerilecek ve doktora gitmesi tavsiye edilecektir. Bu sistem verilen geri bildirim ile kendini eğitebilmeye hazır olmalıdır (Yapay Zeka).
- Hastalıkların tanımlanabilmesi için tanıların gerçekleştirilmesi
- Sağlık Yönetim Sisteminin tasarlanması
- Hastanın hastalık geçmişini muhafaza etmek ve veritabanını güncellemek için kendi kendine öğrenen bir sistem oluşturulması
IBM Hakkında:
Dünyanın en büyük bilgi teknolojisi, yazılım ve hizmetleri şirketi IBM 100 yılı aşkın zamandır liderliğini sürdürerek kurumların kendilerini yenilemelerine yardımcı olmaktadır. IBM her sektörden müşterilerine ihtiyaçlarına uygun teknoloji çözümleri sunmakta böylece değişen dünya ve piyasa koşullarında başarılı olmalarına yardımcı olmaktadır.
www.ibm.com.tr
Haberin Kaynağı : Marjinal Porter Novelli
29.05.2014