Kahraman Kalıp, Beyaz Eşya ve Otomotiv Sektörüne Komponent Üretmeye Devam Ediyor
Kahraman Kalıp kurucusu Erdinç Kahraman ve ikinci kuşak yöneticileri Erencan Kahraman ve Seda Kera sorularımızı yanıtladı.
Kahraman Kalıp, Beyaz Eşya ve Otomotiv Sektörüne Komponent Üretmeye Devam Ediyor
Beyaz eşya, otomotiv ve savunma sanayi için elektrik-elektronik komponentleri üretimi gerçekleştiren Kahraman Kalıp, dijitalleşme konusundaki yatırımlarını da sürdürüyor. Kahraman Kalıp kurucusu Erdinç Kahraman ve ikinci kuşak yöneticileri Erencan Kahraman ve Seda Kera sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizleri tanıyabilir miyiz?
Erencan Kahraman: 2015 senesinden beri Kahraman Kalıp’ta Proje Yöneticisi olarak görev yapıyorum. İstanbul Arel Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunuyum. Firmamızda ilk olarak teknik ressam olarak çalışmaya başladım, zamanla kendimi geliştirdim ve şimdi yeni müşteri kazanımları için yerlileştirme projelerinde görev alıyorum. Aynı zamanda kalıphane yönetiminden de ben sorumluyum.
Seda Kera: Şirketimizde planlama ve satın alma sorumlusu olarak görev almanın yanında aile şirketi olmamız sebebiyle yönetim görevim de var. Finans tarafını da ben yönetiyorum. 2015 yılından beri uygulamaya koyduğumuz ve hale yürüttüğümüz ERP sistemimiz var. Firmada çalışmaya da ERP sisteminin kurulması ve yönetilmesinden sorumlu yönetici olarak başladım. Aktif olarak proje yöneticiliğim de devam ediyor.
SUBCONTURKEY: Kahraman Kalıp ne zaman, nerede kuruldu?
Erencan Kahraman: Babam Erdinç Kahraman, 1973-74 yıllarında Alman ekolüyle çalışan Kale Kalıp’ta kalıpçılığı öğrendikten sonra çeşitli firmalarda görev aldı ve 1997 yılında Kahraman Kalıp’ı Bayrampaşa’da kurdu.
Kahraman Kalıp olarak firmamızın kuruluşunda kalıp yapmanın yanında imalatın da şart olduğu bilinciyle üretimlere başladık. Bayrampaşa’da 10 kişi kapasiteye ulaştıktan sonra İkitelli Eskoop Sanayi Sitesine geldik. Orada da belli bir süre çalıştıktan sonra Metal İş Sanayi Sitesine geldik. Burada da büyümeye devam ettik ve bugün halen bulunduğumuz 2.000 metrekare alana kurulu tesisimizde, 40’a yakın çalışma arkadaşımızla müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.
İşletmemizde kendi kalıphanemiz var. Kalıplarımızı kendimiz üretiyoruz. Plastik enjeksiyon bölümümüz ve farklı tonajlarda pres makinelerimiz için iki ayrı pres bölümümüz var. Plastiğiyle metaliyle birleştirilmiş üretim bandına direkt komponent parça veriyoruz. Uzun yıllardır beyaz eşya, otomotiv, elektrik-elektronik ve savunma sanayi için parçalar üretiyoruz. Uzmanlığımız elektrik- elektronik komponentleri olduğu için gelen projelerde öncelikli tercihlerimiz bu sektörler oluyor. Beyaz eşya sektöründe kombiler ile ilgili parçalar üretiyoruz. Yine beyaz eşya sektörü için ısı ve rezistanslar için metal parçalar üretiyoruz. Otomotiv sektöründe araç içi ve dışı aydınlatma kompenentleri üretiyoruz. Yerli aracımız TOGG için de bünyemizde üretilen parçalar mevcuttur. Bütün üretimlerimizi sipariş üzerine yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 70’i metal parça komponent üretimi, yüzde 20’sini plastik parça komponent üretimi olurken yüzde 10’luk kısmını da montajlı komponent üretimi oluşturuyor.
Kahraman Kalıp Ayrıca, Japon ve Çinli 2 Ayrı Pres Üreticisinin Türkiye Temsilcisi
Erdinç Kahraman: 2016 yılında karar alarak pres ve kalıp teknolojimizi geliştirdik. Sektörümüzdeki gelişmeleri yakından takip ettik ve günümüz teknolojisini yakalamak adına Japon Yamada firmasına ait iki adet pres makinasını üretim bandımıza entegre ettik.
2016 yılında yaptığımız bu yatırımlarla, yüksek tirajlı ürünlerin kalıplarını karbürden üretebilir duruma geldik. Karbürle kalıp yapmak, geleneksel kalıp teknolojisinde biraz daha farklı. Biz bu süreçte bu üretim teknolojisinde de gelişim gösterdik ve artık bu yöntemle üretim yapabilir hale geldik. İki farklı preshanemizin olması da bu teknolojiyi geliştirmemiz sayesinde. Aynı zamanda Japon Yamada’nın Türkiye temsilcisiyiz. Bu sene içerisinde Çinli bir firmanın da yine mümessilliğini aldık. Firmanın hem high speed presleri kullanıyoruz hem de Türkiye satış temsilciliğini yapıyoruz. Şu an Japon ve Çinli iki firmanın mümessilliğini yapıyoruz.
SUBCONTURKEY: 2023 yılı Kahraman Kalıp için nasıl geçti? 2024 yılı hedefleriniz nelerdir?
Seda Kera: 2023 yılında da pres yatırımlarımıza devam ettik. Pres ağırlıklı üretimimizde makine parkurumuza 2 yeni pres makinasını ekledik. Aktif olarak kullandığımız 12 presimiz var. Pandemi döneminde işlerimizde ciddi anlamda artış yaşadık. Yine pandemi kaynaklı hammadde emtia fiyatlarının artması 2022 yılına yansıdı ve üretimlerimizde duraksama yaşandı. 2023 yılı 2022 yılına göre bizim için daha iyi geçti. Firma olarak TL bazında yüzde 50 oranında artış sağladık. 2024 yılı hedefimiz ise 2023 yılındaki rakamlarımızı aynı seviyede tutmak. 2024 yılı gelişim hedeflerimizde ise yazılımsal ve sistemsel olarak gelişmek yer alıyor. Dijitalleşme konusu da bizim için çok önemli. Bu konuyla ilgili çalışmalarımıza da başladık. 2024 yılında müşterilerimize daha verimli, daha kaliteli ve daha hızlı üretim yapmak için kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz.
SUBCONTURKEY: İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz?
Seda Kera: İhracat oranımız geçtiğimiz yıl artış göstererek yüzde 5 seviyelerine yükseldi. Mevcut projelerimiz ve yıl içerisinde eklenecek yeni projelerle birlikte 2024 yılında yüzde 10’luk ihracat hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: BEYSAD’a üyesiniz. BEYSAD’ın çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?
Erencan Kahraman: Kahraman Kalıp olarak BEYSAD’a 2018 yılında üye olduk. Fırsat buldukça tüm online toplantılarına, webinarlarına katılım sağlıyorum. Bizim sektörümüzle ilgili tüm ticari heyet gezilerine de katılım sağlamaya çalışıyoruz. BEYSAD’ı firma olarak elimizden geldiğince aktif olarak kullanıyoruz. Hali hazırda hizmet verdiğimiz birçok müşterimiz BEYSAD’a üye. Bunun yanında BEYSAD sayesinde yeni iş birlikleri de kurduk. Bu anlamda oldukça faydalı bir platform olduğu düşüncesindeyiz.
Fotoğraf -Soldan Sağa:
Erencan Kahraman - Erdinç Kahraman - Seda Kera - Kerem Kahraman