İSDER’den Depo ve Raf Sistemlerinde Montaj Eğitimi
Depo ve raf sektöründe ilk kez düzenlenen “Endüstriyel Depo ve Raf Sistemlerinde Montaj Eğitimi”, İSDER üyesi 7 raf firmasından 43 kişinin katılımıyla 26-27 Ocak tarihlerinde gerçekleşti.
Türkiyenin en büyük raf firmaları Aysan Raf, Beşik Raf, Kantarcı Raf, Reta Raf,Standard Raf, Temesist Raf, Üçge Raf firmaları Endüstriyel Depo ve Raf Sistemlerinde Montaj Eğitimi aldılar.
İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) tarafından düzenlenen “Endüstriyel Depo ve Raf Sistemlerinde Montaj Eğitimi”, 7 raf firmasından 43 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, eğitimlerin sektör açısından önemine değinirken, Faruk Aksoy’un ardından söz alan Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Tamer Metinsoy ise yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Metinsoy, “Çıkan yasa, sadece işçi sağlığı ile ilgili alınması gereken tedbirleri değil, iş yerinin güvenliğini de önemsemektedir” dedi. Toplantıda konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Birol Meral de çalışma sahalarında meydana gelen iş kazalarından örnekler sunarak, çalışanların uyması gereken iş güvenliği ile ilgili kurallar hakkında bilgi verdi. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan sunumlarından ardından ise SEMA Teknik Danışmanı Steve Cowen, vereceği montaj eğitiminin içeriği ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Cowen katılımcılara kişisel koruma malzemeleri, montaj esnasında korunma yöntemleri, kullanılacak güvenlik sistemleri, rafların sağlamlılığı, rafların taşınması ve depolanması başta olmak üzere pek çok konu başlıklarından oluşan eğitimler verdi.
Eğitimler sektör için çok önemli
İSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve DRS Komite Başkanı Halil İbrahim Gül ise, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bütün montaj elemanlarımız eğitimsizdi. Temesist Raf olarak Bulgaristan’da büyük bir deponun işini aldık. Proje alanında montajın ancak serfikalı montajcılar tarafından yapabileceğini söylediler. Avrupa’da FEM’den eğitim almış ve sertifikalandırılmış montajcılar gerekiyordu. SEMA derneğinden eğitim almış bir montaj firması bulduk. Onunla anlaşma yaptık ve montaj işini de kendilerine verdik. SEMA da İSDER gibi FEM üyesi bir dernek. Neden bu eğitimi ülkemizdeki çalışanlarımıza vermeyelim dedik. Hiçbir müşterimiz bize montaj elemanınızın sertifikası var mı diye sormazdı. Avrupa’da böyle bir durumla karşılaşınca bu talebi hem yerine getirdik hem de alıp derneğimizde uygulamak istedik” diye konuştu.
İSDER olarak İngiltere’de SEMA derneğini ziyaret ettiklerini ve kendilerinden eğitim dokümanlarını aldıklarını belirten Gül, sektörde konuyla ilgili ciddi bir boşluk olduğunu ifade etti. Eğitimi 2 yılda bir güncellenmeyi planladıklarını kaydeden Gül, “Bu eğitim ülkemizin ciddi bir eksiğiydi. Ülkemizde bu eğitimi verebilecek branşlaşmış bir kurum yok. Avrupa’daki müşterimizin bizden talebi, bizi bu aşamaya getirdi. Üyemiz olan 7 firmanın katılımıyla bu eğitimi düzenledik. Bu eğitim vesilesiyle yeni iş kanunu ile ilgili de katılımcılara bilgi verildi. Eğitime katılanlara her yerde geçerli olacak sertifika vereceğiz” dedi.
Dökümanlar kanun niteliğinde
Eğitimde tamamen montaj konusuna odaklandıklarını belirten SEMA derneği yetkilisi David Corns ise, montajın belli standartlarının olması sebebiyle SEIRS programını kullandıklarını ifade etti. Üç yılda bir eğitimleri yenilediklerini de sözlerine ekleyen Corns, 6 dersin geliştirildiği bu eğitim sistemini yaklaşık 15 yıl önce SEIRS ile yapmaya başladıklarını kaydetti. SEMA’nın FEM’in en önde gelen derneklerinden biri olduğunu da hatırlatan Corns, derneğin çıkardığı dokümanların şirketlerin gözünde kanun olduğunu vurguladı. İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda hazırlanan dokümanların tüm üreticilere ve fabrikalara gittiğine dikkat çeken Corns, bu dokümanların üreticiler için olmazsa olmaz olduğuna vurgu yaptı.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
18.03.2013