İnovasyon Kültürünün Oluşturulmasının İşletmeye Katkıları
Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş. Ar-Ge Proje Takım Lideri Ezgi Gül Dinçer: İnovasyon Kültürünün Oluşturulmasının İşletmeye Katkıları
İnovasyon Kültürünün Oluşturulmasının İşletmeye Katkıları
Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır.
Mustafa Kemal Atatürk
İnovasyon, işletmeler için sürdürülebilir bir büyüme aracı olarak değerlendirilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki inovasyona açık işletmeler diğerlerine kıyasla daha hızlı gelişmekte ve bu gelişmelerini sürdürerek kendi sektörlerinde lider koltuğuna oturmaktadır. İnovasyon, işletmelerin hem çalışan hem müşteri bağımlılıklarını artıran bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Diğer bir deyişle bahse konu başlılıklar için sağlanması gereken uyum süreci, inovasyonla birlikte hızlanmaktadır.
İnovasyon, ekonominin, toplumun ve işletmelerin bağlantıda olduğu dış dünyaya uyum sağlaması ve rekabet gücünü elinde tutması adına günümüzde kilit bir rol üstlenir. Bu rolü layıkıyla yerine getirilmesi için inovatif işletme kültürünün benimsenmesi gereklidir.
Rekabet şartlarının zorlaştığı, piyasadaki ürünlerin standart hale geldiği günümüz pazarlarında, sürdürülebilir ve rekabet avantajını elde etmek adına farklılaşmak ve paydaşlarımıza yüksek değer sunabilmek gerekmektedir. Sürdürülebilir iş etkinliği, performans, pazar performansı, temel yetkinlikler, rekabet gücü, şirketin ve çalışanların motivasyonu, yenilikçilik, müşteri memnuniyeti ve yaratıcı düşünceyi kültür haline getirmiş örgütsel bir organizasyon hedeflerine ulaşabilmek adına sündürülebilir inovasyon alt yapısının tesisi ve yönetimi önem arz etmektedir. Söz konusu hedeflerin gerçekleşmesi amacıyla, müşteri odaklı yaklaşımını destekleyen kurumsal, kültürel ve değer odaklı inovasyon alt yapısını tesis etmeye ve sürdürmeye odaklanan firmamızı ve bu süreçte yaşadığımız tecrübeleri aktarmaya çalışacağım.
Şirketimizin inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması, inovasyon yönetimi altyapısının oluşturulması, güçlendirilmesi, kurumumuzun kendi hedeflerine, yapısına ve ihtiyaçlarına uygun kurumsal inovasyon sistemlerinin tasarlanması ve hayata geçirilmesi amacı ile inovatif fikirlerin alınması ve değerlendirmesi sürecini oluşturabilmek için Kurumsal İnovasyon Sistemimiz “İyi Fikir” hayata geçirilmiştir.
Kurumsal İnovasyon Sistemi kurulması projesinin başlıca amacı tüm çalışanlarımızın desteğiyle firmamızın ürün ve süreç kalitelerini iyileştirmek, üretim maliyetlerini düşürme, daha hızlı büyümelerini sağlamak ve verimliliğini artırmaktadır.
Bu proje ile firmamızın özellikle insan kaynağından daha efektif biçimde faydalanması, tüm çalışanlarımızı ilk kez bir projede bir araya getirerek kurumsal aidiyete katkı sağlanması, firmamızı teknoloji çağının gerekliliklerine uygun olarak inovatif alt yapısının kurulması ve çalışanlarımıza inovasyon farkındalığının ve yetkinliğinin sağlanması amaçlanmıştır.
Aynı zamanda firmamız binlerce farklı ürün ve hizmet üretmektedir. Ürün ve hizmetlerimizin çeşitliliği birden fazla pazarda rekabet etme zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Özellikle yüksek teknolojiye sahip işletmelerin bulunduğu piyasalarda mamul-hayat eğrisinin kısalığı yüzünden yenilik ve değişim kaçınılmaz hale gelmektedir. Bir işletme rekabetçi ortamda ayakta kalabilmek için sürekli olarak kendini yenilemek zorundadır. Bu anlamda devreye aldığımız bu proje firmamızın varlığını sürdürebilmesi için önemli bir role sahiptir.
Proje kapsamında devreye alınacak inovatif fikirler, başarıya ulaştığında maliyetleri düşürecek, üretim sürecini kısaltacak, performans ve verimliliği yükseltecektir. Uzun vadede işletmeye büyük faydalar sağlayacak olan bu fikirler hem dolaylı hem de doğrudan olarak kârın artmasına ciddi katkılarda bulunacaktır.
Bu proje kapsamında yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni düşüncelerin ekonomiye dönüşmesi, pazarın ihtiyacını karşılaması, bilim-teknoloji-ArGe ile paralel ilerlemesi, firmamızda inovasyon kültürünün oluşturulması ve uygulanması firmamızı farklı bir konuma taşıması hedeflenmiştir. Modern ekonominin kurucularından olan Adam SMITH' inovasyonun verimlilik artışının en önemli kaynağı olduğunu ifade etmektedir.
Küresel rekabet ortamında bilgiden ve bilgi teknolojilerinden yararlanarak faaliyetlerine yenilik katabilen işletmelerin verimliliği artmaktadır. İnovatif şirketlerdeki verimlilik artışının temelinde, düzenlenmiş örgütlenmeler, gelişmiş teknoloji kullanımı, benimsenmiş yeni yönetim anlayışları ve maliyeti düşürülerek yapılan üretimler yatar. Artan verimlilik de işletmenin kârındaki ve ürün/hizmet/süreç kalitesindeki artışı tetikler. Proje kapsamında devreye alınan tüm öneriler ile birlikte şirket verimliliği her geçen gün artmaktadır.
Paydaşlardan öneri ve fikirlerin toplanmasını, bunların değerlendirilmesini ve inovatif fikirlerin kısa zamanda katma değere dönüşmesini sağlayan İyi Fikir - İnovasyon Yönetimi Yazılımı yukarıda bahsedilen tüm sorunlara çözüm olmuştur.
Gönderilen öneriler, ilgili paydaşların tartışmasına ve oylamasına açılabilmektedir. (ortak akıl) Böylelikle hem önerilerin geliştirilmesini hem de en iyi önerilerin kullanıcı oyları ile öne çıkmasını sağlamıştır.
Kabul edilen önerilerin öngörülen faydasını (finansal, kalite, güvenlik, vb.) ve uygulanan önerilerin gerçekleşen faydasını kayıt altına almaya imkânı sağlanmıştır.
Devreye alınan İyi Fikir Kurumsal İnovasyon Sistemi gelen öneri ve fikirlerden inovasyon projeleri oluşturmaya ve bu projelerin takibine imkân sağlamıştır.
Oyunlaştırma (gamification) ve teşvik mekanizmaları ile inovasyon sistemini eğlenceli, etkileşimli ve teşvik edici hale dönüştürülmüştür.
Önerilerin her aşaması izlenebilmekte, değerlendirmeler ve oylama sonuçları kayıt altına alınmaktadır. Paydaşlarla bilgi paylaşımı desteklenerek sistem şeffaf ve güvenilir bir hale getirilmiştir.
Çalışanların, işletmenin ürün, hizmet ve süreçleri ile ilgili önerileri sayesinde maliyet tasarrufu, verimlilik artışı, zaman tasarrufu, kalite, güvenlikte artış ve çevreye olan zararın azaltılması sağlanmıştır.
Paydaşlar, sürece dâhil oldukları için, hem önemsendiklerini hissetmiş hem de mesleki ve kişisel tatmin elde etmiş oldular. Bu sayede kurum aidiyeti/sadakati pekişmiştir.
İnovasyon sistemine yapılan yatırım, çok kısa zaman içinde hem maliyet/zaman tasarrufu, gelir/güvenlik/verimlilik artışı gibi işletmenin gelişmesini ve daha rekabetçi olmasını sağlayacak hem de paydaş memnuniyetini artıracaktır.
Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş.
Ezgi Gül Dinçer – Ar-Ge Proje Takım Lideri