IFS, Şirketlerin Dijital Dönüşümünde Önemli Bir Rol Üsteleniyor
IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, yaklaşık 750 şirkete ve 25 binin üzerinde kullanıcıya hizmet verdiklerini söyledi.
IFS, Şirketlerin Dijital Dönüşümünde Önemli Bir Rol Üsteleniyor
1983 yılında İsveç’te kurulmuş, şirketlerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı kurumsal iş uygulamaları (ERP/FSM/EAM) geliştiren ve uygulayan bir firma olan IFS, bugün 60’ın üzerinde ülkede ve 80 ofisi ile faaliyetlerini yürütüyor. Türkiye’de ise 2004 yılında faaliyetlerine başladıklarını söyleyen IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, yaklaşık 750 şirkete ve 25 binin üzerinde kullanıcıya hizmet verdiklerini söyledi. Ergin Öztürk sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ergin Öztürk: 1970 yılında Zonguldak Karadeniz Ereğlisi’nde doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Zonguldak’ta tamamladım. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine otomasyonu bölümünü kazanıp 1991 yılında mezun oldum. Sistem mühendisliği yüksek lisansımı yine aynı okulda 1995 yılında tamamladım. Endüstri Mühendisliği alanında doktora yapıp, kariyerimi otomasyon alanında sürdürmeye karar verdim. Profesyonel yaşamıma İsviçre menşeli bir şirkette otomasyon sistemlerinde başladım. Ardından Alman bir şirkette lojistik müdürlüğü görevini üstlendim. Bu dönemde lojistikle ilgili yönettiğim bir proje sayesinde ilk kez ERP ile tanıştım. Bu süreçte ERP’nin şirketlerin geleceği için vazgeçilmez olduğu öngörüsü ile kariyerime bu alanda devam etme kararı aldım ve yolum 2000’lerin başında IFS ile kesişti. Şu an IFS Türkiye CEO’su olarak görevime devam ediyorum.
SUBCONTURKEY: IFS’nin kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ergin Öztürk: IFS, 1983 yılında İsveç’te kurulmuş, şirketlerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı kurumsal iş uygulamaları (ERP/FSM/EAM) geliştiren ve uygulayan bir firmadır. Şu an 60’ın üzerinde ülkede ve 80 ofisi ile faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Dünya genelinde farklı sektörlerden 10 binin üzerinde müşterimiz ve 1 milyonun üzerinde kullanıcımız bulunuyor. Türkiye’de ise 2004 yılında faaliyetlerimize başladık. Şu an yaklaşık 750 şirkete ve 25 binin üzerinde kullanıcıya hizmet veriyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde 6 tane sektörel AR-GE merkezimiz bulunuyor. Bu merkezlerde bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, büyük veri, nesnelerin interneti (IoT) ve mobil uygulamalar başta olmak üzere geleceğe yönelik teknolojiler ile ürün ve çözümlerimizi geliştiriyoruz. IFS için şirketleri geleceğe taşıyan, verimliliklerini ve karlılıklarını artırmalarını sağlayan Kurumsal İş Uygulamaları geliştiren ve uygulayan yenilikçi bir dijital dönüşüm şirketi diyebiliriz.
SUBCONTURKEY: IFS olarak ürünleriniz ve uzmanlık konularınız nelerdir?
Ergin Öztürk: IFS olarak kurumsal iş uygulamaları pazarında liderliği üstlenmiş ürün ve çözümleri ile şirketlerin daha çevik, daha verimli, daha kârlı ve hepsinden önemlisi sürdürülebilir olmalarını sağlamak üzere çözümler geliştiriyoruz. En son teknolojiler ile harmanlanmış çözümlerimizi rekabet avantajı sağlayacak bir modelle şirketlere sunuyoruz. Gerçek zamanlı üretim ve şeffaflıkla yönetilebilir bir altyapı, daha kaliteli üretimi daha az maliyetle yapabilme olanağı ve hem satışlarını hem de tedarikçileri daha iyi planlama yeteneği yani reel verilerle tüm süreçleri takip edebilecekleri uçtan uca entegre bir sistem sağlıyoruz.
Geçtiğimiz haftalarda bir şirketin müşterilerini, çalışanlarını ve varlıklarını yönetmek için ihtiyaç duyacakları uçtan uca tüm özellikleri sağlayan ve IFS’in tüm ürünlerini tek bir çatı altında tutan IFS Cloud platformunu kullanıma sunduk. IFS Cloud, kurumsal kaynak planlama (ERP), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), insan kaynakları yönetimi (HCM), varlık yönetimi (EAM) ve saha servis yönetimi (FSM) gibi seçeneklerin bir arada ya da ayrı ayrı tek bir platformda kullanılabilmesine olanak tanıyor.
Klasik bir ERP’nin ötesinde şirketlerin ana gereksinimlerinin karşılanmasına odaklanan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımımız ‘IFS Applications’ tam bir ürün yaşam döngüsü sunuyor. Ürünün tasarımdan başlayarak satış sonrası hizmetlere kadar tüm çevrimini içeren Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) ile ek hiçbir uygulamaya ihtiyaç kalmadan işletmelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz.
IFS Applications 10’a web, bulut ve mobil dahil her yerden erişilebiliyor. Aynı zamanda yapay zekâ işlevlerini de içeren bir ürün. Kısacası IFS Applications sadece bugünkü ihtiyaçlarınıza değil gelecekteki ihtiyaçlarınıza da hazır olan en modern ve vizyoner teknolojilerle geliştirilmiş seçkin bir çözümdür. IFS Applications’ın dünya genelinde 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Saab, Lockheed Martin, Amerikan Hava Kuvvetleri, Jotun gibi dünyanın önde gelen şirketleri tüm iş süreçlerini uçtan uca IFS ile yönetiyor. Türkiye’de ise Durmazlar Makina, AKO ve Petlas Grubu, Sinpaş, FNSS Savunma, SDT, KVK, Bürotime, Koska, Tatmetal, Dearsan Tersanesi, Gülermak, Özaltın Holding, Samet ve Makyol gibi farklı sektörlerden yaklaşık 750’nin üzerinde şirket IFS ERP çözümlerini kullanıyor. Son 5 yıldır Gartner Magic Quadrant’ta Lider gösterilen IFS Saha Servis Yönetimi (FSM) çözümüz dünya genelinde şirketlerin operasyonlarında fark yaratmaya devam ediyor. En geniş kapsamlı, bulut bağlantılı saha servis yönetimi çözümü kabul edilen ürünümüz, yeni bir kullanıcı deneyimi sunması, güçlü planlama ve programlama yetenekleri, geliştirilmiş servis geliri yaratma işlevleri, çoklu-kanal müşteri katılımı ve yeni nesil bulut yapılandırma seçenekleri ile şirketlere önemli avantajlar sağlıyor. Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM) yazılımı ise şirketinizdeki tesis, ekipmanların ve diğer varlıkların kesintisiz çalışır vaziyette olmalarını sağlamak adına bakımlarının takibini yapabilmenize yardımcı olan bir yazılımdır.
SUBCONTURKEY: Ağırlıklı olarak hangi sektörlerde tercih edilmektesiniz?
Ergin Öztürk: IFS olarak sadece odaklandığımız ve uzman olduğumuz sektörlere hizmet veriyoruz. Savunma ve havacılıktan üretim endüstrilerine, tesis ve ekipmanların yoğun olarak kullanıldığı sektörlerden inşaat taahhüt proje sektörlerine, servis ve hizmet sektörüne kadar uzanan geniş bir sektör uzmanlığımız ve bu alanlarda faaliyet gösteren 10.000’den fazla müşterimiz var. Klasik ERP yazılımlarının ötesinde şirketlerin ana gereksinimlerini karşılanmasına odaklanan, sektörel uzmanlıklarımız ile harmanlanmış sektöre özel çözümler sunuyoruz. Farklı sektörlerden yüzlerce şirkete kârlılık, maliyet tasarrufu ve operasyonel verimlilik konularında çözümler sunuyoruz.
SUBCONTURKEY: Müşterilerinizin sizi tercih etme nedenleri nelerdir? Yeni müşteriler sizi neden tercih etmeli?
Ergin Öztürk: Öncelikle vurgulamamız gereken konu sektörel uzmanlığımız. Sektörel uzmanlık, kurumsal iş yazılımlarının uyarlanmasında çok kritik bir konu olarak öne çıkıyor. Projelerimizde bizi ayıran en önemli özelliklerden biri de tam olarak bu. IFS olarak sadece bir yazılım satmıyoruz, tüm dünyadan edindiğimiz bilgi birikimini tecrübeli danışmanlık ekiplerimizle ülkemizdeki şirketlere aktarıyor ve onları küresel pazarda rekabette öncü şirketlere dönüştürüyoruz. Sektörel uzmanlığa sahip danışmanlık ekibimizin yetkinliği ve kalitesi ise en büyük değerlerimizden biri olarak öne çıkıyor. ERP, Saha Servis Yönetimi (FSM) ve Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM) denildiğinde, yeni nesil bir şirket olarak Türkiye'de akla gelen ilk isimlerden biriyiz. Artık şirketlerin ne eskisi kadar kaynağı ne de zamanı var. Buna karşılık daha hızlı olmak zorundalar. Rekabet avantajı elde etmek için daha yenilikçi, daha hızlı, daha vizyoner şirketler olmaları gerekiyor. Biz şirketlere bunu sağlıyoruz. Yenilikçi ve geleceğe ışık tutan çözümlerimizi müşterilerimizin iş süreçlerine entegre ederek her zaman yanlarında olmaya devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Türkiye’de firmaların ERP kullanma oranları yeterli mi? Türkiye’de ERP kullanım oranının artışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ergin Öztürk: IFS olarak kurumsal iş uygulamalarımızla (ERP/FSM/EAM), dünyada 40 yıldır, Türkiye’de ise yaklaşık 20 yıldır, şirketlerin dijital dönüşümünde önemli bir rol üstleniyoruz. Türkiye’de şirketler kendilerine sürdürülebilirlik ve esneklik kazandıracak, verimliliklerini ve karlılıklarını artıracak Kurumsal Kaynak Planlama, Saha Servis Yönetimi ve Kurumsal Varlık Yönetimi gibi iş uygulamalarını hayata geçirmek için aslında çok istekliler. Özellikle pandemiyle birlikte değişen koşullara kolayca uyum sağlayacakları bir dönüşüme ihtiyaç duyduklarının iyice farkına vardılar. Bu doğrultuda birçok şirket dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdı. Dijital dönüşüm yatırımlarının en önemli unsurlarından biri de kurumsal iş uygulamaları. Bu nedenle kurumsal iş uygulamalarını kullanmaya başlayan şirketlerin sayısı hem ülkemizde hem de dünyada hızla artıyor. Ancak, yeni dünya düzeninde başarılı olabilmek için, sadece ürün, insan kaynağı ya da güçlü bir teknolojiye sahip olmak artık yeterli değil. Bu yeni düzende başarının yolu, verimli iş modelini oluşturmaktan geçiyor. Verimli ve yenilikçi iş modellerine sahip olan şirketler, pazara öncülük eden şirketlere dönüşebiliyor. Çok büyük yatırım gerektiren, geri dönüşü uzun zaman alan, hem kurulumu hem yönetimi zor, bakımı maliyetli olan yapılarla verimli olmak, yenilikçi iş modelleri oluşturabilmek mümkün değil. IFS uygulamalarının, dünyada ve elbette ülkemizde bu kadar hızlı yaygınlaşmasının nedeni de burada saklı. IFS kurumsal iş uygulamaları, şirkete özel konfigürasyon yetenekleri ile dinamik, esnek, kolay kullanılan ve kurulan yapısıyla, uzman danışmanlık hizmetleriyle rekabette öne geçiyor.