Kalıpçılar Vadisi 2017’de Faaliyete Geçecek
Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, Kalıpçılar Vadisi’ndeki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Kalıp sektöründeki gelişmeler ve UKUB faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Şamil Özoğul, OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte OSB içerisinde Kalıp Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi’nin de hizmete geçeceğini söyledi.
Nisan ayında yönetim kurulu olarak güven tazelediniz. Yeni yönetiminiz kimlerden oluşuyor? Güncel üye sayınız şuan kaç oldu?
Şamil Özoğul: 13. Genel Kurulumuzu Nisan ayında gerçekleştirdik. UKUB’un şuan 235 üyesi bulunmaktadır. Yönetim Kurulumuz ise şu isimlerden oluşmaktadır:
Yönetim Kurulu Başkan
Şamil ÖZOĞUL (Tekiş)
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Levent GANİYUSUFOĞLU (Korkmaz Çelik)
Yönetim Kurulu Üyesi
Ahmet KURU (Standart Kalıp)
Yönetim Kurulu Üyesi
Ayhan DEMİRKOL (ATS Modsan)
Yönetim Kurulu Üyesi
Ahmet KOÇ (Alseko Metal)
Yönetim Kurulu Üyesi
Cüneyt ÖZUMAR (B Plas)
Yönetim Kurulu Üyesi
Elif Özge ÖZTÜRK (Özgü Kalıp)
Kalıpçılar Vadisi projeniz şuan ne durumda? Nasıl ilerlemeler sağladınız, yeni gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?
Şamil Özoğul: Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği olarak sektörün gelişime ihtiyaç duyduğu alanlarda çalışmalar yürütüyor, farklı projeleri hayata geçiriyoruz. Kümelenme ve ortak kullanım mantığı ile kendi alanında uzmanlaşmış kalıpçılık sektöründe faaliyet gösteren birçok firmayı bir araya getirecek olan Kalıpçılar Vadisi adıyla hayalini kurduğumuz projemizi, YALOVA KALIP İMALATI İHTİSAS OSB resmi adıyla artık gerçeğe dönüştürdük. Kalıpçılar Vadisi projesi sektörün ihracat hedefine büyük katkı sağlayacak, sektörü dünya ölçeğine taşıyacak, planlanan ortak kullanım merkezleriyle sektörün rekabetçi yapısını artıracak bir projedir. 342 dönüm arazi üzerinde kendi alanında derinlemesine uzmanlaşmış 70 kalıp fabrikasının ve yaklaşık 30 adet yan sanayi firmasının faaliyet göstereceği OSB statüsündeki Kalıpçılar Vadisi’nin 2017 yılında faaliyete geçeceğini öngörüyoruz.
OSB toplam 342 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak. Yaklaşık 3000 metrekare net alana sahip 70 adet sanayi parseli oluşturmayı hedefliyoruz. Bu sanayi parselleri içerisine yaklaşık 2100 metrekare oturma alanlı, ideal boyutta modern kalıphaneler kurulabilecek. OSB arazisi, Marmara Bölgesi’nin en önemli üç sanayi şehri olan İstanbul, Bursa ve Adapazarı üçgeninin tam ortasında ve köprü geçiş projesiyle ulaşım sorunu da olmayacağından mükemmel bir konumdadır. OSB’nin içerisinde mutlaka Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi kuracağız. Bu Ar-Ge Merkezi’nde üyelerimize kar marjı gözetmeden ortak kullanım mantığı ile önemli hizmetler sunacağız. Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi bünyesinde hizmet verecek olan farklı birimler de olacak. Bu birimlerden bazıları Tersine Mühendislik Birimi, Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Birimi, Kalıp Deneme Merkezidir. Kalıpçılar Vadisi içerisinde kurulacak ortak kullanıma yönelik merkezlerle işletmeler ilk yatırım maliyetlerini, işletme maliyetlerini düşürecek, güncel teknolojiyi yakından takip edebilecek, rekabet gücünü arttıracaktır.
OSB arazisinin kamulaştırılması için çalışmalarımızı tamamladık. Kamulaştırmanın en önemli adımı olan uzlaşma toplantısını 14 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştireceğiz. Kamulaştırma öncesi pay sahiplerine uzlaşma toplantısı düzenlenmesi icap ediyor, uzlaşma toplantısına da pay sahiplerinin resmi olarak davet edilmesi gerekiyor. OSB’nin kurulacağı arazide 100’e yakın pay sahibi var. Pay sahiplerinden vefat edenler olmuş, onların mirasçıları vs derken ulaşmaya çalıştığımız pay sahibi kişi sayısı 200 oldu ve bu kişilere ulaşmak zamanımızı aldı. 14 Kasımda Yalova’da uzlaşma komisyonu toplantısında pay sahipleri ile uzlaşma sağlanırsa protokol yapılacak, ödemeler yapılarak araziler satın alınacak. Eğer hak sahipleri uzlaşmayı kabul etmezlerse, zaten kamu yararı kararı alınmış sınırları belirlenmiş OSB olduğu için, uzlaşılamadı tutanağı tutulacak ve hemen akabinde kamulaştırma davası açılacak. OSB kanuna göre de kamulaştırma davası açılır açılmaz 2 ay içerisinde değer tespiti yapılacak ve sonrası 2 ay içerisinde bu değer ödenerek araziler alınmış olacak. Uzlaşma olmasa bile 2015 yılının Şubat ayında eğer başka bir aksilik çıkmazsa OSB arazisi UKUB adına alınmış olacak. Sonrasında ise altyapı çalışmalarımıza başlayacağız. 2015 yılı sonuna kadar altyapı çalışmalarını bitirip 2017 yılında OSB’yi faaliyete geçirmek istiyoruz.
Şuan bizim en büyük şansımız Yalova’daki herkesin bu projenin bir an önce tamamlanmasını istemesidir. Pay sahipleri de sanayicilerimiz de dört gözle bu projenin gerçekleşmesini bekliyorlar. Kalıpçılar Vadisi, Yalova ve civarının da ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacak, istihdamı artıracak, doğayla dost bir OSB olacak. Yalova Üniversitesi, Köprü Geçiş Projesi, liman projeleri, Kalıpçılar Vadisi Yalova’nın değerini artıran unsurlar. Kalıpçılar Vadisi projemizi 2017 yılı sonuna kadar faaliyete geçirebilmek için tüm gücümüzle çalışmalara devam ediyoruz.
Kalıp Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi Kuracağız
Bursa’da kurduğunuz Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi (UKEM) ile ilgili bilgi verir misiniz?
Şamil Özoğul: Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi (UKEM) için Bursa Beşevler Küçük Sanayi Sitesi’nin içerisinde bir yer kiraladık ve eğitime uygun hale getirdik. Buradaki amacımız kalıpçılık konusunda piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli personellerin yetiştirilmesi için kalıpçılık temel eğitimlerinin verilmesidir. Teknik resim eğitiminden ölçme tekniği eğitimine, genel talaşlı imalat eğitiminden kalıp montaj operatörlüğü eğitimine kadar çok ciddi bir eğitim programı yayınlayacağız. Eğitim merkezimizin başında uzun yıllar kalıpçılık sektöründe emek sarf etmiş değerli hocamız Nazmi Akmalı var.
UKEM’in belli bir kısmı bağışlarla belli bir kısmı da KOSGEB, Kalkınma Ajansı ve benzeri kurumlara yazdığımız projeler kapsamında aldığımız desteklerle yaptığımız yatırımlardır. UKEM’in içerisinde farklı birimlerimiz de var. Tersine Mühendislik Birimi’nde; tarama cihazı ve modelleme için yazılımlar, Analiz Simülasyon ve Optimizasyon Birimi’nde; kalıpçılık için olmazsa olmaz analiz programlarının tamamı, 3 boyutlu lazer işleme makinesi mevcut. Konvansiyonel torna, dalma erezyon, freze gibi makinalarımız var. Bazı eksikliklerimiz var ancak kısa süre içerisinde eksikleri tamamlayacağız. Her şeyden önemlisi 20 kişilik güzel bir eğitim salonu kurduk. Salonumuzun tüm donanımları tamamlandı. Burada planlı programlı eğitimler vermeye başlayacağız. Bu eğitimlerimizin bir kısmı üyelerimize ücretsiz bir kısmı da çok cüzi ücretlerle olacak. Üye olmayan firmalar da bu eğitimlere katılabilecek. Programlar yapılıp duyurular yapıldığında üye firmalarımız üye olmayan firmalara göre çok daha avantajlı katılım sağlayabilecekler. Nazmi Akmalı hocamızın koordinatörlüğünde eğitimlerimizi belirleyip duyuruları bir an önce yapacağız.
Kalıp Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi Kuracağız
UKEM’i aslında daha da büyütmek istiyoruz. Projelerimizin neredeyse tamamı OSB’ye odaklanıyor. Önemli projelerimizden bir tanesi de ortak kullanım mantığı ile hizmet vereceğimiz Kalıp Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi projemiz. Kalıp Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi’nin içerisinde kurulacak olan Ortak Kullanım Merkezi için dahi büyük bir alana ihtiyaç duyuyoruz. Ortak Kullanım Merkezi’nde örneğin 5 eksen bir tezgah olmasını istiyoruz ki herkese hizmet verebilelim. Sadece bu tezgahın kapladığı alan 400-500 metrekaredir. Yine merkezin içerisine farklı tonajlarda kalıp deneme presleri veya kalıp alıştırma presleri olsun istiyoruz. Bunların hepsinin içerisinde olduğu Ortak Kullanım Merkezi için sadece 2500 metrekarelik bir alana ihtiyacımız var. Tersine Mühendislik Birimi, Analiz Simülasyon ve Optimizasyon Birimi için de ayrı yerler gerekiyor. Bunların hepsini topladığımızda bize 3000-4000 metrekare kapalı alanı olan modern bir tesis gerekiyor. OSB’miz faaliyete geçtiğinde bu birimlerimizin hepsini aynı yerde toplamış olacağız. Hepsi bu alanda bir araya gelecek ve OSB’deki ve çevresindeki firmalara hizmet verecek. Bu projedeki temel amaç firmaların ilk yatırım ve işletme maliyetini düşürmek, rekabet güçlerini artırmaktır. Bu birimlerin OSB içerisinde bir araya gelmesi şart. Şuan böyle bir yer olmadığı için OSB’nin faaliyete geçmesi bu anlamda da çok önemli.
Bu yatırımları yapmak için de bütün projelerimiz hazır durumda. Uygun zamanda başvuruları yapacağız ve OSB faaliyete geçtiğinde Kalıp Teknolojileri ve Ar-Ge Merkezi’ni de kurmuş olacağız. 342 dönümlük OSB’de 30 dönümünü bu bölüme ayırdık. Firmaların faaliyete geçmesiyle beraber Ortak Kullanım Merkezi’ni de faaliyete geçirmiş olacağız.
4. Ulusal Kalıpçılık Semineri’ni Eylül Ayında Düzenledik
Her yıl kalıpçılık semineri düzenliyorsunuz. Bu sene ne zaman düzenlediniz? Yine düzenlediğiniz Meslek Liseleri Arası Ulusal Kalıp Yarışması hakkında da bilgi verir misiniz?
Şamil Özoğul: Kalıpçılık Semineri de yine bizim dönemimizde başlattığımız bir projedir. 4 yıldır bu semineri düzenliyoruz. 24 Eylül 2014 Çarşamba günü Sarıgözoğlu ve Hisar Kalıp Ana Sponsorluğu’nda Kocaeli Workinn Otel’de gerçekleştirilen, kalıpçılık sektöründeki gelişmeleri, sorunları ve çözümlerini ana ve yan sanayi temsilcilerine aktarmanın amaçlandığı, ana ve yan sanayi temsilcilerinin katılım sağladığı 4. Ulusal Kalıpçılık Semineri 209 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
2009 yılında otomotiv sanayisine yönelik kalıp tedarikinde yurtdışına bağımlılığın azaltılması için OSD-TAYSAD-UKUB ortak çalışması yapıldı. Çalışmada birçok problemin ana sebebi olan iletişim eksikliğinin sektörler arasında da olduğunu, sektörlerin yeterince birbirini tanımadığını gördük. Kalıpçıların ana ve yan sanayilerden beklentilerini, ana ve yan sanayi firmalarının kalıpçılardan beklentilerinin ortaya konulması ve çözüm önerilerinin sunulması gerektiğini düşündük ve Kalıpçılık Semineri’ni düzenlemeye başladık. Bu seneki seminerimize 209 kişi katıldı. Konuşmacılar arasında Türkiye’nin en büyük otomotiv sanayi kuruluşlarından Bayraktarlar Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar, Bosch Türkiye’nin CEO’su Steven Young vardı. Ahmet Bayraktar sunumunda kalıpçılık sektörünün SWOT analizini yaptı. FORD Otosan Takım Kalıp Müdürü Burak Gürler, IPT Fraunhofer Üretim Teknolojileri Enstitüsü Mühendislik Bölümü Başkanı Dr. Olaf Dambon sunumlar yaptılar. Konuşmacılar arasında yine TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer, BSH Satın Alma Kalıp Koordinatörü Hakan Erkovan da vardı. Seminer sonrası Birliğimize tebrik mesajları geldi. Bu sene gerçekleştirdiğimiz seminer oldukça başarılı geçti ve seneye daha da verimli geçmesi için çalışmalarımızı yapıyoruz. Seminer tarihi de oldukça önemli. Aynı dönemde herhangi bir fuar veya yurtdışı organizasyonu ile çakışmaması için uğraşıyoruz. Bu bakımdan seneye de yine tarihi iyi ayarlamaya çalışacağız. Tarih belli olduğunda ise seminer için duyularımızı yapacağız.
UKUB olarak sektörde yaşanan nitelikli personel ihtiyacına yönelik çalışmalara da büyük önem veriyoruz. Nitelikli personel bulma konusunda yaşanan eksikliğin giderilmesine çözüm ortağı olmak amacıyla, mesleki eğitimin önemine dikkat çekmek ve ülke sanayisinin en önemli ihtiyacı olan teknik ara personel yetiştirilmesini özendirmek amacıyla ilkini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında düzenlediğimiz Meslek Liseleri Arası Ulusal Kalıp Yarışması’nı her yıl düzenli olarak yapmayı planlıyoruz. Dereceye giren okullara bilgisayar laboratuvarı kurduk ve lisanslı CAD-CAM yazılımı hediye ettik. Bilgisayar laboratuvarlarının haricinde, öğrenci ve öğretmenleri teşvik etmek amacıyla, dereceye giren tüm öğrenci ve öğretmenlere de ödüller verdik. Ayrıca yarışmada 1. olan grupta yer alan öğrenci ve öğretmenleri yarışma ana sponsoru desteği ile 25-28 Kasım 2014 tarihlerinde düzenlenecek Euromold Fuarı’na götürüyoruz.
Meslek Liseleri Arası Kalıp Yarışması’na ilgi her geçen sene artıyor. İnanıyoruz ki bu yarışma, genç yeteneklerin çıkmasına, kendilerini göstermelerine imkân verecek. Amacımız öğrencilerimizin kalıpçılığa olan ilgisini arttırmak, okul sanayi iş birliğini geliştirmektir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 3 okul, 5 grubun katıldığı yarışmaya 2013-2014 eğitim-öğretim yılında 10 okul 13 grup ile katılım sağladı. Yarışmaya olan bu ilginin her sene artmasını daha fazla okulun katılmasını ve daha fazla öğrenci, öğretmen ve okula ödül vermeyi, onları teşvik etmeyi umuyoruz. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında üçüncüsünü düzenleyeceğimiz yarışmanın çalışmalarına başladık. Bu yıl katılımının çok daha fazla olmasını bekliyoruz.
Kalıp Fuarının Bursa’da yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şamil Özoğul: Birlik merkezinin Bursa’da olması ve sac kalıpçılarının büyük çoğunluğunun Bursa’da faaliyet göstermesi gibi etkenler fuarın Bursa’da düzenlenmesi için önem taşımaktadır. Kalıp Avrasya Fuarı’nın Bursa’ya aktarılması ve Bursa’nın marka fuarı olmasını istedik. Kalıp Avrasya Fuarı Mayıs ayında gerçekleştiriliyordu. Fuar tarihinin mevsimsel zamanının yanlış olduğunu düşündük. Ayrıca fuarın sektörümüzle ilişkili diğer fuarlarla eş zamanlı yapılmasının fuara güç katacağını öngördük. Tüyap’ın da Kalıp Avrasya Fuarı’nı büyütüp geliştirmek istemesiyle paralel Kalıp Avrasya Fuarı’nın tarihini değiştirdik ve iki yılda bir düzenlenmesinin daha verimli olacağına karar verdik. 4-7 Aralık 2014 tarihinde düzenlenecek Kalıp Avrasya 2014 Fuarı’nın etkileşim içinde olduğu en büyük sektörlerden biri olan otomotiv yan sanayi fuarı ile beraber düzenlenecek olması da hem katılımı hem de ziyaretçi sayısını artıracaktır.
Otomotiv sanayinin gelişimini değerlendirir misiniz?
Şamil Özoğul: Otomotiv sanayi maalesef son dönemde düşüş içerisinde. Dünya genelindeki gelişmelerin de mutlaka etkileri oluyor ancak Türkiye’de geçtiğimiz yıl ÖTV’lerle ilgili yapılan yeni düzenlemeler, hafif ticari araçlara getirilen kısıtlamalar, yeni belgelerin şart koşulması ve ek maliyetlerin getirilmesinin bu düşüşte daha etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türk insanın yapısına çok uygun ticari araçlar iç piyasada çok satılırken satışlarında düşüş yaşandı. Küçük aile şirketleri hem işini hem de ailesini gezdirmek için hafif ticari araçları tercih ederken öyle vergiler, belgeler çıkarıldı ki en güçlü olduğumuz hafif ticari araç pazarında iç satışta %30 düşüş yaşandı. Bugünlerde yeni ÖTV düzenlemelerinin yapılacağı konuşuluyor. Türkiye’de üretilen araçların vergilerinde iç piyasayı düşünerek düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yerli malının kullandırılması için teşvik edici düzenlemeler yapılırsa sadece otomotiv sektörü değil ilintili tüm sektörler yükselişe geçer. Bu da ülke ekonomimizin ve sanayimizin gelişmesi anlamına gelmektedir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
26.11.2014