İhracatın Lideri Yine Otomotiv Endüstrisi
OİB Otomotiv Endüstrisi ve Yan Sanayi İhracat Rakamlarını Açıkladı .
Otomotiv endüstrisinde 11 aydır kesintisiz devam eden ihracat artışı, büyüme hızında Türkiye’nin genel ihracatını solladı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, AB ülkelerine yönelik ihracatta son dönemlerde artış trendi yakalandığını, bunun etkisiyle de sürdürülebilir bir büyüme sürecine girdiklerini söyledi.
Otomotiv endüstrisinde iç pazarda satışlarda sıkıntılar yaşansa da ihracat sektörün yüzünü güldürmeye devam ediyor. 11 aydır kesintisiz artış trendinde olan sektörün dış satışları, geçtiğimiz ay da yüzde 3 büyümeyle bir milyar 836 milyon dolarlık ihracata imza attı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) ihracat verilerine göre son 12 aylık dönemde 21 milyar 456 milyon dolarla Türkiye’nin artış hızını katlayarak yüzde 12.3 seviyesinde büyüyen otomotiv endüstrisi, sektörel bazda dış satışta Ocak ayında devrettiği ihracat liderliğini Şubat ayında yeniden geri aldı.
AB ülkelerine artış sürüyor
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin ihracat artışında sürdürülebilir bir ivme yakalamasıyla ana ve yan sanayinin yüzünün gülmeye devam ettiğini söyledi. Özellikle en büyük ihracat pazarı AB ülkelerine yönelik de son aylarda sürekli bir artış trendi yakalanmasının gelecek adına umutları artırdığını kaydeden Sabuncu, “AB ülkelerine geçtiğimiz ay yüzde 7 seviyesindeki artış konjonktüre göre hayli olumlu. Ayrıca yan sanayimizin de istikrarlı olarak büyümesine devam etmesi de altyapı olarak, kaliteli üretim olarak geldiğimiz seviyenin gurur verici olduğunu gösteriyor” dedi.
Yan sanayi payı yüzde 43
İhracatta şubat ayı verilerine göre ürün gruplari incelendiğinde yan sanayi yüzde 6 artış ile 798 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yan sanayinin ihracat içindeki payının ise yüzde 43 seviyesinde olması sektör dinamiklerinin göstergesi oldu. Binek otomobiller ürün grubu da yine şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde bir büyüme ve 601 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 2 azalışla 331 milyon, otobüs – minibüs – midibüs ürün grubu da yüzde bir gerilemeyle 74 milyon dolarlık ihracata imza attı. Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 24 büyümeyle 32 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.
Yılın ilk iki aylık döneminde ise yüzde 5 artışla 3 milyar 423 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, yan sanayi yüzde 10 büyüme ve bir milyar 601 milyon, binek otomobiller de ise yüzde 8 yükselişle bir milyar 94 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Yine aynı döemde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 11 gerilemeyle 555 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde bir azalışla 122 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 18 büyümeyle 50 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Almanya liderliğini koruyor
Ülke bazlı ihracatta ise şubat ayında Almanya liderliğini sürdürdü. Bu ülkeye geçtiğimiz ay yüzde 14 artışla 290 milyon, Fransa’ya yüzde 5 azalışla 201 milyon, Birleşik Krallık’a da yüzde 7 büyümeyle 185 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Ülke bazlı ihracatta Slovenya’ya yüzde 80 artışla 55 milyon, İspanya’ya ise yüzde 28 yükselişle 78 milyon dolarlık dış satışta büyüme hızları dikkat çekti.
Yine yılın ilk iki ayında Almanya’ya yüzde 19 yükselişle 569 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 13 büyümeyle 366 milyon, Fransa’ya ise yüzde 4 gerilemeyle 337 milyon dolarlık dış satış yapıldı. İki aylık dönemde İsrail’e yüzde 141 artışla 98 milyon dolarlık ihracat yapılması ise ülke bazında önemli bir gelişme oldu.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.04.2014