İntersonik, 20 Yeni Proje İle Ürün Yelpazesini Genişletti
İntersonik Genel Müdürü Attila Arsan, 20’nin üzerinde Tubitak ve Kosgeb kaynaklı projeyi faaliyete geçirdiklerini belirtti.
İntersonik, 20 Yeni Proje İle Ürün Yelpazesini Genişletti
Havacılık, otomotiv ve tekstil sektörü başta olmak üzere, endüstriyel yedek parçaların yıkanması ve fosfatlanmasına yönelik makinelerin imalatını yapan İntersonik, 5 bin metrekare kurulu alanda üretimlerine devam ediyor. İntersonik Genel Müdürü Attila Arsan, 20’nin üzerinde Tubitak ve Kosgeb kaynaklı projeyi faaliyete geçirdiklerini anlatarak, “Yeni ürünlerimizi pazar ihtiyaçlarına göre tasarladık. Bunlar içinde özellikle, Endüstriyel Püskürtme Parça Yıkama Makinaları ile Ultrasonik Sistemlerin ön plana çıktığını ifade edebilirim” dedi.
25 yılda ikibinden fazla müşteriye üçbinin üstünde makine tesis kurulumu yaptıklarını ifade eden Attila Arsan, Avrupa ülkelerinin ihracatlarında önemli bir paya sahip olduğunu ancak dış politikada yaşanan olumsuzlukların ihracatlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. ABD pazarına açılmayı hedeflediklerini belirten Arsan, politik konular nedeniyle mevcut planlamaların beklediğini ifade etti. Araştırma ve inovasyon bölümünde sanayide yıkama-fosfatlama amaçlı problemlerin çözümüne yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını bildiren Arsan, “Bantlı tünel tip yıkama makinesi ile döner tamburlu yıkama makinesini birleştirerek Rotatunel adında bir makina yaptık. Dünyada bu makineyi yapan tek işletme olarak patentini aldık. Bu makine bilinen bantlı tünel tipi makine ile döner sepet yıkama makinesini birleştiren sepetleri döndürerek tünelden geçiren hibrid bir makinedir” şeklinde konuştu. Rotatunel’in diğer 2 tip makinaya karşı avantajlarında bahseden Arsan,” Tamburlu döner sepetli makinelerde çevrim süresi yani sepet çıkış süreleri en az 10 -15 dakika, tünel tipi bant konveyörlü makinelerde ise bunun aksine 30 saniye ile 1 dakika kadar hızlı olabilir. Tünel tipi makinelerde sepet dönme hareketi yapmadığı için kör deliklerde veya çukurlarda sıvı birikimi olur yeterince kuruma sağlanmaz, tamburlu döner sepetli makinelerde sepet içerisindeki parçalarda sıvı birikmesi olmayacak ve tam kurutma mümkün olmaktadır. Rotatunel bu iki makinenin avantajlarını bünyesinde toplamış bir makinedir” dedi.
Son tüketici için bundan 10 yıl önce yüksek frekans (ultrasonik) çamaşır yıkama ve kurutma makinası yaptıklarını anımsatan Arsan, “Şimdi bu projeyi daha ileri teknolojiyle son tüketici için kullanılabilir hale getirecek yeni bir projeye başladık. Deterjan ve enerji tüketimini yüzde 90 azaltan bu proje ile yeni nesil kombine çamaşır ve kurutma makinesi dünyada kendisine yeni bir alan bulacak” diye konuştu.
Toplamda yüzde 90 kapasite ile hizmet verdiklerini anlatan Arsan, “Gerçekleştireceğimiz büyüme hedeflerine paralel olarak sektörel bazda istihdamımızı artıracağız” şeklinde konuştu.
Cironun yüzde ; 4’ü Ar-Ge’ye
Arsan İhracatımızın önemli kısmı TUNEL tipi ve KMODEL ultrasonik makinalarda oluşuyor” şeklinde konuştu. Ayrıca devam eden projelerle ilgili bilgi veren Arsan, endüstriyel yüksek teknolojili robot sistemli yıkama makinesi projesinin devam ettiğini aktardı. Ar-Ge’nin yanı sıra araştırma ve inovasyon bölümünde sanayi alanında yıkama amaçlı problemlerine çözümüne yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlatan Arsan, “Bu alanda yapılan faaliyetlerimizi daha da geliştirerek ürün yelpazemizi genişleteceğiz” dedi. Yıllık cirolarının yüzde 4’lük bölümünü Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını belirten, Arsan, “2021-2022 yılı satış ve üretim açısından pandemiye rağmen verimli bir yıl oldu. Pandeminin yaratmış olduğu olumsuzluklara rağmen Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürdük. Yaptığımız bu çalışmaların meyvesini önümüzdeki yıllarda alacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Ar-Ge’nin uzun ve masraflı bir süreç olduğuna değinen Arsan, “Her ne kadar Ar-Ge projeleri destekleniyor olsa bile, başarılı olarak ortaya çıkan ürünün belirli bir dönem boyunca vergiden muaf olarak satışına müsaade edilmelidir. Şu anda bunu sağlayacak mekanizma sadece Teknopark bünyesinde yazılımcılar için uygulanıyor. Mevzuatın makine ve teçhizat gibi teknoparka taşınamayacak ürünler için de uygulanmalıdır” değerlendirmesini yaptı.
Lise ve dengileri kalksın; %70-80 i teknik liseye dönsün
Sektörde ön plana çıkan sorunlarla ilgili değerlemelerde bulunan Arsan, düz liselerin, imam hatiplerin veya dengi liselerin azaltılması bunların yerine tesviye, kaynak, makine-montaj otomasyon elektronik ,otomasyon ,robotik gibi teknik liselerin kurulmasını, buralarda okuyan çocukların haftanın 2-3 günü çırak olarak işletmelerde görev almalarını bunun da not olarak karşılığının olmasını,yani işletme müdürlerinin aslında birer fahri öğretmen olarak değer kazanmaları ve bu eğitim modelinin değişmez bir devlet politikası olarak yürütülmesini , sadece illerde değil kaza ,köy ve beldelerde de yaygınlaştırılması gerektiğini , aksi taktirde sanayiinin artık bu haliyle yürüyemeyeceğini , kaliteli üretim için okullu teknik personel gerektiğini , bugun itibariyle ilkokul eğitimi olan bir mavi yakalının mühendisten daha çok maaş aldığı bir ortama dönüştüğünü bunun acilen normalize olması gerektiğini aktardı.
“Uluslararası fuarlar desteklenmeli”
Uluslararası fuarların teşvik oranlarının %50-60 bandında yetersiz olduğunu bildiren Atilla Arsan, bu noktada devlet tarafından gerekli fuar teşvikleri %100 olarak sağlanırsa sektör olarak dahi iyi bir noktaya geleceklerini belirtti. Gerekli desteklerin sağlanması ile uluslararası alanda önemli oyuncular arasında yer alacak birçok firmanın yer bulacağına dikkat çeken Arsan, “Bu sayede uluslararası pazarlarda Türk ürünlerinin yaygınlığı dolaysıyla ihracatımız artacaktır” dedi.