İTO, Plastik Sanayicisinin Davlumbaz Derdini Bitirdi
İTO Kauçuk Meslek Komitesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdindeki girişimi olumlu sonuç verdi. Böylece, İstanbullu sanayicinin ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinde davlumbaz kullanma zorunluluğu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi, İstanbullu plastik sanayicisini davlumbaz derdinden kurtardı. Komitenin, bu uygulamanın kaldırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurusu olumlu sonuçlandı. Böylece; yaklaşık iki 2.5 yıl önce, İstanbul İl Çevre Müdürlüğü’nün başlattığı, plastik sanayicisinin ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinde davlumbaz kullanma zorunluluğu ortadan kalktı.
Yalnızca İstanbul’da Zorunluydu
Plastik sanayicisi, ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerini artık davlumbazsız çalıştırabilecek. İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Cebeci, “İstanbul’da bazı sanayi tesisleri için zorunlu tutulan bu uygulama, bir yönetmeliğe dayandırılarak başlatıldi ancak bu yönetmeliğin yalnızca İstanbul’da uygulandığını, diğer illerde uygulanmadığını da Bakanlık’a yaptığımız girişimler sırasında öğrenmiş olduk” dedi.
Cebeci, İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi’nin el birliği ile konunun üzerine gittiğini dile getirerek, “Bu gereksiz ve ekstra maliyet yükü getiren bir zorunluluktu. Çok şükür kurtulduk. Bunun için Komitemiz elbirliğiyle çalıştı. Sektör üyeleri olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bilirkişi raporu aldık. Yurtdışından mühendisleri inceleme gezileri için davet edip, AB kriterleri doğrultusunda uygulamalarla eşleştirmelerini istedik. AB’de de böyle bir uygulama olmadığını öğrendik. Plastik sanayici ve üreticisi üyelerimiz derin bir nefes aldı. Çok şükür aklı olduğumuzu kanıtladık ve bu sorundan kurtulduk” şeklinde konuştu.
Avdagiç: Gereksizdi ve Maliyetliydi…
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Plastik- Kauçuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Şekib Avdagiç, “Plastik sanayicisinin ekstrüzyon ve enjeksiyon üniteleri emisyon çıkışı olmayan birimlerdir. İleri teknolojilerde üretim yapan fabrikalarımızın her birimi ileri donanımlarla çalışmaktadır. Bu nedenlerle davlumbaz kullanılması gereksizdi. Bu uygulama, ayrıca, hem ekstra yatırım hem de ekstra enerji anlamını taşıyordu. Komitemiz, hem İstanbul Çevre Müdürlüğü’ne hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Girişimimiz olumlu sonuçlandı” dedi.
Demir: İTÜ’ne Rapor Hazırlattık
İTO Plastik Kauçuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hava Demir, “İstanbul Çevre Müdürlüğü, ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinin üstüne davlumbaz sistemlerinin yapılmasını talep etmişti. Bir plastik fabrikasında en az 100 makine bulunduğunu varsayarsak, bu talep 100 davlumbaz ve 100 baca çıkışı anlamını taşıyordu. Makinelerimizin bu basit tekniğe ihtiyacı yok, zaten kendi temizliklerini otomatik olarak ve ileri sistemde yapıyorlar. Ayrıca ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinde organik çözücü kullanılmaz, dolayısıyla dışarıya çıkan bir emisyon söz konusu değildir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir bilirkişi heyetine rapor hazırlattık. Avrupa’da da bu uygulamanın olmadığını zaten biliyorduk. İstanbul Çevre Müdürlüğü’ne ve Bakanlık’a başvurduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, talebimizi olumlu karşıladı ve bu uygulama nihayet kaldırıldı.” görüşünü dilegetirdi.
PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy: Sektör Örgütlülüğünün Önemi Görülüyor
PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, sektörün ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, İTO Plastik-Kauçuk Meslek Komitesi’nin yaptığı çalışmanın kendilerini memnun ettiğini vurguladı. Aksoy, sorunların çözümü konusunda kurumsal çalışmanın öneminin bir kez daha görüldüğünü vurgulayarak, sektörün her kademede güçlü bir örgütlenmeye gitmesi gerektiğini vurguladı.
PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci: Sektör İçin Olumlu Bir Adım Atılmış Oldu
PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede İTO Plastik- Kauçuk Meslek Komitesi yönetici ve üyelerine teşekkür ederek, sektöre yüklenen ek maliyetlerden birinin ortadan kaldırılmasında sağlanan başarıdan memnuniyet duyduklarını kaydetti. Semerci, sektörün geleceği için her kademede sektör yönetim kademelerinin eşgüdüm içinde çalışmasının önemine değindi.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
08.01.2014