İmalat Sanayii Geleneksel Sektörlerde Yatırımlarını Sürdürdü
PAGDER yeni teşvik sisteminin 22 aylık uygulama dönemini bölgesel teşvikler ve plastik sektörü özelinde incelediPAGDER tarafından hazırlanan ve bölgesel yatırım teşvik belgeleri üzerinden yapılan analizde, plastik sektörünün en fazla yatırım teşvik belgesi alan 9. sektör olduğu belirtildi. PAGDER, uygulamaya giren bölgesel- sektörel-stratejik önceliklere göre tasarlanmış yeni teşvik modelinin sonuçlarına yönelik bir veri çalışması yaptı. PAGDER bünyes
PAGDER, uygulamaya alınan ve bölgeselsektörel teşvik sistemine, stratejik boyutun da eklenmesiyle farklılaşan yatırım teşvik sisteminin 22 aylık dönemine yönelik bir değerlendirme yaptı. Çalışmada, 1 Ocak 2012 ile 31 Ekim 2013 arasındaki 22 aylık dönemde, alınan yatırım teşvik belgeleri, sektörel ve bölgesel açıdan derlendi. Çalışmada, inceleme döneminde, 2351 projenin teşvik belgesi aldığı, bu belgelerdeki sabit yatırım tutarının da 26 milyar TL olarak beyan edildiği kaydedildi. Çalışmada, imalat sanayindeki yatırım teşvik belgesi alan 20 alt sektöre ilişkin veriler kullanıldı. Plastik sektöründeki yatırımların altıncı bölgede yoğunlaştığı gözlenen çalışmada, Türkiye genelindeki bütün bölgelerde plastik sanayicilerinin 53 yatırım için teşvik belgesi aldığı ve 290 milyon TL düzeyinde sabit yatırım yapmayı planladığı belirlendi. Plastik sektörü, 20 alt sektör içinde yatırım adedi açısından 9. sırada, yatırım tutarı açısından ise 13. sırada yer aldı.
“Katma değeri yüksek yatırımlar için yeni bir yaklaşım gerekli”
Çalışmayı değerlendiren PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci; “Plastik sanayicileri olarak ülkemize ‘Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisi’ unvanını kazandırmaktan gurur duyuyoruz. Plastik, endüstriyel- sosyal gelişmenin göstergelerinden biri. Ürünün özelliklerinden dolayı da tüketime yakın konumda olması gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda mevcut yatırım belgesi alımları bize önemli işaretler veriyor. Genel olarak baktığımızda ise sektörümüzün katma değeri yüksek yatırımları için yeni bir yaklaşım gerekli. Dünyadaki rakiplerimiz boş durmuyor ve onlar da yatırımlarını yapıyor. Mevcut yerimizi korumak, daha yukarılara çıkmak için öncelikle başta yalan-yanlış bilgilerle ürettiğimiz ürünlere yönelik negatif propagandanın durdurulması, sonra da ülkemize yeni unvanlar kazandırmak için yatırımlarımıza destek verilmesi gerekiyor. Hangi düzenlemelerin yapılması gerektiği konusunda pozitif bir tavırla önerilerimizi karar alıcılara iletiyoruz.
Plastik yatırımları aslında yatırım teşvik sistemi dışında bulunuyor. Eğer organize sanayi bölgesi içinde bir yatırım yapılıyorsa teşvik ediliyor. Bu unsurun özel durumlarda, proje bazında bazen rekabet dezavantajı yarattığını düşünüyoruz. Bu konudaki görüşlerimiz, çok yoğun rekabet yaşanan sektörümüzde verimli, katma değeri yüksek ürünlere geçiş yapmak isteyen sanayicimizin önünde hiçbir engelin olmaması gerektiği yönündedir.” görüşünü vurguladı.
En fazla yatırım dokuma ve giyimde
PAGDER çalışmasında, incelemeye konu olan dönemde en fazla yatırım teşvik belgesinin 655 adet projeyle dokuma ve giyim sektöründe alındığı belirlendi. Bunu, 400 belge ile gıda ve içki, 235 adet ile de makine imalatı sektörleri izledi. Yatırım tutarları açısından bakıldığında ise anılan dönemde en yüksek yatırım tutarı beyan eden sektör 5 milyar 915 milyon TL ile taşıt araçları oldu. Bunu 5,7 milyar TL ile dokuma ve giyim, 3,5 milyar TL ile gıda ve içki, 1,7 milyar TL ile cam ve 1,5 milyar TL ile orman ürünleri izledi.
Analize konu olan dönemde, yatırım teşvik belgelerinde öngörülen istihdama göre en fazla istihdam yapmayı planlayan sektör 37 bin 461 kişi ile dokuma ve giyim sanayii oldu. Bunu 14 bin 700 kişi ile gıda ve içki sektörü, 9 bin 729 kişi ile taşıt araçları izledi. Lastikplastik sektöründe bölgesel teşvik belgesi alan yatırımlarının yüzde 87’si 6. bölgede yer aldı. Birer belgenin söz konusu olduğu 1. ve 2. bölge yatırımlarının nispeten büyük yatırımlar olması dikkat çekti.
Altıncı bölge için alınan bölgesel yatırım teşvik belgelerinin tamamına bakıldığında, anılan dönemde en fazla bölgesel yatırım teşvik belgesinin 135 adet ile dokuma ve giyim sektörü olduğu, bunu sırasıyla, 382 adet belge ile pişmiş kil ve çimento gereçleri, 235 belgeyle gıda ve içki, 211 belgeyle lastik-plastik sektörünün izlediği belirlendi. Sabit yatırım tutarı açısından bakıldığında ise 6. Bölgede, 957 milyon TL ile dokuma ve giyim sektörünün ilk sırada olduğu; bunu sırasıyla 382 milyon TL ile pişmiş kil ve çimento gereçleri, 235 milyon TL ile gıda ve içki ve 211 milyon TL ile lastik-plastik sektörü izlediği görüldü.
Yatırım bölgelerine göre veriler Çalışmada, yatırım teşvik belgeleri her bir bölge için ayrı ayrı değerlendirildi. Birinci bölgede yüksek katma değerli sektörlerdeki yoğunlaşma dikkat çekti. Belge başına yatırım tutarı da yüksek oldu. Çalışmada yer alan bölge bazında yatırım verileri şöyle:
1. Bölge:
Diğer bölgelerde ağırlıklı olarak dokumagiyimde bulunan belge adedi sayısı, 82 adet ile birinci bölgede taşıt araçlarında gerçekleşti. Bunu 78 adet ile gıda ve içki yatırımı izledi. Lastik plastik sektörü birinci bölgede sadece 1 adet yatırım teşvik belgesi aldı. Yatırım tutarları açısından bakıldığında da taşıt araçları sektörünün 5 milyar 331 milyon TL sabit yatırım öngördüğü, bunu 834 milyon TL sabit yatırım ile gıda ve içki, 536 milyon TL sabit yatırımla dokuma ve giyim, 592 milyon TL ile makine imalatı ve 615 milyon TL ile kimya sektörleri izlediği gözlendi. Lastik- plastik sektörünün tek yatırımının tutarı da 18 milyon TL olarak kayda geçti.
2. Bölge
Dokuma ve giyim sektöründe ikinci bölge için 104 adet belge alınırken, bunu 89 adet ile gıda ve içki, 75 adet belgeyle de makine imalat sektörü izledi. Bölgede 1 adet de lastik plastik yatırımı belgesi alındı. İnceleme döneminde, yatırım tutarı açısından ilk sırada 1 milyar 5 milyon TL sabit yatırım öngörülen sektörün gıda ve içki olduğu, bu sektörü sırasıyla 994 milyon TL ile dokuma ve giyim ve 395 milyon TL ile makine imalatı sektörlerinin izlediği kaydedildi. Bölgedeki lastik plastik yatırımının tutarı ise 35 milyon TL olarak beyan edildi.
3. Bölge
İnceleme döneminde 3. bölgede, dokuma ve giyim sektörü için 172 adet belge düzenlendi. Bunu, 100 adet belge ile gıda ve içki, 37’şer adet belge sayısıyla madeni eşya ve makine imalatı sektörü izledi. Bu bölge için lastik plastik sektörü yatırım teşvik belgesi alınmadı. Sabit yatırımlar açısından bakıldığında ise düzenlenen belge adedi (172 adet) açısından ilk sıradayer alan dokuma ve giyim sektörünün 1 milyar 958 milyon TL sabit yatırım ile bu açıdan da ile ilk sırada yer aldığı bunu 780 milyon TL ile gıda ve içki ve 496 milyon TL ile cam sektörlerinin izlediği belirlendi.
4. Bölge
Dördüncü bölgede en fazla teşvik belgesi adedi alan sektör 49 adet ile orman ürünleri olurken, bu sektörü, 45 adet belge ile gıda ve içki, 42 adet belge ile dokuma ve giyim ve 34 adet belge ile makine imalat sektörleri izledi. Lastik plastik sektöründe 5 adet belge alındı. Sabit yatırımlar açısından ise gıda ve içki sektörünün 350 milyon TL sabit yatırım ile ilk sırada yer aldı, bunu 329 milyon TL ile orman ürünleri, 202 milyon TL ile cam,123 milyon TL ile dokuma ve giyim ve 122 milyon TL ile makine imalatı sektörleri izledi. Lastik- plastik sektörünün yatırım tutarı 27 milyon TL olarak belgelendi.
5. Bölge
Beşinci bölgede dokuma ve giyim sektörü için 139 adet belge düzenlendi. Beşinci bölgede herhangi bir plastik yatırım teşvik belgesi inceleme döneminde alınmadı. Bu sektörü 31 adet ile madeni eşya, 24 adet ile gıda ve içki sektörleri izledi. Yatırım tutarları açısından bakıldığında, dokuma ve giyim sektörünün 5. Bölge için 1 milyar 202 milyon TL’lik belge aldığı, bu sektörü 633 milyon TL ile kağıt, 303 milyon TL ile gıda ve içki ve 197 milyon TL ile kimya sektörlerinin izlediği görüldü.
6. Bölge
Altıncı bölge, lastik plastik sanayiinin en fazla yatırım teşvik belgesi aldığı bölge oldu. Altıncı bölgede dokuma ve giyim imalatı sektörü için 135 adet belge düzenlenirken, bunu 382 adet belge ile pişmiş kil ve çimento gereçleri, 235 belge ile gıda ve içki ve 211 belge ile lastik- plastik sektörü izledi. Yatırım tutarları açısından bakıldığında ise; 957 milyon TL sabit yatırım ile dokuma ve giyim sektörü ilk sırada yer aldığı, bunu 382 milyon TL ile pişmiş kil ve çimento gereçleri, 235 milyon TL ile gıda ve içki ve 211 milyon TL ile lastik- plastik sektörünün izlediği belirlendi.
Haberin Kaynağı : PLASFED
24.06.2014