İTÜ Çekirdek Girişimleri Otomotivde Yarının Teknolojisine Işık Tutuyor
9 yıldır Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB)’nin sunduğu destekle geliştiren ödüllü girişimler, otomotivin geleceğine yön veriyor.
İTÜ Çekirdek Girişimleri Otomotivde Yarının Teknolojisine Işık Tutuyor
Kuruluşundan bu yana teknolojik girişimleri destekleyerek, onların hızlı büyüyen ve ölçeklenebilir bir iş modeline sahip startup’lar olmalarını amaçlayan Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında geleceğin teknolojilerini üreten girişimleri yetiştiriyor. Otomotiv İhracatçıları Birliği’nin (OİB) desteğiyle 2015 yılından bu yana yürütülen program ve sürdürülen çalışmalar Otomotiv ve Mobilite sektöründe girişimciler tarafından yeni teknolojilerin geliştirilmesini ve millileşmesini sağlıyor.
Global pazarda ve Türkiye’de elektrikli otomobiller ve mobilite kavramı gelişim ve dönüşüm yaşamaya devam ederken, bu alana yönelik geliştirilen teknolojiler de rekabeti kızıştırıyor. Türkiye’nin girişimcilik üssü İTÜ ARI Teknokent ’in vizyoner yaklaşımıyla, 2011 yılında kurduğu İTÜ Çekirdek; ticarileşebilir, ölçeklenebilir ve ekonomik değere dönüşebilir teknolojik çözümlere sahip girişimcilerin tüm ihtiyaçlarına yanıt veren hizmetleriyle girişimlere ev sahipliği yapıyor. Geleceğin otomobil teknolojilerini 9 yıldır Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB)’nin sunduğu destekle geliştiren ödüllü girişimler, otomotivin geleceğine yön veriyor.
OİB ile İTÜ Çekirdek’in iş birliğiyle 9 yıldır gerçekleşen Otomotiv ve Mobilite Programı’nda bugüne kadar 315’den fazla girişime destek verildi. Bu girişimler 22 Milyon Doları aşan yatırım alırken, ciroları 27 Milyon Dolara ulaştı ve 1000’den fazla kişiye istihdam sağlandı. Girişimlerin toplam değerlemesi ise 200 Milyar Doları aştı. Otomotiv İhracatçıları Birliği, 2022 yılı Big Bang sahnesinde AxMagshift, Evbee, HydroBorPEM, İyimetal, Komporize, Oxodes, DKDB, Robeff, Şarj Ağı(Plugss), Tayko Pil girişimlerini toplamda 1 milyon TL nakdi ödülle destekledi.
OİB ve İTÜ ARI Teknokent, Aydınlık Bir Geleceğe Girişimcilerle Işık Tutuyor
Türkiye çay üretiminde yaklaşık olarak 1,2 milyon ton işleme ile dünya üzerinde beşinci sırada yer alıyor. Üretim esnasında ise işlenen çay miktarının yaklaşık yüzde 6’sını üretim atığı olarak çay lifleri oluşturuyor. Çay üreticiliği esnasında ortaya çıkan ve bir maddi değeri bulunmayan hatta üreticiler için hem mali hem de iş gücü açısından bir külfet olan çay liflerinin bir polimer ile harmanlanması sayesinde ticari değer kazandırılmasını başaran İTÜ Çekirdek Kuluçka Girişimlerinden Komporize atık çay liflerinin plastik ile farklı oranlarda harmanlanması ile çay lifinden biyokompozitlerin üretimini gerçekleştiriyor. Otomotiv sektöründe araç içi birçok parçanın üretimine uygun biyokompozitler, çevreci özelliğiyle de doğaya verilen zararı en aza indiriyor.
Elektrikli araç şarjı konusunda altyapı sorununa ve elektrikli araç sahiplerinin menzil kaygısına çözüm niteliğinde ortaya çıkmış olan ve kendisi de bir elektrikli araç olan İTÜ Çekirdek girişimi EVbee ise 120 kW’a varan şarj aktarım gücüyle elektrikli araç sahiplerine hızlı şarj imkânı sunuyor. Elektrikli araç sahibi mobil uygulama ile EVbee’yi çağırdığında EVbee kullanıcının konumuna giderek 30 dakika içerisinde konforlu ve güvenli şarj hizmeti sağlıyor.
Elektrikli scooterlardaki uzun şarj süreleri, kısa menzil ve yokuş çıkamama sorunlarını çözmek için İTÜ Çekirdek girişimi HydroBorPEM tarafından geliştirilen Hebunk, ürettiği hidrojen bataryalı scooter sayesinde iki kat daha uzun menzil süresi sunuyor. Hebunk scooter her türlü yokuşu çıkabilirken 5 dakika içinde de yeniden şarj olabiliyor.
Döküm alüminyum alaşımlarını üstün yüzey özelliklerine ulaştıran eloxwell teknolojisi ile çeşitli yüksek silisyum içeriğine sahip alüminyum alaşımlarını kontrollü bir oksit tabakasıyla homojen bir biçimde ölçeklenebilir şekilde kaplayabilen İTÜ Çekirdek girişimi iyiMetal, karbon ayak izi olabildiğince düşük, mümkün mertebe çevreci ve aynı zamanda sürdürülebilir, ölçeklenebilir bir yaklaşımla görece düşük enerji maliyeti ve yüksek verimlilikle parçanın şekli, hacmi ve karmaşıklığı ne olursa olsun dünyada ilk defa olması gerektiği gibi anodize ediyor.
Dünyada henüz kullanılmaya başlanılan, eksenel elektrik motorlarına entegre edilen bir sistem geliştiren İTÜ Çekirdek girişimi AxMagshift, tork-hız dengesinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan, motoru hafifletmeyi ve aynı zamanda performansını da üst seviyeye çıkarmayı destekleyen değişken manyetik alan teknolojisinin, eksenel elektrik motorlarına uygun hale getirilmesini sağlıyor.
Her Bir Girişim Kendi Alanında Yenilikler Yaratıyor
İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nin girişimleri arasında bulunan Oxodes, otomotiv fabrikalarındaki üretim personellerinin çalıştıkları istasyonlara yerleştirilerek, kamera ve IMU sensörlerden oluşan hibrit sistemi sayesinde bir ürünün üretim sürecindeki insan kaynaklı hataların önüne geçerek üretim verimini, kalitesini ve nitelikli iş gücünü artırıyor.
PMM 3-D sanal prototip, kinematik, dinamik analizler ve performans özelliklerini içeren simülasyon test sonuçlarını sunan İTÜ Çekirdek girişimi DKDB (Q10), motor mekanizmasında çok küçük bir değişiklik sayesinde önemli bir verimlilik artışına yol açıyor.
Yüksek hacimli (1200Lt), yüksek menzilli (100km), tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir teslimat aracını geliştiren İTÜ Çekirdek girişimi Robeff ise mobil uygulamadan aldığı komuta göre belirlenen operasyonel alan içerisinde A noktasından market veya kargo siparişlerini alacak; yine operasyonel alan içerisinde, bir B noktasına tamamen sürücüsüz bir şekilde giderek kullanıcıya teslim edecek aracın geliştirmesini yapıyor.
Elektrikli araç kullanıcılarının tüm şarj istasyonu ağına tek bir platform üzerinden ulaşmasını sağlayan İTÜ Çekirdek girişimi Şarj Ağı (Plugss); marka, fiyat, şarj istasyonu türü ve konumu hakkında kullanıcılarına detaylı bilgiler sunuyor. 22000+’den fazla şarj istasyonu ve 2500 üzerinde aktif elektrikli araç kullanıcısına enerjiden, sağlığa, eğitimden, alışverişe kadar tüm kategorilerde Plugss Kart üzerinden indirimler ve nakit iadeler sunarak hizmet veriyor.
Otomobillerin uzaktan kumandasında, oyuncak ve kol saati gibi birçok alanda kullanımı olan CR2032 sınıfı lityum piller üreten İTÜ Çekirdek girişimi Tayko Pil de enerji elde edilen katot kimyasına nano kalınlıkta seramik kaplama yaparak, bitkilerden elde edilen organik bağlayıcının pil yapımında kullanılması ile rakiplerinden ayrılıyor.
2023 Yılı Başvuruları 31 Temmuz’a Kadar Devam Ediyor
Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’in #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. İTÜ Çekirdek Otomotiv Programı, hızla gelişen teknolojilere ayak uyduran, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişimlere başvuru çağrısında bulunuyor. Son başvuru tarihi 31 Temmuz 2023.
Başvurular için: https://itucekirdek.com/otomotiv/