Kalmaksan, Yeni Yatırımlarıyla İhracatını da Artıracak
Kalmaksan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kızılkan, sorularımızı yanıtlayarak firmaları hakkında bilgiler verdi.
Kalmaksan, Yeni Yatırımlarıyla İhracatını da Artıracak
65 beyaz yaka toplam 280 çalışanı ile beyaz eşya, otomotiv, elektrik elektronik ve ısıtma-soğutma ana sanayilerine kalıp ve fason parça üreten Kalmaksan yılda 210 set kalıp üretim kapasitesine sahip olup, pres bölümünde yılda 15.000 ton civarı sac işlemektedir. Kalmaksan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kızılkan, sorularımızı yanıtlayarak firmaları hakkında bilgiler verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Mehmet Kızılkan: 1961 ylında Karaman Ermenek ilçesinde çiftçi çocuğu olarak dünyaya geldim. İlkokul tahsilinden sonra İzmir’e geldim. Gündüzleri çalışarak mesleğimi öğrenirken aynı zamanda Mithat Paşa akşam sanat okulunu okudum ve mezun oldum. 1997 yılında kendi işimi kurmadan önce çeşitli firmalarda kalfa, usta ve yönetici olarak çalıştım. Su anda Kalmaksan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktayım.
SUBCONTURKEY: Kalmaksan hakkında bilgiler verir misiniz?
Mehmet Kızılkan: Firmamız Kalmaksan Kalıp Mak. Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. olarak 1988 yılında 2 ortak olarak İzmir 1. Sanayi Sitesinde 40 metrekarelik atölyede metal kalıp imalatı yapmaya başlamıştır. 1997 yılında diğer ortağıyla yollarını ayırmış, aile şirketine dönüşmüştür.
2003 yılında İzmir AOSB' de 5000 metrekare kapalı alan fabrikasına taşınmıştır. İşlerin büyümesi sebebiyle 2009 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerine taşınmıştır. Firmamız kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atmış ünvanını Kalmaksan Endüstriyel Kalıp Makina San A.Ş. olarak tescil ettirmiştir
Firma olarak 2017 yılında yeni yatırım kararı alarak yeni fabrika inşaatına başlamış, önemli bir makine ve teçhizat yatırımı da yaparak ve yine mevcut imalat ekipmanlarında da iyileştirmeler yapılmıştır.
24000 metrekare açık 18000 metrekare kapalı alana sahip farikasında 2018 yılı Kasım ayından itibaren faaliyetlerine başlamıştır. Kapasitesini 2 katına çıkararak yatırım değeri 26 Milyon TL ile şu anda sektörde kendi ölçeğimizde lider olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.
SUBCONTURKEY: Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet vermektesiniz? Üretiminizin ne kadarını ihraç etmektesiniz?
Mehmet Kızılkan: Firmamız 65 beyaz yaka toplam 280 çalışanımız ile beyaz eşya, otomotiv, elektrik elektronik ve ısıtma-soğutma ana sanayilerine kalıp ve fason parça üretmektedir. Kalıp olarak; transfer, prograsiv, tandem, kesme, sıvama sac kalıpları üretmektedir.
Yüksek teknolojiyi benimseyen anlayışımız ve yılların vermiş olduğu tecrübe, yetişmiş insan kaynağı, ileri teknoloji ve geniş tezgah parkı ile üretimini gerçekleştirmektedir.
Firmamız yaklaşık yılda 210 set kalıp üretim kapasitesine sahiptir. (1-4 metre arası ve 15 ton kapasitesinde) Ayrıca pres bölümümüzde 10 ton ile 800 ton arası hidrolik ve eksantrik preslerde müşterilerimize sac parça şekillendirme ve birleştirme alanında hizmet vermekte yılda 15.000 ton civarı sac işlenmektedir. Üretimimizin %16’sını değişik ülkelere ihraç etmekteyiz. İhracat ürünlerimiz, kalıp ve özel aparatlardır. İhracatımızı %25 çıkarmak için çalışmalar yapmaktayız.
SUBCONTURKEY: Kalmaksan’ı rakiplerinden ayıran özellikleri ve kabiliyetleri nelerdir?
Mehmet Kızılkan: Firmamızı rakiplerinden ayıran özelliği sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyor olması ve konumuzla ilgili dünyanın değişik ülkelerinde düzenlenen fuarları ziyaret ediyor olmamız ve partner firmalar ile iş birliği yaparak buradan edindiğimiz bilgi ve tecrübeler doğrultusunda müşterilerimize yaptığımız kalıp ve makinelerde bu birikimleri hayata geçirip, farkındalık yaratıyor olmamızdır. Yeni hayata geçirdiğimiz özel yazılımla üretimin tüm aşamalarını izliyoruz, tüm veriler bir havuzda toplanıp analiz edilmek suretiyle üretimin akışını izliyoruz ve bu çalışma firmamıza her yönden önemli katkılar sağlamaktadır. Müşterilerimiz, işlerinin akışını hangi aşamada olduğunu verdiğimiz şifreyle portala bağlanarak izleyebiliyorlar. Bu bize olan güveni ve memnuniyeti üst düzeye çıkarıyor ve müşterilerimizden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı firmanız açısından nasıl bir yıl oldu? 2021 yılı hedefleriniz nelerdir?
Mehmet Kızılkan: Firmamız için 2020 yılı tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle olumsuz yönde etkilenmiş olup %35 büyüme hedefimizi %10 civarında gerçekleşmesini beklemekteyiz.
2021 yılında özellikle sac parça üretim bölümümüzde transfer presleri ve teknolojik yatırımlarımız devam edecektir.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda çalışmalarınız ve yatırımlarınız var mı?
Mehmet Kızılkan: Firma olarak Endüstri 4.0 konusunda önemli çalışmalarımız var, dijitalleşmeye büyük önem vermekteyiz. Bu konuda uzman ve dinamik bir ekibe sahibiz ve üretimimizin tüm aşamalarını izlenebilir hale getiriyoruz. Önemli bir yol kat ettik ve hedefimiz 2021 yılı sonuna kadar süreci tamamlayıp tüm birimlerde uygulamaları işler hale getirmek. Firmamız Ar-Ge faaliyetleri için de önemli bir bütçe ayırmakta olup bu konuda deneyimli personelleriyle günümüz teknolojisine uygun, müşterisine çözüm üreten hızlı ve rekabetçi üründe maliyet düşürücü, iş ve işçi güvenliğini ön planda tutan proseslerle iş ortaklarının takdirini kazanmaktadır. Ar-Ge merkezi oluşumu projemiz devam etmektedir. Kalmaksan’ın gelecekteki hedefi Ar-Ge ve yenilikçilik yetenekleri ile beyaz eşya ve otomotiv sektöründe global olarak ilk tercih edilenler arasına girerek esnek ve çevik bir şirket olmaktır. Ayrıca yeteneklerini, kabiliyetini ve 35 yıllık birikim ve tecrübesini Ar-Ge imkanlarını harekete geçirerek kendi markasıyla ürün tasarlayıp iç ve dış piyasaya sunmayı hedeflemekte, bunun içinde fizibilite ve alt yapı çalışmaları devam etmektedir. bu bağlamda 12.000 metre kapalı olacak fabrika yatırımımızda paralel olarak devam etmektedir. Bunun sonucunda ihracatımızda da önemli artışlar olacağını öngörmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Mehmet Kızılkan: Son olarak söylemek istediğim; biz sanayici olarak daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler yapıp, ithalatı azaltıp, ihracatımızı artıracak ve bu hedeflere ulaşmada çalışanlarımızla birlikte başarmak arzusundayız.
Türk Kalıpçılık sektörü son yıllarda önemli başarılar kazanmış olup bu başarıda firmamızın da payı büyüktür. Sektör bu başarıyı kendi iş dinamikleriyle sağlamaktadır. Devlet tarafından öncelikle desteklenmesi gereken bir sektörüz. Bizim görüşümüz sektörün öneminin kavranması ilgililerin bu konuya gerekli duyarlılığı ve önemi göstermesidir. Kalıpçılık sektörü bir ülkenin can damarıdır. Kalıpsız hiç bir şey üretemezsiniz.